Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Cserépfalu belügyei

darvas 2010.05.21. 08:16

Fokózódik a drámai feszültség. Kedden névtelen E-mail címről - ami nettó bunkóság - köremailt kaptak Cserépfalu környéki települések polgármesteri hivatalai. Kéri a levélíró, hogy ne jöjjenek el a jövő heti cserépi közmeghallgatásra. Provokációnak tűnik.

From: Cserépi X
To: [környező Polgámesteri hivatalok, itt E-mail címek vannak szerk.]
Sent: Tuesday, May 18, 2010 3:31 PM
Subject: Kérés
 

 

Tisztelt Polgármester Asszony / ÚR

 

Egyéb kapcsolatok útján szereztünk tudomást arról,

Hogy Ön a Képviselő testületével együtt részt kíván venni a

Cserépfalui közmeghallgatáson / fórumon /.

 

Szívélyesen megkérjük, hogy tartsa magát és embereit, a településünket érintő, fontos

döntés befolyásolásától.

 

Hisszük és valljuk, hogy önöknek sem hiányozna az ha más falu lakosai formálnák

Az önök belső politikáját, vagy gazdálkodását..

Felkérjük, hogy távolmaradásával tartsa tiszteletben a Cserépfaluért aggódó emberek munkáját.
 
Berezdaljaiak
T.
 
Berezadaljaiak alárással írta valaki, talán egy újabb játékos szállt be a nagy "Mentsük meg a Berezdtetőt" projektbe? Kósik Polgi válaszolt a polgármestereknek:
 

----- Original Message -----

From: Kósik István
To: [környező Polgámesteri hivatalok]
Sent: Wednesday, May 19, 2010 10:58 AM
Subject: Fw: közmeghallgatás
 
Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!
 
Számomra megdöbbentő e-mailt kaptam, amit Te is megkaptál. Sem írásban, sem szóban nem fordultam - gesztor település polgármesterét kivéve - hozzátok, hogy gyertek el, egyedül, vagy akár testületetekkel is, és - avatkozzatok, nyomást gyakoroljatok Cserépfalu belügyeire. Ezeken túl honnan veszik a bátorságot, hogy akárkit, akárkiket is korlátozni kívánnak egy akárhol lévő, nyilvános közmeghallgatáson. Most viszont már úgy vélem, igen is jogotok és kötelességetek részt venni a Közmeghallgatáson, hiszen közös, európai kiírásos projektünk is veszélybe kerülhet.
Ha Cserépfaluban sok, csak hétvégi házzal rendelkezők akarják eldönteni Cserépfalu sorsát, esetleg ellentétben a helyi lakók érdekeivel, akkor Nektek is van jogotok beleszólni közös projektünk sorsába, védeni közös, és saját településeitek érdekeit.
 
Közmeghallgatás ideje: 2010. 05. 26. (szerda) 18 óra
Helye: Hórvölgye Művelődési Ház
 
Szeretettel várlak Benneteket.
 
Cserépfalu, 2010.május 19.
 

A Szomolyai jegyző válaszolt a levélre, úgy tűnik a Berezdtetőt Féltők Társaságával azonosította az első level íróját, de ez egy nagy nemigaz. (a választ és az egész levélváltást Kósik "Polgi" Pista küldte a blognak)


Tisztelt Berezdtetői Csapat!

 

Email formában érkezett levelüket megkaptuk. (Megjegyezzük, jó lett volna ha tudjuk kitől-kiktől is kapjuk, vagyis ha páran tényleg aláírták volna.)

 

Az Önök háza táján történő eseményekel tisztában vagyunk, mert a csrepfalu.blog.hu

 internetes oldal napi eseményeket, aktualitásokat közöl.

 

Kívülről nézve sokan, sokmindent másként látunk mint Önök, és sokminden előtt értetlenül állunk.

 

Előrebocsájtjuk, mi az Önök belügyeibe beleszólni semmilyen formában, soha nem akarunk, nem akartunk!!!

 

2010. 05. 26. napon tervezett közmeghallgatás 3.napirendi pontja, amennyiben  Cserépfalu Önkormányzatának további szándéka az, hogy a "Kőkultura projekt" önerő biztosítása  a Berezd-tető építési telkeinek értékesítésből fog származni, nem az Önök magánügye, közügy, sőt a Bükkaljai mikrotérség közügye.

