Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Polgi bukósisakban

darvas 2010.11.04. 07:06

Nagyon kevesen voltunk. Három szóban el lehet mondani a tegnap este történéseit. Nagyon kevesen voltunk.

A projektmenedzser urak odafigyeltek a nép hangjaira, megköszönték a hozzászólásokat (hét-nyolc darab). Nagyon unalmasan adták elő a projektet. Három óra hosszat ültünk a székjeinkben, sajnos megmaradtak fenntartásaim.


Főedző, Virág Tiborné, Polgi, Tatár Csaba

Polgi Pista továbbra is a Berezdtetőt szeretné eladni, hogy a pályázati önrészt ki tudja fizetni a falu, a gumikerekes kisvasút, Bogácsról fog Cserépbe pöfögni. 

Költségvetési sarokszámokról nem esett szó, cselekvési ütemterv sehol, csak tervek, tervek, tervek. Polgi Pista azt mondta, hogy ez jó lesz és kész.

Nagyon kevesen voltunk, nagyon hideg is volt, a tájékoztató után Marika kocsmájában a barna sör sem tudott beindítani. Cserépfalu történelmének egyik legszomorúbb estéjét láthatta az a pár ember akit érdekelt ez a hatalmas beruházás.

A támogatási szerződés már alá van írva. Meg kellene próbálni segíteni ezt a projektet, de ahhoz minden részletet ismernünk kell.

Figyelünk továbbra is, tájékozatni fogjuk a kedves közönséget, amíg csak lehet.

Rövid filmelőadásunkban Tatár Csaba projektmenedszer, Szász Tibor civil, és bukósisakban sietve távozó Polgi Pista is beszél.

Bukóban a polgi from Tóth Péter on Vimeo.

Címkék: pályázat tatár csaba kőkultúra tmb hungary

10 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr532421681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aragonia 2010.11.04. 14:29:50

Szép novemberi napot mindenkinek!

Először is köszönöm Darvas Tóth Péternek, ezt a csudálatos zanzásított összefoglaló kisfilmet.
Hozzászólásomat, rögtön, a kisfilm aláfestő dalszövegének, lekoppintott, de átköltött változatával kezdeném, aszongya hogy, mindenki énekelje velem, kezek a magasban és…

"Nem értem a Pistát, a Tatárt sem értem,
Ezért a Pistától, még egyszer megkérdem
Miért kellett a népet, ide most elhívni?
Miért tudtak eddig a semmiről beszélni?

Miért színlel a Pista, dőzsölést, s jólétet?
Miért nem kérdezte meg idáig, a népet?
Hogy volt képes, s joga, mindent aláírni?
Hogy volt képe most, Tőlünk mindehhez (utólag) támogatást kérni?

NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM!
NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM!

Hogy nem volt Tatárnak (pontos) üzemeltetési adata?
Hogy nem volt a népnek, semmiben igaza?
Miért kell most szavakkal, ámítani minket?
Miért kell lerombolni, a tájvédelmi képet?
Miért lehet az ilyet, büntetlen megúszni?
Miért kellett hátulról, előre bekúszni?
Miért nem kommunikált, a Pista idáig?
Hogy tudta, kihúzni, ennyire sokáig?

NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM!
NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM, NEM ÉRTEM!

Amiket nem értek egyelőre ennyi….. "

Végül, Kósik polgi zárszavaival zárom én is a mesémet:

„ Örülök Neki, hogy jó hangulatban (?) telik ez a gyűlés, én úgy gondolom, hogy mindenki pozitívan állt hozzá. Vannak értetlenségek, de ezen se lehet csodálkozni tényleg! Több információ kellett volna, ezután több lesz”

Na ja, hááát igen, akár azt is mondhatta volna, és énekelhetnénk együtt megint, hogy aszongya „Késő bánat, most már utánam a vízözön”

Azt a több információt pedig utólag már nem lehet bepótolni, de a továbbiakban és ezek után jogosan és nagyon is (el)várjuk. Sőt mi több! Követeljük, ha élhetek ilyen erős kifejezéssel.

