Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Aki a saját falujában akar megakadályozni egy befektetést, az nem is szereti azt a települést

darvas 2010.06.01. 08:59

Kósik Polgi nagyon kemény mondatát adtam a másodközlés címének. A HVG online kiadásában szép hosszú írás jelent meg a nagy Berezdtetős projektről. Tessenek olvasni.

Lakóparktelek legelőáron

2010. június 01., kedd, 06:48 • Utolsó frissítés: 1 órája
Szerző: hvg.hu


Címkék: cserépfalulakópark;

Cserépfalu egy kis borsodi település a Bükki Nemzeti park szomszédságában. Az ott tervezett lakópark miatt élénk vita alakult ki arról, mennyiért érdemes értékesíteni a falu földterületét, s milyen beruházás válhat a község javára.


Cserépfalun óvoda és iskola is működik, polgármestere negyedik ciklusát tölti, egyre több nagyvárosban élő vásárol itt hétvégi házat. Bár a falu napi finanszírozási gondokkal küzd, pályázaton is indultak, melyen nyertek is uniós pénzt egy látogatópark létrehozására. Ennek önrészét akarja a polgármester úgy előteremteni, hogy lakópark-beruházáshoz értékesíti a falu egyik legszebb részét. Ezt azonban a községben többen ellenzik.
 
 
 
 

„Aki a saját falujában akar megakadályozni egy befektetést, az nem is szereti azt a települést. Akik most elégedetlenkednek, nemrég költöztek csak ide vagy hétvégi házuk van, vagyis nem állandó helyi lakosok” - fogalmazott a hvg.hu-nak Kósik István, az ezerfős Cserépfalu polgármestere egy közelmúltban indult, 54 ház felépítésével járó beruházással kapcsolatban, amelynek sok helyi ellenzője akadt.

Cserépfalu - a Csete György tervezte Milleniumi kilátó

Az önkormányzat úgy döntött, eladja a Cserépfaluhoz tartozó Berezdtetőt, s a falu egyik - elsősorban a helyiek által számontartott - védjegyének számító kilátó körüli területen telkeket hoz létre, melyekre 54 ház épül majd. A polgármester személy szerint nagy fejlődési lehetőséget lát a beruházásban. "Több évig dolgoztam, míg felkutattam a földterület gazdáit, akik közül többen meghaltak, külföldre távoztak, kemény munka volt, sok időt és energiát felemésztett" - magyarázza Kósik István.

„Egyre többen tartják fontosnak, hogy megvédjék a Berezdtetőt, és itt nemcsak betelepülőkről van szó - ahogy a polgármester mondja -, hanem számos helyi lakosról is” - ez már Rudinszky Tamás, a Berezdtetőt Féltők Társasága nevű civil társaság egyik tagjának véleménye. Azt mondja, nem a polgármestert akarják támadni, s nem is a beruházó céget, egyszerűen csak szeretnék megvédeni a Cserépfalu vagyonát képező, életéhez és látképéhez szervesen hozzátartozó területet, amelyet 16-17 millió forintért, vagy ahogy fogalmazott, "bagóért" akarnak kiárusítani.


Nagyobb térképre váltás

A Berezdtetőt Féltők Társasága tagjai több dologért is aggódnak. Egyrészt a „falu természetadta látképéért, nyugalmáért és biztonságáért” - írják felhívásukban. Tartanak attól is, hogy a házvásárlókkal is meggyűlik majd a bajuk: „Ha hagyjuk, a Berezdtetőn létrejön egy 54-108 házas lakópark, egy új falu, ahol vagy a fizetőképes kereslet lesz az úr, vagy pont ellenkezőleg, a szegény emberek telepe lesz (némi állami segítséggel). Ha az előbbi valósul meg, számolnunk kell azzal, hogy az ottaniak átveszik a falu irányítását, az ő közös érdekük fogja meghatározni a falu életét. A másik esetben valószínűleg jelentősen megnőnek a falura háruló szociális feladatok” - osztják meg félelmeiket a helyi ellenzők.

Pro-kontra
A polgármester nyílt levélben fordult a falu lakosaihoz, melyben érveit, válaszait sorolja. A beruházás ellenzői pedig egy blogon válaszoltak a település vezetőjének felvetéseire.Elolvashatja itt.

A polgármester szerint sok helybeli vásárolna ott házat, többek között ő is a lányának, s ezeket a félelmeket alaptalannak tartja. A rendezési terv kész, már csak arra vár, hogy a képviselőtestület elfogadja - mondja. „A lakossági fórumon bárki bármiről kérdezhet, de a döntés a képviselőtestület ülésén születik majd meg” - magyarázza lapunknak a polgármester. A civilek felvetésére, hogy nem kaptak kellő információt, azt mondja: a helyi lap folyamatosan írt a beruházásról, bárki eljöhetett az erről szóló ülésekre, beleszólhatott a dologba. „Igazából egészen a választási kampányig erre nem volt igény” - teszi hozzá.