 

Meggyőződésünk, hogy a Polgármester Úr Cserépfaluban, a Képviselő-testület támogatásával tudja mikor, mit, miért tesz, vagy tenni szándékozik. meggyőződésünk, hogy nem máról holnapra, hanem évekre, évtizedekre előre gondolkodnak.  Azt is gondoljuk, hogy ők, a településen lakók érdekeit képviselik, ezért is választhatták meg őket, hogy ezt tegyék.

 

Nem tudjuk, hogy Önök tudják-e, hogy a képviselt projekt érdekében ők, a Konzorcium többi tagjával együtt mennyit dolgoztak a siker érdekében.

 

Nem tudjuk, hogy Önök tudják-e, hogy ez a munka a Konzorcium tagjainak mennyibe került. (Tervezési díjak, útiköltség, papírköltség, illetékek, telefonköltség, közbeszerzés költségei) És idő-idő-idő-idő......

 

Hogy a projekt megvalósulása a mikrotérség fejlődését elősegíti, elősegítheti az mindenki számára egyértelmű.

 

Önök tudják, hogy a projekt a Bükklajai mikrotérség számára: 371 307 635. Ft felhasználható fejlesztési költséget jelent. Önök tudják, hogy ezen összeg legnagyobb részben közvetlenül a Hór-völgye fejlesztésre fordítódik. Lehetett volna másként is, de a Konzorciumi tagság úgy döntött, vita nélkül, hogy a Bükk Déli-kapuja, a Hór-völgye legyen, Cserépfalu háttér támogatásával, munkájával. (A feladatot, akár Bükkzsérc,  Szomolya,  Noszvaj

, Bogács Cserépfalu, vagy Tard szívesen vállalta volna. Mégis így volt logikus, így kellett történjen, hogy a "zázslós hajó" Cserépfalu lesz. Legyen! Közösen lássuk hasznát.)

 

Amikor Önök ezen Önerő biztosítását veszélyeztetik, akkor a 371.307.635.Ft felhasználását veszélyeztetik a Büklajai Térségben.

  

Mikor, ki, kik tudtak ennyi tőkét hozni a bükklajai falvak részére. Ki fogja a bükkaljai falvakat támogatni a jövőben, ha   az Önerő biztosítása hiányában a támogatás nem jöhet létre?

 

Cserépfalu képviselő-testülete a szemünk láttára próbált meg mindent annak érdekében, hogy az önkormányzat, a település gazdálkodása veszélyeztetése nélkül az Önerőt előteremtse.  Úgy tűnik ez sikerülhet is nekik.

 

A Berezd-tető terület nekünk is tetszik. Ugyanekkor nem értjük, hogy gondos szabályozás, tervezés mellett ott miért ne férhetnének el igazán környezetbarát, tájba illő lakóépületek, a zöld felületek  hangsúlyozásával. Amikolr ezt végiggondoljuk a Budai-hegyek jutnak eszünkbe, amik ugye szépek! Pedig ott laknak is!

 

Hogy ott létrejöhet egy "új Cserépfalu"???? Biztosan. Igazán írígyeljük érte Cserépfalut. Persze a falu fejlesztéséről le is lehet mondani. Ne tessenek a jövőben semmit sem csinálni. Lehet szolgáltatásokra sincs szükség (ezek ugyanis feltétlenül környezetszennyezőek),  vélhet

ően az idegenforgalom sem kell (sok szemetet hagynak),a sokat hangoztatott borturizmusra sincs szükség (egsészségtelen) Sőt polgármester sem kell, képviselő-testület sem, és civil szervezetek sem használnak aközösségnek. (sokba kerülnek).

 

Mi nem így gondoljuk! Mi fel szeretnénk építeni Cserépfalut és a Bükkalját!

 

Szomolya, 2010. 05. 18.                                                                                                                     

               Kövecses Zsolt 

 

Ui: Az aláírt Konzorciumi megállapodás értelmében, a projekt megvalósulásáért valamennyi Konzorciumi tag felelősséggel tartozik. Amennyiben valaki hibájából a projekt megbukik, úgy a Konzorcium többi tagja peres úton vélhetően kártérítést fog követelni felmerült, de így sajnos visszigényelhetetlen költségei fedezésére.  

 
Lényeg: Kósik István polgármester vár mindenkit szeretettel a jövő heti közmeghallgatásra.

