Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Mindannyiunk álma egy élhető település kialakítása és fenntartása

darvas 2010.06.04. 12:19

Kósikné Hajdu Anita tizenegy éve lakik Cserépfaluban. Nyílt levél rovat következik:

Cserépfalu Önkormányzata az önként vállalt feladatok körében egy Látogatópark megépítését tervezi, melyhez az önerő egy részét a Berezd tető eladásából szándékozik előteremteni.

  • Kérdés, hogy a helyi igények ismeretében az önkormányzat a pénzügyi lehetőségeinek határai között teszi-e meg ezt a lépést?

  • Mi is az valójában, amit a képviselő-testület által átruházott hatáskör birtokában a Polgármester Úr szeretne és mi az, amit Cserépfalu lakosai szeretnének?

  • Amennyiben megvalósul a Látogatópark projekt, hosszú távon hogyan biztosított ennek a létesítménynek a hatékonysága és megtérülési ideje?

  • Mennyire biztosított kapacitásának kihasználása?

  • A pénzügyi források oldalát tekintve a döntés valóban megalapozott-e?

Számolni kell a kockázattal is, az időközben felmerülő társadalmi, technikai fejlődés váratlan fordulataival, a kivitelezés során előforduló problémákkal.

Továbbá  nem lehet figyelmen kívül hagyni az üzemeltetés anyagi, személyi és egyéb felmerülő költségeit sem, csak úgy, mint az időjárás viszontagságait sem.  

  • Az Ön által kívánt látogatópark megépítése lehetővé teszi-e az erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodást, hiszen egyes ellátások kizárólag e létesítményt igénybevevők optimális száma esetén biztosíthatók gazdaságosan, megfelelő szakmai színvonalon.

  • E beruházás valóban növelheti-e az adott település, illetve környezete szolgáltatási színvonalát és szabadíthat fel egyúttal forrásokat más feladatokhoz.

 Vagy ez egy szükségtelen plusz anyagi kiadásokkal.? 

Az önkormányzatnak a kötelező feladataik eredményesebb ellátására kellene koncentrálnia, hiszen e feladatok lényegében felölelik a lakosság mindennapi közösségi szükségleteinek szinte teljes körét.

Mint ahogyan az a közmeghallgatáson is elhangzott, Cserépfalunak vannak ékességei, melyek a Polgármester Úr érdemei. Pl.: milleneumi kilátó, kis amerikai barlanglakások, nótaaréna stb..

Viszont van valami, amiről elfeledkeztünk az ülés során megemlékezni, mégpedig a  Takarékszövetkezet mögötti területen található játszótérről, melyet 3 évvel ezelőtt a Községünkben élő fiatal anyukák kezdeményezésére pusztán a köz érdekét szolgáló létesítményként csináltatta meg a község polgármestere a képviselő testülettel egyetértésben.

A játszótér a mai napig is olyannyira jól funkcionál, hogy zárt kapu mögött elrohadva-elkorhadva áll. A kihasználtságról nem is beszélve.

 Az Európai Unió 2003-tól öt év türelmi időt adott arra, hogy Magyarországon végrehajthassuk a játszótéri reformokat. A nem szabványos játszótereket lebontották, helyükre azonban sok helyen nem építettek új, korszerű játszóteret.

De nézzük, milyen is Cserépfaluban az EU szabvány szerint épült, jó játszótér! 
 
 
Köztudott, hogy az önkormányzat pénzügyi lehetőségei korlátozottak, pedig gyermekeink biztonságos játéka közös  érdekünk.

Mindez, amely a képen is jól látható, reményeinken alul sikeredett.

Mindezekből kitűnik, hogy valóban érdeke-e az önkormányzatnak, hogy ebbe a kis községbe minél több fiatal telepedjen le és családot alapítson.

Továbbá  ne a borról, borturizmusról szóljon minden Cserépfalut illetően, és a falunapok ne csak a faluban tartózkodó vendégeknek - hanem a falu lakosainak – szóljanak, mint ahogy az minden évben megtörténik.

A rendezvényeket illetően a Művelődési Ház állapota kritikus, ha már felújításra nem telik a szűk költségvetésből, úgy gondolom, hogy egy tisztasági festést megérdemelne a közcélú munkások közreműködésével.

Mindannyiunk álma egy élhető település kialakítása és fenntartása a jövő nemzedék számára. Szeretnénk ápolni a falu hagyományait, megmenteni kis falunkat a maga csendességével, szépségeivel a globalizáció elől.

Kósikné Hajdu Anita


Címkék: nyílt levél berezdtető látogatópark kósikné hajdu anita

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr692055877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cser 2010.06.04. 13:36:24

Jogos a felvetés. A polgármester úr említést tett az egyik kijelentésében arra, hogy az eladandó Berezd tettői területnél az árba csak az építési telkek területe számít bele, a létesülő utaké, parkoké és JÁTSZÓTÉRÉ nem.