Polgármester úrnak pedig üzenem, hogy ezzel a bizonyos poszttal, amit elvállalt, együtt jár sok minden. Velejárója ugyanúgy a hideg, mint a meleg is (jut eszembe a művházban elég hideg volt, szinte megfagyott a levegő ;-). Többek között az is, hogy az emberek mégsem annyira pozitívan állnak hozzá, mint amennyire Ő azt elképzelte (ismétlen újfent kommunikáció, kérdezze meg, kérdezzen rá és győződjön meg arról, hogy tényleg pozitív az, amit Ő annak hisz?). Az értetlenség, ahogyan Ő fogalmazott, megint csak egy valami hiányából fakad, és ez pedig, bármilyen hihetetlen megint csak egy szóból ered, kommunikáció. És ennek a hiányából eredő értetlenségen, tényleg nem lehet csodálkozni.
De legyünk pozitívak, utólag be és elismerte, több információ kellett volna.
Na, akkor itt és most szaván fogjuk, mert sajnos, az eddigieket

NEM ÉRTEM!
NEM ÉRTED?
NEM ÉRTI!
NEM ÉRTJÜK!
NEM ÉRTITEK?
NEM ÉRTIK!

Aragonia

Aragonia 2010.11.04. 16:08:04

Ui.: Ezalatt a "röpke" 3-3,5 órás közmeghallgatás (?) alatt, egyetlen egy élvezhető dolog volt. Ez pedig nem más, mint Szász Tibi bácsi (remélem nem haragszik meg a bácsizásért :-) hozzászólásai.
Valaki szerencsésnek mondhatja magát, amiért ilyen apukája van ;-)

Én minden esetre Szász Tibi bácsi fun is lettem, majd csináltatok a cserépi blog tv-s póló mellé egy ilyet is.
De arra a közgazdász előadásra is elmennék, amit face to face a Kósik polgival tartanak, az annyira jó lenne! Szerintem hozzuk össze! Viszek a művházba tűzifát, csak tartsuk már meg!!!!!!!!

pistola 2010.11.04. 21:02:39

@Aragonia:

Nem könnyű ilyen ember fiának lenni! Amúgy óriási fan vagyok én is.
Az átköltésed pedig zseniális! 2 piros pont, Baba! Látod, ha józan vagy, akkor tudsz te! ;))

@Darvas:
Haveeer, nem kell neked semmilyen zenei szerkesztő, én úgy látom. Ott a 10 pont! A báránybőrbe bújt farkasokra gondolok sokat most...

@olvasóközönség:
Az én gondolataim összegzése holnapra várható, addig még átrágom mit írjak le. Nem fogok senkit hájjal kenegetni, az biztos. Ennél nagyobb hülyeséget, ilyen szépen becsomagolva és felszolgálva még nem láttam.

puszedlili 2010.11.04. 21:09:44

@Aragonia: Juhééééé!A pólóból én is kérek szeretnék klubtag lenni. Mármint, ha megalakul a TIbi bácsi funclub. Nahh, szóval komolyra fordítva a szót:

Próbáltam, még egyszer hangsúlyozom PRÓBÁLTAM a kortársbeszédek tartalmi káoszában meglátni az alagút végén a fényt,DE nem sikerült. Azt hiszem a Polgin kívül senkinek.
Összegzésként ami átjött nekem az a következő:
www.youtube.com/watch?v=M3PTO0yN6TQ
Gyurnunk kell kőkeményen, hogy megértsünk a jószándéktól vezérelt programot.

Jah, és tegnap estétől a kedvencem a következő felszólalás egyik részlete : -"...nesze semmi, fogd meg jól!.."