Címkék: berezdtető

5 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr312018319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.05.21. 12:13:06

Pista leveléhez még annyit, hogy nem lehet rangsorolni embereket. Nincs ilyen meg olyan cserépi. A megkülönböztetés nagyon rossz irányból jön és nagyon rossz irányban vezet. Állandó lakos, ideiglenes lakos, hétvégi lakos, hétközi lakos, nyaralgató lakos, nézelődő lakos, eltévedt lakos. Aki beteszi a lábát erre a csodálatos helyre mindenhez van joga. A szabad véleménynyilvánítás a legalapvetőb emberi jog.

Részelt az alkotmányból: „A Magyar Köztársaságban (Cserépfaluban - saját betoldás) mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.”

NyergesLovas 2010.05.21. 12:45:16

Kövecses Zsolt levelére válasz:

Olvastuk a „Berezdtetői Csapat” részére küldött levelét – válaszként a több falu képviselő-testületét a közmeghallgatástól távoltartandó felhívásra –, de határozottan ki kell jelentenem a Berezdtetőt Féltők Társasága (BFT) nevében, hogy a felhívást nem mi, nem a Társaság valamely tagja írta.
Bennünket is mélyen felháborít, hogy valaki vagy valakik név nélkül szállnak be ebbe a vitába. Aki a blogot olvassa, az láthatja, hogy a BFT minden esetben vállalja a véleményét és nem névtelenül írja azokat, sőt, aki tisztában van az eddigi tevékenységgel és az eddig tett lépésekkel, az láthatja, hogy a BFT ennél komolyabb lépéseket is megtett már, mindenhol felvállalva a nevét, arcát.
Nem tudjuk tehát, hogy még egy külön szerveződés alakult volna Cserépfalun „Berezdtetői Csapat” néven, minket eddig legalábbis semmilyen üggyel kapcsolatban nem kerestek.
A konzorciumi szerződést a BFT tagjai ismerik, olvasták, azonban annak olyan mélységű ismeretével nyilvánvalóan nem rendelkeznek, mint az annak aláírásakor jelenlévő tagok. Az viszont látszik, hogy Cserépfalu sajnos nem elég körültekintően járt el az előmunkálatok kapcsán az önerőként felajánlani kívánt berezdtetői ingatlan eladásával kapcsolatban, hiszen hibát hibára halmozva, a hatályos törvényeket figyelmen kívül hagyva kötött az eladásra vonatkozóan adásvételi előszerződést – kihagyva a pályáztatást –, a földhivatalhoz beadott vételi ajánlatok sem felelnek meg a az előírásoknak, mely miatt a nem önkormányzati tulajdonban volt telkek eladása már önmagában is érvénytelen.
Úgy tűnik tehát, hogy a BFT „közbenjárása” nélkül is összedőlt volna ez az önerő. Egyébként lehetséges, hogy az Önkormányzat egy másik forrásból ezt biztosítani tudja, így önmagában a BFT tevékenysége – mely elsősorban a Berezdtető természeti környezetének megóvására és a táj eredeti szépségének megőrzésére irányul – a konzorciumi szerződés megvalósulását nem feltétlenül befolyásolja.