A civilek verziója szerint viszont a falu néhány lakosa csak idén áprilisban, egy blogbejegyzés alapján szerzett tudomást a már lassan három éve előkészületben lévő telekeladási ügyletről, s ezzel egyidőben a képviselőtestület is csak idén áprilisban értesült arról, hogy milyen előszerződést írt alá a polgármester. Arra a polgármesteri felvetésre, miszerint kifüggesztésekkel, a helyi lapban megjelent cikkekkel kommunikáltak, Rudinszky azt mondja: „a vételi ajánlat kifüggesztéséről és levételéről is jegyzőkönyvet kellett volna kiállítani, de ilyet nem tudtak mutatni nekem”. Szerinte ez olyan horderejű dolog, ami mellett nem ment volna el senki szó nélkül, ha tud róla. A civilek ezen túl a földhivatalhoz fordultak, mert állításuk szerint a az értékesítendő területen lévő öt - az önkormányzat által megvásárolt -  zárványtelekről szóló kifüggesztés sem felelt meg az előírásoknak, mivel nem szerepelt rajta ár és méret.

Olyan félelmek is megfogalmazódtak, miszerint a telkeket a megvásárló cég esetleg továbbadja, és a vevőre a korábban kialkudott szabályok és szerződési feltételek nem vonatkoznak majd. „Ez nem így van, hiszen például azt, hogy a kilátó stílusához illeszkedő homlokzattal rendelkezzenek a házak, a rendezési tervben rögzítjük majd, nem a szerződésektől függ” - mondja Kósik, hozzátéve, egy „szakmai tervtanács” véleményezné az épületek homlokzatát, építésszel az élén.

A vitatott terület egy bozótos hegyoldal a már említett kilátóval, amely Csete György építész munkája - aki egyébként a település vezetőjének terve szerint a "szakmai tervtanács" élén is állna. A polgármester szerint a beruházó debreceni kft. a négyzetméterért kínált 350 forinttal felülárazta a területet, mert bozótos-cserjés szántóról, gyep besorolású részről beszélünk, amelyet még építkezésre alkalmas területté kell tenni, s ennek költségeit is a cég viseli. „Persze, ha egy lakópark négyzetméterárait nézzük, akkor az magasabb, de egyelőre ez a terület még nem az” - magyarázza. A céggel amúgy 2007 decemberében írtak alá előszerződést, Kósik István tájékoztatása szerint ezzel kapcsolatban egyhangú döntés született a képviselőtestületben, s nem igazak azok a híresztelések, amelyek szerint a tagok nem ismerték a dokumentum tartalmát.

Cserépfalu - a Kis-Amerika nevet viselő barlanglakások a Berezdtető alatt

Kósik István állítására, miszerint a képviselőtestület egyhangúlag szavazott arról, hogy a beruházásra előszerződést kössenek, azt mondja Rudinszky: a polgármester opciós szerződés megkötésére kapott felhatalmazást, formailag hibásan, konkrétumok nélkül, ezzel szemben adásvételi előszerződést írt alá, tanúk és ügyvédi ellenjegyzés nélkül - állítja. „Szerettünk volna a polgármesterrel beszélni és nyilvánosságot kérni az ügynek, de nem kaptunk választ, ezért kezdtünk el utánanézni a dolgoknak, s így botlottunk nem igazolható kifüggesztésekbe és az előszerződéssel kapcsolatos visszásságokba” - magyarázta a hvg.hu-nak Rudinszky. A Berezdtetőt védők között több jogász is van, s ők azt mondják, a polgármester által aláírt előszerződés „egyoldalú és erősen hátrányos a falu szempontjából”.

Többek között arra hivatkoznak, hogy a 2007 decembrében aláírt papírokban a polgármester vállalta például, hogy belterületbe vonja az érintett földeket, 54 építési telket alakít ki rajtuk, de az eladási árat a mezőgazdasági föld árához igazították. Tehát belterületi építési telket külterületi áron kíván értékesíteni. Továbbá úgy gondolják, hogy az említett előszerződésben kikötött foglaló és kötbér együttes alkalmazása törvénysértő. A Debreceni Egyetem Jogtudományi Karától nem hivatalos állásfoglalást kértek, s abban az áll: "a szerződés kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet". A társaság célja az előszerződés megsemmisítése. A társaság nevében Szász Tibor (aki képviselőségéről 2007-ben lemondott) feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Egyelőre azonban még van egy szerződés a beruházó és a polgármester között. Utóbbi az értékesítéstől 16-17 millió forintot vár. Arra a felvetésre, hogy a tiltakozók számításai szerint a belterületbe vont több mint hetvenezer négyzetméter 350 forintos árral jóval húszmillió feletti összegről szól (s így felmerülhet, hogy az önkormányzat csak versenytárgyalás útján értékesíthet területet), azt mondja: akik így számolnak, azok nem vették figyelembe, hogy a park, játszótér területe nem tartozik a lakóparkot építő céghez majd, így azért nem is fizet. A leendő beruházó már közel kétmilliót költött a területre (zárványtelkek megvásárlása, rendezési terv költségei stb.), így ez is lejön még a vételárból - magyarázza a polgármester.