NyergesLovas 2010.11.04. 21:56:44

@Aragonia: Ez szép , ebben mindent leírtál! Tetszik a Péter filmje is. Egyben szégyenlem magam cserépiként, vagy nem cserépiként ( már magam sem tudom melyik a jobb....) a tegnap este történetei miatt.
Elképesztő!
Nincs különösebb problémám a projekt managerrel, Tatárral, magával a projekttel. Mindenki teszi a dolgát, el akarja adni a maga ötletét, ilyen vagy olyan formán. Nekik az lényeg, hogy minél nagyobb legyen a végösszeg, hiszen a jutalék azután jár. Ez nem gond, ez így működik a világon mindenhol. Csakhogy meg kell találni erre a partnert.
Na ez itt sikerült!
Megtalálták a megalomán emberüket. A tegnap este újfent bebizonyította számomra és a jelenlévők számára, hogy az egyszemélyes döntésekkel araszoló polgármesterünk hibát hibára halmoz.
Sajnálom a falut, a falu jövőjét, amely ezzel a számunkra vállalhatatlan projekttel megpecsételődik úgy 15-20 évre. Rá fog menni minden. Nem lesz kérdés, hogy hogy tartsa fent az önkormányzat az iskolát, nem lesznek mozdítható "vagyonelemek", nem lesz járda, öregek napközije, játszótér....
Viszont lesz egy eladhatatlan,ráfizetéses kovakövi kőépület.
Hangsúlyozom, lehet hogy egy gazdagabb, pozitív mérlegű önkormányzatnak ez beleférne pl. Bogács ( bár ott sem gondolnám, hogy valaha is rentábilisan lehetne üzemeltetni a mai gazdasági viszonyok közt ), de ez a falu nem a jól működő községek közé tartozik. Vajon miért? A 16 év okos , megfontolt, falu érdekeit képviselő, egyszemélyes irányítás miatt.
Vegyük már észre, ez így nem működőképes!Nézzük már meg a falu gazdasági mutatóit!
Bár tegnap este hallhattuk ahogyan a vezérünk a maga cinikus "humorával"(?) közölte Dr. Szász Tibor címzetes egyetem tanárral ( akinél a jövő közgazdászai vizsgáznak), hogy ha nem vette volna észre, változott a gazdasági helyzet ,új szelek fújnak és ezt vegye tudomásul. Hu! " és dobom a tulkomat, irány a következő pince...."
Amikor egy polgármester azt mondja a testülete előtt, jegyzőkönyvbe, hogy a közbeszerzést majd ügyesen irányítjuk, vagy azt , hogy ő nem ír le semmit a tervekről, mert az a fejében van, vagy mert valaki megígérte és az úgy is lesz...?
Hát nem tudom!
Ekkor értettem meg, hogy a lelkész úr, aki a tisztességet, erkölcsösséget hirdeti, képviseli, miért is állt fel, és hagyta ott az ülést, pedig képviselőként vett részt a közmeghallgatáson és nem magánemberként.
Nem tudom mi jön még, és nem tudom mi kell még ahhoz hogy felébredjen a falu?!
Miért kell fejjel a falnak menni?
Ki a jó isten fog egy napra 750Ft-ért bográcsozó helyet bérelni, ki fog 300Ft -ot fizetni a parkolásért, ki fog több 1000 forintért megebédelni, amikor a faluban bérel szállást és ott elkészíti a maga kis kajáját, ott akar este szalonnát sütni, nem akar a használhatatlan köves úton bérelt bringával kirándulni, hiszen túrázni jött! A múzeumról nem is beszélek. Nézzük már meg a faluban működő "múzeumban?" hányan váltottak jegyet a nyáron. Emberek! Még akkor sem mentek be, amikor a polgármester a nála borozóknak ingyenessé tette!....
Hihetetlen! Elképesztő!Elszomorító!
Nem tudom!
Sajnálom!
Már-már ott tartok, hogy rajta, csináljátok! Mutassátok meg, hogy lehet! Majd ha belebuktok, mutogatok.
De nem ez a cél! A cél a falu jövője, élhetőbbé tétele.
Azt mondják,azt akarják elhitetni az itt élőkkel, hogy már nem lehet kilépni.
Hát kérem :ki lehet és szerintem ki is kell lépni a projektből !!
Kevesebbet bukik a falu, ha még most kilép, mint akkor amikor már félig vagy teljesen kész nem lesz. Az eddig felmerült költségek ugyan jelentősek, de vannak olyan gazdasági, jogi technikák, amivel csökkenthetőek. És vannak olyan felelősei, felhatalmazás nélkül aláírói, akik felelősek, számonkérhetőek. Ezt ne feledjük!
Azt kérték tegnap este, hogy közreműködés, meg hogy bizalom.... Kivel, kinek, mit?
Ugyan már! Arra sem méltatták az embereket, hogy kellő időben, megfelelő formában tájékoztassák őket.
Miről beszélünk?
Javaslom mindenkinek, akit érdekel, hogy olvassa el Petik György eszmefuttatását az itt kialakult helyzetről. Tanulságos!
Kétely nem fér hozzá, hogy csak az nem fogja leszűrni a tanulságot belőle akinek le kellene.( már csak pökhendiségből sem...)
A képviselők megkapták, bízzunk benne,hogy a józan eszükre hallgatnak és az alapján döntenek.
Sok sikert kívánok a munkájukhoz!
Rudinszky Tamás

Aragonia 2010.11.05. 12:10:55

Emberek!