A BFT-nek továbbra is az a véleménye, hogy Cserépfalu részéről irreális a konzorciumi szerződésbe foglalt vállalás, nyilvánvaló, hogy a többi falu ezt üdvözli a térségben, hiszen az ezzel kapcsolatos működtetési és fenntartási költségek nem őket terhelik. Ezért hiányoljuk a lakosság bevonását ebben az ügybe, akár népszavazás kitűzése mellett is.
Nyilvánvalóan a Társaság nem zárkózik el a fejlesztés előtt, de csak az ésszerűség határain belül és egy olyan hatástanulmány elkészítése után, ami mindenképpen azt igazolná, hogy az csakis hasznot hozna a falunak. Tudomásunk szerint ilyen nem történt.
Nyilván egy ilyen horderejű vállalásnál ismerni kell az önkormányzati gazdálkodás számait, tudni kellene a falu tényleges gazdálkodási helyzetétét, a rövid és hosszú lejáratú kölcsönök idejét, a likviditási helyzetet, hogy az esetleges hitelek mennyire terhelik meg a falu költségvetését. Ezután egyből jön a fenntarthatóság kérdése, mert ugye a konzorciumi szerződés szerint 5 évig fenn kell tartani és üzemeltetni kell a létesítményt. Nem láttuk, hogy készült volna költség-, haszonelemzés, ha igen, abból mi olvasható ki, tehát mindenekelőtt készülnie kell egy valós számokon alapuló elemzésnek. Csak abból derülhetne ki, hogy a több százezres számlákat, a karbantartási költségeket a bevételek egyáltalán fedezik-e. Tudjuk, hogy a bevételek a mai gazdasági helyzetben csak lassan csordogálnak. Az ilyen történetek vége, hogy az önkormányzat belefullad a költségekbe, majd pedig kézzel-lábbal próbálnak a létesítménytől megszabadulni és eladják bagóért, ha egyáltalán sikerül.
Társaságunk szerint a falu központjában lévő információs pont fejlesztése – egy kis bővítés, szolgáltatás-fejlesztés – bőven elég lenne a turisták igényeinek kielégítésére, hiszen Cserépfaluban elsősorban természetjáró turisták fordulnak meg, akiknek nem magas a költési hajlandóságuk.
Amennyiben a konzorcium többi tagja úgy látja, hogy Cserépfalu esetleges kilépésével veszélyezteti a térség fellendülését tegyen egy olyan kompromisszumos lépést, miszerint Cserépfalué a legnagyobb vállalás és ő viseli a legnagyobb kockázatot is, ezt a terhét mentesítvén hozzanak létre egy megállapodás , amelyben a gazdaságtalan működés esetén segítik a Cserépfalu Önkormányzata vállalását. Ezt tehetné azért is, mert hasonló költségvetésű falvak támogatták illetve bátorították ebben a nem mindennapi vállalkozásban Cserépfalut.