Amennyiben ott valaha is lesz lakópark lakókkal, akkor kérdem én miért nekik készít az önkormányzat parkot és játszóteret.

A faluban lakó, a polgármester úr által csak ők számító "őslakosok" gyermekeire ki gondol. Akkor ezek szerint már nem is az "őslakosok" az egyetlen igaz emberek, hanem a "betelepülők"? A falu lakossága és annak gyerekei nem érdemlik meg a játszóteret?

Már évekkel ezelőtt építenie kellett volna az önkormányzatnak egy játszóteret a falu központjába, hogy a kisgyermekes szülök eltudják vinni gyermekeiket oda. (Én is több alkalommal Bogácsra vittem át a gyerekeimet ha játszótérre akartak menni. Nevetséges)

Megjegyzem több EU-s pályázat volt és van is önkormányzatok részére kiírva, közterület fejlesztés, játszótér építés megvalósítására. Erre kellene inkább pályázni. Ez lenne a falunak a fejlődés. Ki is a faluja ellensége?

Először a falu lakosainak a megfelelő életvitelhez, az élhető településhez szükséges feltételeket kell megteremteni, mint például a játszótér, szép rendezett közpark, esztétikusabb művelődési ház, megfelelő csapadék víz elvezetés, rendszeres gyógyszertári és gyermekorvosi ellátás.

Minden másnak csak ezután szabadna következnie. Itt szokott jönni a válasz, hogy nincs pénz. Az előbb említettek többsége nem pénz hanem szervezés kérdése, illetve pályázaté. A mai világban egy ilyen település előtt egy lehetőség van a pályázat, pályázat, pályázat. Persze értelmes és vállalható, teljesíthető tervekre.

Gondolkodjunk Polgártársak.

Szabó Ferenc

NyergesLovas 2010.06.04. 21:49:39

Emlékszünk a 4 évvel ezelőtti önkormányzati választáson tett Polgármesteri ígéretekre? Vegyük elő a szórólapokat. Mi is teljesült?
Vízelvezetés? Járda? Játszótér? Én már nem is emlékszem, pedig már akkor is itt laktam, hogy mik is voltak az ígéretek. De tudom mi lett és mi nem. Lett sok milliós mínusz, működésképtelenség határát súroló gazdálkodás.... Nem lett járda, használható játszótér, csapadékelvezetés - sajnos most érzi a falu igazán! -.
Hol vannak a beígért pályázatok, amiből " csak mi járhatunk jól ".

Cserépváralja idén 14 pályázatot nyújtott be és közel 250millió Ft. nyert. Mi egyet sem. Bükkzsércnek közel 50milliós elkülönített tartaléka van! Ez a két falu, akik sokkalta jobb gazdasági mutatókkal rendelkezik, 2-3 milliós önrészt vállaltak a saját teljesítőképességük szerint.

Készülünk a fent említett gigantikus Látogatópark projektre, amiből ismételten " csak mi járhatunk jól "

Még mindig hangoztatom, több konzorciumi taggal való beszélgetés után, hogy Cserépfalu jelenléte ebben a projektben abszurd, teljesen előkészítetlen, maximálisan túl megy a falu teljesítőképességén. Sajnos a vállalás teljes egészében felelőtlen volt a többi taggal szemben. Minden realitást mellőz!

Gondoljuk végig, hogy ha a kisebb ígéretek sem teljesültek, mit várhatunk egy 280milliós " megaprojekt "-től ?

jób 2010.06.04. 22:05:40

A természet tette Cserepet a legszebbé, lakóin ( régieken és újakon ) a sor, hogy a kontinens legjobb községévé tegyék ! Ennyire csak futja az erőnkből ! Magam részét - a megismerésre méltó ,a követésre érdemes , az éllovas s egyben megelőzhető / megelőzendő községek felderitését nyelvtudásom ( német, angol,orosz, olasz ), szakmai tapasztalatom ( aktivként közgazda / külkereskedő voltam külföldön és itthon egyaránt ) alapján , ki - ki alapon - szivesen vállalom.

ramazuri 2010.06.05. 13:28:44

@NyergesLovas: hát váraljával ne példálózzunk kérem szépen. az ottani polgármester a kirekesztő jobbik országgyűlési képviselőjelöltje volt, állandóan szélsőséges rendezvényeket rendeznek váralján, és hát ki ne emlékezne a tavalyi történetre, amikor elzavarta váraljáról a köztiszteletben álló Czeglédy házaspárt. Ha annyira rossz a pályázat miért vesz részt benne váralja?