Egy idézettel kezdeném:
"Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk."- Széchenyi István

Időszerű lenne végre összefognunk és elgondolkodnunk ezen a bizonyos lépcsőépítésen.
A kőkorszaki látogatópark (ahogyan Szász Tibi bácsi mondta :-) kövei elegendőek lesznek egy elég hosszú és stabil lépcső megépítéséhez.
A kőkorszaknak már elég régen vége van és nem kőkorszaki körülmények között szeretnénk élni!
Üzenem, hogy a közgazdászok világában nem, de itt igen is új szelek fognak fújni!
Remélhetően akkora szél lesz, hogy az összes mo...kot (elnézést a durva kifejezésért) ki fogja söpörni!

Szóval hozzuk össze azt a "kőműves" brigádot ;-)

Aragonia

Aragonia 2010.11.05. 12:11:18

Egyébként pedig?
Zárszóként ezt küldöm mindenkinek:

Marillion-Don't Hurt Yourself
www.youtube.com/watch?v=EdtwkpIFNuQ

"There'll come a time when all of this is over
Something else will grow and take it's place
The brand new car:scrap metal in a junkyard
The children playing will grow up and leave home
Put it away this dream you can't stop dreaming
Put it away this anger and desire
The open road is infinitely hopeful
Take all those memories and throw them in the fire

And don't hurt yourself
Don't hurt yourself
Don't hurt yourself anymore

There's old man on a warm and sunny island
No job, no money, just a smile to call his own
Know what he says?. "The past will only haunt you.
Live for today. Each day's an open door

Don't hurt yourself!

Amen! ;-) :-) ;-) :-)

Aragonia 2010.11.05. 12:11:21

Még egy gondolat és idézet:

"Nincs nagyobb bűn, mint másokat vezetni, másoknak parancsolni, másokon uralkodni akarni - ahhoz való tulajdon és talentum nélkül."- Széchenyi István

Sajnos, a "Mi emberünk", ezeknek a képességeknek még a közelében sem járt, nem is jár és az eddigiek tükrében, sajnos járni sem fog soha.........

Aragonia

Szóval kőműves "kis pajtásaim", munkára fel, persze ha Ti is úgy gondoljátok! ;-)
Mert tudjátok, a többség dönt, az egység meg.......nyúl (Miért? Ki mire gondolt? :-)

Berezdféltők 2010.11.06. 13:27:52

Kedves Péter, ne hisztizz. A saját hangulatodat téveszted össze a valós helyzettel.
Először is nem voltunk kevesen. Ahhoz képest, hogy az önkormányzati hivatal igazán nem verte nagydobra a lakossági fórum hírét, szépen eljött, akihez a hír eljutott, és akit a kérdés érdekel. Meg kell tanulnunk, hogy soha nem azok számítanak, akik nincsenek ott, hanem mindig azok, akik ott vannak.
És a jelenlevők szinte kivétel nélkül aktívan vettek részt a vitában. És példát mutattak arra, a jövőre nézve is, hogyan kell számon kérni a mulasztásokat. Szakszerű hozzászólások és nagyon érdemi kérdések, felvetések hangzottak el: hogy csak egy példát említsek, Szabó Gábor lényegbevágó és megismételt kérdéseire senki nem felelt az előadói asztal mögül.
Az is kiderült a fórumon, hogy megfelelő tájékozódással és bátorsággal igenis lehet fordítani az események menetén. A projektmenedzsmentnek észre kellett vennie (Tatár úr le is reagálta, Molnár úr zavara pedig láttatta, hogy már ő is érzékeli), eddig fordítva ült a lovon. Ők vannak egy megbízási szerződés keretében megbízva, a projekt keretében ők az egyetlenek, akik hivatalosan is pénzt kapnak. Polgármester úrral együttműködve ők juttatták el a helyzetet oda, ahol most van, anélkül, hogy törődtek volna vele, van-e egyetértés mögöttük. Most kiderült: nincs.
A szerződési díjat, a projekt önrészét, annak összes kockázatát, és annak végén az előre látható csőd árát a falu fizeti. Mindent a falu fizet. Vagyis ha a falu fizet, ő rendeli a nótát is (és még a hangnemet is meghatározhatja). Ha valaki nem óhajt zenélni, tokba teheti a vonóját, és húzhat el másfelé.
Akár lesz projekt, akár nem, mi vagyunk a megrendelők, a menedzsment és polgármester úr a végrehajtók. Ezt lehet és kell is érzékeltetni velük. Ez részben és elsősorban a képviselőtestület dolga, részben a falué, személy szerint pedig minden falubeli érdekelté, a mienk is.
A kérdések feltételére továbbra is lehetőség van: szóban, és főleg írásban, hivatalosan. Bárki tehet fel kérdést, és kérhet adatokat. Kötelező választ kapnia, és kötelező adatszolgáltatásban részesülnie.
Rajta!