Tisztelt Kövecses Zsolt!

Előrebocsájtjuk, mi az Önök belügyeibe beleszólni semmilyen formában, soha nem akarunk, nem akartunk!!!

Mondatait idézve és olvasva esszéjét azt látom , hogy levele utolsó harmadában , magát meggondolva , Cserépfalu ügyeit taglalja, és a Polgármesterünk által oly sokat emlegetett „ idegenként” véleményezi. Köszönjük, de hathatós segítségét szerintem saját, Jegyzői feladatát ellátó falujában nagy örömmel és tisztelettel veszik.

Megjegyzem még, hogy ez a Pályázat egy remek ötlet, biztosan egy lehetőség ennek a térségnek. Sajnáljuk, hogy ha mások lehetőségei Cserépfalu vállalása miatt kerülnek veszélybe, de ebben az esetbe senki nem foglalkozik Cserépfalu veszélybe kerülésével, csak a maga előnyeivel.

Nekünk esősorban Cserépfalu érdekeit kell szem előtt tartanunk!

Cserépfalu, 2010-05-21

Tisztelettel: Rudinszky Tamás

scaruso 2010.05.23. 21:43:03

Tisztelt Jegyző úr!

Hangvétele és főként mondanivalója döbbenetes: ilyen állásfoglalásokat utoljára a Szovjetúnió Kommunista Pártjának Központi Bizottságától, illetve a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságától olvastunk – amikor is a belügyekbe való beavatkozás igényét a szocialista tábor közös érdekeire, a kommunizmus építésének, illetve a szocialista fejlődés biztosításának szükségességére hivatkozva vélték megalapozni, például 1968-ban Csehszlovákia esetében. (Hogy 1956-ról ne is beszéljünk.)
Nem tudom, miből gondolja, hogy az állítólagos levelet a Berezdtetőt Féltők Társasága írta volna. Szeretném tájékoztatni, hogy egészen bizonyosan nem így van.
Kénytelen vagyok közölni Önnel, hogy a Berezdtető eladásának vagy megtartásának, beépítésének vagy esetleges rekultiválásának ügye kizárólag Cserépfalu belügye, amihez Önnek nincsen köze. Hogy a „kőkultúra-projekt” önrészt Cserépfalu miből fizeti meg, azt szintén Cserépfalu dolga eldönteni – ám ha ezt mégis közös ügynek tekinti, várjuk az Ön és az említett konzociumi tagok finanszírozási felajánlásait.
Egyébként, szemben azzal, amit Ön állít, a konzorcium nem tartozik közös, egyetemleges felelősséggel az egyes tagok befizetéseiért. Ezt tudomásunk szerint éppen Bogács bölcs polgármestere vétózta meg, aki eleve összesen egy kb. 12 milliós projektet vállalt be a Bükkalja-projektben, mert tudta, hogy ez a realitás. Önök, azaz Szomolya is megállt 40 milliónál – s lám, nem intették bölcsebb belátásra a 280 milliós vállalással ésszerűtlen kockázatot magára vállaló Cserépfalut, hanem még zászlóshajónak is nevezi. Vagyis az Ön által olyannyira hőn emlegetett megaberuházás kockázatának mintegy 60%-át vállalja Cserépfalu, és Ön tapsol hozzá. Úgy gondolom, Szomolyán is kellő számban akad sarló, kasza és egyéb szerszám a csalán veréséhez, nem kéne ebben Cserépfalu eszközkészletéhez ragaszkodnia.
Ha a „kőkultúra-projekt” cserépfalui önrészét a bükkaljai kistérség közügyének tekinti, akkor javaslom, hogy dolgozzon azon, miként szedhetné össze ezt az önrészt a bükkaljai kistérség községeitől, így például Szomolyától. Ésszerűtlen kockázatokba hajszolni másokat, miközben azokban mi jóval kevesebb részt vállalunk, nem korrekt magatartás.
Megható ugyanakkor, ahogy meleg szavakkal méltatja Cserépfalu polgármesterének és önkormányzati testületének a cserépfaluiak képviseletében kifejtett erőfeszítéseit – de remélem, nem vitatja el, hogy a cserépfaluiaknak maguknak is van joguk saját magukat képviselni, saját, közös ügyeikben saját maguknak, közösségként dönteniük. Ha nem venné ezt komolyan, Ön tudja a legjobban, hogy ez a lehetőség – például népszavazáson - mindig nyitva áll egy közösség előtt.

Első kézből szeretném tájékoztatni Önt, hogy a budai hegyek tönkre vannak téve – és elsősorban a mértéktelen beépítés által! A beépítés rontott a város meteorológiai viszonyain, jelentős mértékben rontott a levegő minőségén, a város közlekedési viszonyain, a városképen, és még sokáig sorolhatnám.
Amennyiben a Berezdtető beépítését tekinti fejlesztésnek, rossz úton jár. Az nem fejlesztés, hanem visszafejlesztés, rombolás lenne.
De ez valóban Cserépfalu belügye, így nem traktálom e kérdés részleteivel.
Azt viszont határozottan kérem Öntől, Szomolya község tisztelt jegyzőjétől – és ezúttal valóban a Berezdtetőt Féltők Társaságának nevében -, hogy ne akarja Ön felépíteni Cserépfalut! Ne akarja felépíteni Cserépfalut, mert már megvan! Cserépfalu gondozása, fenntartható fejlődésének meggondolt biztosítása, kultúrájának ápolása és építése Cserépfalu lakosainak, tulajdonosainak és adófizetőinek, továbbá itt székelő civil szervezeteinek a dolga, nem az Öné, és nem az Önöké.
Építse Ön Szomolyát!

Üdvözlettel
Szkárosi Endre
a Berezdtetőt Féltők Társaságának
alapító tagja

scaruso 2010.05.23. 21:48:05

Tisztelt Polgármester úr, kedves Pista!