NyergesLovas 2010.06.05. 14:22:21

@ramazuri: Ha akarod ezt olvasod ki belőle,- magánügy - de én nem a cserépváraljai polgármestert dicsőítettem, hanem tényeket soroltam fel. Cserépváralján is, mint itt is van egy testület aki döntéseket hoz. Hogy az a 250millió a testület, vagy a polgármester érdem, az ebben az ügyben nem releváns. Dicséretre méltó! Főleg abban az esetben, hogy mi egy árva petákra sem pályáztunk.
A Konzorciumos pályázatban Cserépváralja a saját erejének megfelelően vállalt, és azt valószínűleg tudja is teljesíteni.
De ne TERELJ ramazuri! Minket nem váralja érdekel és közünk sincs hozzá. Cserépfalu sorsáról van szó!
Az, hogy mi van váralján az az ő magánügyük, majd az ottani lakosok véleményt nyilvánítanak ha akarnak és ha úgy érzik.

ramazuri 2010.06.06. 07:38:25

@NyergesLovas: nem most jöttem le a falvédőről Nyergeslovas. A települések 80%-ában polgármesterek a helyi kiskirályok, Testületi döntések váralján? ne röhögtess.
na látod meg is írtad, hagyjuk más faluk emlegetését, más falukkal ne rajolj mennyit nyertek.

NyergesLovas 2010.06.06. 22:34:50

@ramazuri: Nem értelek, de szerintem te sem érted magad! Az írás nem erről szólt! Ha bármi mást bele akarsz magyarázni, hát tedd, de érthetően, leírom neked még egyszer. Cserépváralja, mint konzorciumi tag ismert ebben az ügyben, úgy mint a többi résztvevő falu, nem pedig a polgármesteréről és annak jó vagy rossz döntéseiről. A váraljai vállalás, úgy mint a többi falué, reálisan elérhető, megalapozott, teljesíthető. Ennél többet nem tudok és lassan nem is akarok neked válaszolni. Van itt is elég baj, foglalkozzunk azzal!
Viszont tetszett a kiskirályokról tett megállapításod!
Mégsem vagy olyan tájékozatlan, mint azt mutatod! Cserépfalut hova sorolod?
/ 20% vagy 80% /

böbke 2010.06.06. 20:49:20

Minden esetben először a jelen helyzetet kell mérlegelni, aztán végiggondolni, hogy hogyan változhat a közeljövőben. Át kell gondolni, hogy mi az, ami a Polgármester Úr által függ a változásokból, és mi az, ami csak külső tényezőkön múlik.
Hová is vezethetnek az egyes változások és hogy ez bennünket, a falu lakosait hogyan érintene?
Képzeljünk el egy piramist, melyet mi lakók alulról szemlélünk és a piramis oldalai célokat képviselnek, melyeket el kell érni ahhoz, hogy a fő cél teljesüljön. Ezek mindegyike további specifikus és gyakorlati célokra tagolódik.
A Polgármester Úr számára a fő cél elérése kevésbé tűnik reménytelennek, mivel figyelmen kívül hagyja és hagyta az emberi tényezőket, azaz bennünket, falu lakosait. Egész pontosan a cél eléréséhez - jelen esetben a Látogatópark megvalósulása- olyan elvárásokat fogalmazott meg magával szemben, - kockáztatva Községünk további működését - melyeket teljesíteni egyszerűen lehetetlen.
„Minden, a dolgok megváltoztatására irányuló terv kárba veszhet, ha nem a helyzet reális értékelésén alapul.”
A környezetünkben élő emberek megértése, szükségleteik kielégítése legyen a fő cél.
Amennyiben az újonnan letelepedő lakosoknak épül játszótér – mint ahogyan az a Közmeghallgatás során elhangzott a Polgármester Úr által - , majd a Faluban lakók legyenek kiszolgáltatva az „idegenek”-nek?
A játszótér igényét illetően a Polgármester Úr cselekedetét csak egy szóval lehet jellemezni:
GÚNYŰZÉS
Ugyanis gúnyt űzött azokból az emberekből, akik valamit tenni szerettek volna a Falu jobb jövőjéért.
Az együttélés az egyik legfontosabb elem a faluban élő emberek között, melyekhez a feltételeket az Önkormányzat teremtheti meg leginkább. Hiszen közelebb hozza egymáshoz a családokat, mélyül a barátság, az együttérzés, a szeretet.
Sajnos az itt lakók többségének egyre inkább nincs jövőképe. A népesség fogyása felgyorsult. A gyermekvállalási kedv összefüggést mutat a családok jövedelmi viszonyaival, a jövőbe vetett bizalommal.
Inkább az elvándorlás lesz vagy már most is jellemző falunkat illetően, melynek okozója a munkanélküliség arányának növekvő mértéke, elhatalmasodása e környéket illetően.
Az összetartozás helyett a széthúzás mutatkozik közvetlen környezetünkben. Ezen kellene változtatni, ennek a problémának a megoldására kellene koncentrálni, nem pedig a csőd közeli helyzetet előidéző, előmozdító cselekvéseket gyarapítani.
Egyszóval a realitás talaján maradni.
süti beállítások módosítása