Aragonia 2010.11.06. 19:55:53

Kedves egybegyűltek! :-)

Reggelre virradóra azt hittem, a csütörtöki nap folyamán, kiírtam mindent magamból, de tévedtem. Ebből is látszik, emberből vagyok!

A sok-sok hozzászólás a blogon, a felszólalások a közmeghallgatáson (vagy közelhallgattatás volt inkább), mind-mind azt erősítették bennem, a nép igen is szólni kíván, csak az süket fülekre talál. A kimondott szavak, amik már indulatokba csaptak át, leperegtek a rideg és hideg művelődési ház faláról és nem jutottak el ahhoz az emberhez, akinek ez szólt.

Ahogyan mondani szokták, egységben az erő. Ha jól emlékszem a Tatár urak, a beszámolójuk elején, a kivetítővel, ezt az idézetet írták ki:
„Egyedül gyengék vagyunk, többen többre vagyunk képesek.”
Ezzel az idézettel részben egyet értek, és ezen a szálon kezdtek el futni a gondolataim.
Azért csak részben, mert igaz, hogy egységben az erő, de tudom, ha az ember szíve és esze a helyén van, egyedül is képes bármire! Ismétlem, ha helyén van az esze és a szíve! És persze jogosan merül fel bennem a kétely az aláírt dokumentumok tükrében is. Van, akinek nem kell többség ahhoz, hogy egyedül is képes legyen megtenni bármit. De ezzel semmibe veszi, és figyelmen kívül hagyja a többség akaratát.

A választások eredménye, hűen tükrözi az emberek hozzá állását a falu életéhez.
Nem szeretnék elítélni senkit sem, ahogyan a Tóth Petinek írt kampány szövegemben is megírtam, mindenkinek egyéni és szíve adta joga választani és letenni a voksot a mellé az ember mellé, akiben hisz, akiben látja az erőt és a vezetői képességeket.
Mindenki csak azt eszi, amit főzött, vagy jelen esetben páran azt eszik, amit mások főztek. Mert sajnos hiába tették le többen voksukat más mellé, ha mégsem rá esett a többség választása.

Furcsa nép a Magyar. Zsörtölődik, sokszor elégedetlen a sorsával, semmi sem elég jó Neki, ahogyan a statisztikák is kimutatták az egyik legdepressziósabb, legborúlátóbb nép a földön. A szemüket hályog fedi, és csak bízom benne, hogy egyre több ember fejében kezd az a parányi fény kigyulladni, ami végül a teljes megvilágosodáshoz vezet majd.
Az embereknek, ugyan úgy mint a növényeknek, fényre van szükségük. A fényben kell járnunk, és az arcunkat mindig a nap felé fordítani, hiszen csak akkor kerül minden árnyék mögénk.

A cserépi emberek ereiben is Magyar vér folyik. Nekik üzenem, hogy változtatni sohasem késő! Hiszen a sötétség sem létezne a fény hiánya nélkül. Egyetlen egy helyes út van, a fénybe kell lépni!
Merni kell változtatni, hinni, remélni és bízni kell.

A szeptemberi polgármester jelöltek vitája tükrében, elgondolkodtam a választások eredményén. Miért szavaz a nép arra az emberre sokadszor is, aki beismeri, hogy igen nagy költségvetési hiánnyal küzd a falu, és ennek megoldására, csakis Ő és egyedül, egy személyben Ő, az aki alkalmas és képes. Megkéri a népet, szavazzanak rá.
Azt a költségvetési hiányt, ki halmozta fel? Ki volt idáig a falu vezetője? Ha ez alatt a 16 év alatt, nem volt képes nagyobb volumenű változtatásokra, miben hisz a nép? Miben bízik még? Mi az indíttatás bennük arra, hogy az x-et sokadszor is e-mellé a név mellé húzzák be?
És akkor most, hagy szemléltessem a dolgot, egy általam kitalált (kissé bárgyú és bugyuta, de jelen esetben aktuális) párbeszéddel:

- Bandi bá! 16 éve elnézem magát. Maga minden nap tökfőzeléket eszik.
- Így van fiam!
- Na de Bandi bá, maga utálja a tököt, vagy nem?
- Így van fiam, nagyon utálom.
- Akkor Bandi bá? Miért eszi a tököt ha nem szereti?
- Hát fiam, tudod abban bízok, hogy egyszer csak, majd megszeretem.