Őszintén meg vagyok rökönyödve kissé mesterkéltnek tűnő indulatodon, amellyel egy olyan állítólagos levélre reagálsz, amelynek eredetét senki nem ismeri.
Nem tudjuk, ki írta – te sem, én sem. Éppen ki lehetne nyomozni kis internetes kereséssel, és ez előbb-utóbb meg is fog történni.
Egy ismeretlen eredetű levél azonban semmiképpen nem elegendő ok arra, hogy a kölcsönös segítségnyújtás rossz emlékű jegyében külső erőket hívjál be Cserépfalura a magad oldalán. Ilyesmire régebben is találtak ürügyet (az imperialista erők felforgatótevékenysége, a nemzetközi munkásmozgalom érdekei stb., újabban az orosz kisebbség helyzete a szovjet utódállamokban stb.), most te a Bükkalja-projektet ajánlod ilyenként szövetségeseidnek.
Ne tedd, kérlek, rossz emlékeket ébreszt ez mindenkiben. A Bükkalja-projektben pedig Cserépfalunak aránytalanul nagy a részesedése (egymagában többet kockáztat, mint a maradék hat község együttesen) – úgyhogy ebben a kérdésben mégsem külső, lényegében a kibic helyzetében levő erőkre kéne támaszkodnod (már amennyiben azt vállalná valaki közülük), hanem éppen a Cserépfalu sorsában és jelenében itt, helyben közreműködő emberekre – ezt kezdhetnéd azzal, hogy alaposan, írásos dokumentumok előzetes hozzáférhetővé tételével tájékoztatod őket.
És itt található megrökönyödésem második oka.
Úgy állítod be, mintha Cserépfalu sorsát a “hétvégi házzal” rendelkező emberek kívánnák befolyásolni. Nem tudom ugyan, hogy mit értesz “hétvégi ház”-on – de ne célozgass, kérlek, vágjunk a közepébe.
A Berezdtetőt (és Cserépfalut) Féltők Társaságának mintegy 90%-a helyi lakos. A maradék 10%-ból sokan szintén a falu állandó lakosai (van olyan is, aki már harminc éve), az ő személyi jövedelmadójuknak is ez a község látja hasznát. Vannak többen, akik ideiglenes bejelentéssel laknak itt, de itt laknak. Vannak továbbá olyanok, mint én is, akik a faluba és az itt lakó emberekbe beleszeretve vásároltak itt házat. Őket képviselve hadd beszéljek személyes tapasztalatomról én is, aki feleségemmel együtt az életem harmadát, lassan a felét tudatosan itt élem.
Egyrészt mindnyájan adót fizetnek itt, kedves Pista, és bízom benne, hogy az ő pénzükkel is kellő gondossággal gazdálkodsz, és nem teszel különbséget a forintok között aszerint, hogy kitől érkezik. Azonkívül tulajdonuk (házuk, kertjük) van itt, amelyért felelősséggel tartoznak, amelyet gondozniuk kell – és ez attól is függ, hogy mi van a faluban!
Hozzátenném azt, amit te tudsz a legjobban, csak nem mondod! Ezek az emberek pénzt költenek a faluban, vásárolnak és szolgáltatásokat vesznek igénybe. Rendbehoztak régi, lepusztult házakat, amivel fejlesztették a falu arculatát, és mivel karban is tartják szép házaikat, ez folyamatosan a falu képének és vendégvonzó erejének a javára válik. Aztán te is tudod, hogy házaik felújításakor munkát adtak a helyi és környékbeli építőiparnak és kisiparnak, és a házak színvonalának fenntartásával folyamatosan igényelnek is ilyen munkákat.
Jól emlékszem, hogy a mi házunkon a legderekabb mesteremberek dolgoztak Cserépről, Váraljáról, Zsércről, Bogácsról, Kövesdről, Novajról, Tardról. Szép munkát végeztek, amiért ma is elsősorban hozzájuk fordulunk bajos ügyeinkkel. És persze nem mi voltunk az egyetlenek ilyenek, sőt - mi is a faluból kaptuk a címeket olyanoktól, akik már átestek ezen korábban.
Azután pedig az általad “hétvégi házakkal rendelkezőknek” titulált emberek ismereteikkel, szakképzettségükkel, kapcsolataikkal sokat tudnak segíteni a falu bajos ügyeiben, és jól tudom, hogy sokan ezt már régóta teszik is. És sokat tudnak tenni azért is, hogy a falu híre öregbedjék kicsi hazánkban és a nagyvilágban egyaránt.
Azok az emberek, tisztelt Polgármester úr, kedves Pista, akiktől te most óvakodást ajánlasz, többféle értelemben is gazdagítják a falut, és ezt te is jól tudod. Kérlek, ne játszadozz olyan dolgokkal (legfőképpen ellentét ébresztésével), amelyeknek lehet, hogy vannak régi gyökereik, de jövőjük biztosan nincsen. Cserépfalu jövője ugyanis nem a megosztásban és a széthúzásban, hanem lakóinak és tulajdosainak összefogásában, érdekeik megvédésében és az ő közös erőfeszítésükben áll.

Tisztelettel és barátsággal
Szkárosi Endre

pistola 2010.05.24. 22:32:12

@scaruso:
Hehe, kiengedték a szellemet a palackból, úgy látom. Mindkét komment zseniális! Fel kell olvasni a falugyűlésen! Ha esetleg a címzettek nem olvasták el eddig. Nem lehet tudni, mert lapítás van.
Bár én sem tudnék ezekre mit válaszolni. :)
Szép volt Endre!
p
süti beállítások módosítása