A pénz az uniós pályázaton nyert, látógatóparkra fordítandó összeghez kellene önerőnek. Kósik szerint fordíthatják másra is, de a befektetés támogatásának van a legtöbb értelme. Arra a kérdésre, ha mégis meghiúsulna az adásvétel, akkor miből fedeznék az önerőt, azt mondja: banki szerződésük van, hitelt vennének fel.

Megkerestük a beruházó debreceni céget (amely a cserepfalu.blog bejegyzése szerint az ASSUR-B. 2001 Kft.), de ők nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Mit mond az értékbecslő?
„Egy földterület négyzetméterárának meghatározása nem egyszerű dolog, több tényező is befolyásolja a forintosított vételárat” - magyarázta lapunknak Máté Viktor értékbecslő. A szakember hangsúlyozta, hogy a konkrét ügyet nem ismeri, így csak általánosságban tudja felhívni a figyelmet azokra az értékalakító tényezőkre, amelyek alapján például a cikkben vázolt történetben a 350 forint akár helytálló is lehet. Egy szántó, legelő besorolású külterület ára 50 és 500 forint között mozoghat, attól függően, hogy hol van. „Persze egy földterület árának meghatározásakor számít az is, hogy milyen fejlesztési értéket sejtenek benne” - teszi hozzá, példaként említve, hogy Budapest közelében akár 1000-2000 forintot is adhatnak egy négyzetméterért - sőt, a "határ a csillagos ég" -, de ez a nagyságrend ritka. Az ár meghatározásakor figyelembe kell venni azt is, hogy milyen költségei lehetnek még a területtel a beruházónak. „A közművesítés, a víz, a gáz bevezetése, az útépítés jövőbeni költsége mind csökkenti a területért kifizetendő árat, még akkor is, ha ott majd értékes lakóingatlanok, vagy esetleg golfpálya épül” - mondja. Hangsúlyozza, hogy a külterületi telek belterületbe vonásához a település képviselő-testületének döntése kell, így az ezzel kapcsolatos helyzet tisztázása is mindig fontos az értékesítéskor, vásárláskor. Mindezek tükrében az értékbecslő úgy véli, hogy egy kistelepülésen lévő, lakóparknak szánt terület esetén reális lehet a 350 forintos négyzetméterár.
 

 

Címkék: sajtó hvg cserépfalu kósik pista berezdtetőt féltők társasága

8 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr192047023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berezdféltők 2010.06.01. 20:10:00

Péter, én már hozzászóltam, nem tudod, mi lett vele?
E.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.06.01. 20:14:16

kértem hogy ird alá, akkor kiengedem a kommentet

Berezdféltők 2010.06.01. 22:20:44

Ja, ez a kérés elkerülte a figyelmemet, de semmi akadálya. Nem baj, legalább az is eszembe jutott, hogy:
"Aki a saját falujában akar megakadályozni egy befektetést, az nem is szereti azt a települést" - e logika szerint az szereti a legjobban a faluját, aki habozás nélkül, azonnal, egyben eladja.
Ehhez még fejlődnöm kell, de igyekszem.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.06.01. 22:24:49

@brumbrum: azt sem értem hogy miért változtattad meg a bft nevét brumbrumra

Gatter 2010.06.01. 22:26:37

„Aki a saját falujában akar megakadályozni egy befektetést, az nem is szereti azt a települést.”

Engedjétek meg, hogy „cserépiként” erre a kijelentésre két kérdéssel reagáljak elöljáróban.
Akkor ezek szerint, akiben kérdések merülnek fel, az már a faluja ellensége?
És aki fel is teszi azokat, azt már pusztán a lakóhelye iránt érzett gyűlölete motiválja?

Azt sajnos látjuk, hogy a „cél szentesíti az eszközt” politika felett szemet hunyók részéről, a KÖZ bevonása teljesen mellékes volt egy olyan döntési folyamat során, ami az itt lakók, illetve itt tulajdonnal rendelkezők életét , jövőjét jelentős mértékben befolyásolhatja.
Tisztában vagyok az önkormányzat ezzel kapcsolatos álláspontjával, de nem tudok egyet érteni vele. Mivel az utóbbi időben tapasztalható információ hiányra utaló jelek mást mutatnak.
Ezt az alapvető hiányosságot próbáljuk korrigálni, pótolni egy olyan csapatként, akiket pontosan az az elkötelezettség hozott össze, amit Cserépfalu irányában éreznek.
Ez az elkötelezettség volt a motiváció arra, hogy a jelen gazdasági helyzetet figyelembe véve közelítsük meg azt a folyamatot, amit a szóban forgó beruházások illetve azok finanszírozási módja gerjeszthet környezetünkben.
Ezen realitásokat figyelembe véve alakítottuk ki véleményünket, amit az illetékesek reményeink szerint figyelembe vesznek végső döntésük meghozatala során!
Üdv: Kósik László

Berezdféltők 2010.06.01. 23:09:03

Mert a magam nevében beszélek.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.06.01. 23:10:38

@brumbrum: de így az eddig Berezdtetőt Féltők Társaságos bejegyzések is brumbrummá változotak

Berezdféltők 2010.06.02. 20:28:30

@darvas: Hú, akkor visszaváltoztatom, de addig is brummogok.
süti beállítások módosítása