Szegény Bandi bá. Miben bízik? A tök, mindig csak tök marad, sohasem lesz krumpli, vagy borsó! Ha azt szeretné, hogy ne tök legyen, akkor ahhoz bizony merésznek és bátornak kell lenni. Elhatározni kell és cselekedni, nem pedig abban bízni, hogy egyszer majd, tán talán mégiscsak jó lesz az a tök.

Persze ugyanakkor feltehetném azt a kérdést is, hogy ezen a bizonyos szerdai közmeghallgatáson, miért csak ilyen kevesen voltunk? Miért csak ennek a pár embernek fontos a falu jövője? Újfent csak hangsúlyozni tudom, amit egyszer már leírtam. Lehet itt zsörtölődni, ujjal mutogatni, követelőzni, számon kérni stb. A legnagyobb bűn, amit elkövethet mindenki a falu és ez által a saját élete és jövője ellen, ha nem választ! Ne reklamáljon senki sem addig, amíg maga nem voltképes egyetlen egy, a közös érdekeket szolgáló vitára elmenni, felszólalni és véleményt nyilvánítani. Vagy ennyire gyengék lennének, hogy nekik már minden mindegy? Mert sajnos azt kell mondjam, és elnézést kérek érte, de elég akarat gyenge, szinte már-már személyiség nélküli az, aki hagyja, hogy más döntsön felette.
Ki szeretne úgy élni, hogy mindig döntenek helyette?
A sorsunk a miénk, mi döntünk felette, és nem más!

Tudom, ott ahol két embernél többen vannak, nehezebb az érdekeket, szempontokat összefésülni, egyeztetni és közös nevezőre hozni. De nem lehetetlen! Az meg végképp elfogadhatatlan, hogy zúgolódik a nép, mégis valaki, első szám első személyben, szemét, fülét becsukva és f..kát behúzva, mintegy felettes hatalomként döntéseket hoz. Mások helyett és nevében aláír. Még azok helyett is, akik már nem élnek, vagy azok helyett is, akik még meg sem születtek.
Sokszor eszembe jut a gyerekkorom, amit, lent töltöttem. Nagyszüleim, akik már nem élnek (egy nagymamám kivételével). És eszembe jut az, ha egyszer gyerekeim lesznek, szeretném Nekik is megmutatni azt a helyet, ahonnan származom. Ami nagyon is fontos nekem, mindenfajta szempontból.

És sokszor, mikor eszembe jut ez az „egyszemélyes kiskirályság”, előjön a vérem.
Nagymamámtól pere, nagypapámtól bangyi vért örököltem. Nem akarok itt senkit sem fenyegetni (bár mostanság sokszor eszembe jut, hogy cserépi lakosként többet tudnék tenni, lehet, megkérek valakit vegyen a nevére :-), de a kettő keveredése, egy személyben igen hatalmas indulatokat indít el és szül bennem. Néha még én is megrettenek magamtól :-)
Egy biztos, a vér kötelez. A jelen, a múlt tükrében pedig csak erősíti bennem a jövőt.
Semmi szükség nincsen diktátorra, demokrácia van. Bennem legalábbis. És nehezen tűröm, ha a fejem fölött hoznak meg döntéseket, ezáltal megpecsételve a múltamat, jelenemet és jövőmet. Bocsánat, javítanám, nem hogy nehezen, hanem egyáltalán nem tűröm!

Én nem fogok tököt enni, mert a nem létező t..öm is tele van a tökkel!
De ha a többség tököt kíván enni, akkor egyék azt, amit főztek, tuszkolják le a torkukon. Remélem ízlik, még így 16 év távlatában is!
De üzenem Nekik, vegyék le a hályogot a szemükről, és meglátják, hogy van élet és jövő a tökön kívül is. Sőt! Az isten igazából a jövő, vegyék már észre, hogy 16 éve, a múlt árnyékában élnek! Ha leragadunk a múltban, hogyan akarunk a jelenben élni? És ha nem élünk a jelenben, hogyan van esélyünk, jövőt építeni?
Sehogy!

Az egyetlen kivezető út az, ha megköszönjük illedelmesen, felállunk, és nem kérünk többet abból, amit mások főztek! Mert mi magunk is képesek vagyunk főzni, valami mást! Valami sokkal jobbat, valami olyat, ami mindannyiunknak ízlik majd.

Akkor így estefelé közelítve, mindenkinek nyugodalmas jóccakát’ és az esti vacsorához jó étvágyat kívánok. Kinek a jó falatokhoz, valakinek meg a 16 éves tökhöz ;-)

Aragonia
süti beállítások módosítása