Könyv készül Cserépfalu étkezési szokásairól. A kötet 2008 őszén lesz lapozható, többek között abból a pénzből jelentetik meg, melyet addig az "előfizetők" kifizetnek.
Tehát fizess elő 1700 Ft-ért BÁTI ANIKÓ: RÉGI ÉS ÚJ ELEMEK A CSERÉPFALUI KONYHÁN című könyvére, bónuszként a neved megjelenik a kötet támogatói oldalán! És a blogban is ódakat fogunk zengeni Rólad!
Cselekedj még ma! Töltd le wordben mit kell tenned, vagy olvasd tovább!
A szerző 2005-ben, az ELTE Európai Etnológia Doktori Iskolában sikerrel megvédte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépfalu táplálkozásáról írt PhD disszertációját, A táplálkozáskultúra változása a XX. század második felében. Cserépfalu példája címmel.
A Magyar Néprajzi Társaság fiatal kutatók támogatására új sorozatot indít, Néprajzi Kiskönyvtár címmel, melynek ez lesz az első kötete. (A disszertáció opponensei és a jelen kötet lektorai: T. dr Bereczki Ibolya, Szarvas Zsuzsa PhD, a témavezető dr Kisbán Eszter.)
A könyv egy településen, adott időmetszeten belül vizsgálja, a táplálkozáskultúra egészét, az ételek, az étkezési szokások terén az elmúlt ötven évben bekövetkezett módosulásokat. Az összehasonlító elemzés során három generáció, a mai idősek, az ő gyermekeik és unokáik korosztályának konyháit összevetve láthatjuk az életmódbeli, a mentalitásbeli eltéréseket, a beépülő újításokat, illetve, hogy mely elemeit hagyják el a étrendnek, szokásoknak. Így például a háztartásszervezés legnagyobb átalakítása, a korábbi kenyérsütés elhagyása, a bolti kenyérvásárlásra való áttérés volt az 1960-as években.
Napjainkban viszont egyre többen sütnek újból házi kenyeret kenyérsütő gépben. A táplálkozás témaköréhez kapcsolódva olvashatunk a mosogatás, a hulladékok kezelése és a szájhigiénia változásairól is. A leírások, elemzések mellett nagy hangsúlyt kapnak a terepmunka során készített interjúkból vett idézetek, a szerző résztvevő megfigyelőként szerzett személyes tapasztalatai, melyeken keresztül megismerhetjük a háztartásszervezés, a főzés összetett tudományát, a főzni tanulás nehézségeit, a kapcsolódó érzelmeket is. A táplálkozáskultúra változásainak vizsgálata is közelebb visz minket ahhoz, hogy jobban megértsük a mai faluban zajló folyamatokat.
A készülő könyvhöz számítunk az előfizetők támogatására.
Az előfizetési díjat kérjük a Magyar Néprajzi Társaság által küldött csekken befizetni.
A csekk átvehető a Titkárságon, illetve utólag postázzuk. A csekkre kérjük írják rá: Báti Anikó, Néprajzi Kiskönyvtár 1. (Az előfizetők segítik a könyv megjelenését, ezért nevüket és foglalkozásukat a kötet végén hálából feltüntetjük. Az adatlapot olvashatóan kitöltve, aláírva kérjük visszajuttatni legkésőbb 2007. dec.31-ig a Néprajzi Társaság Titkárságára! Cím:1055, Budapest, Kossuth tér 12.)
Előfizető neve:
Foglalkozása:
Postázási cím, elérhetőség:
Darabszám:
Befizetett összeg:
A könyvet személyesen átveszem a Néprajzi Társaság Titkárságán/ postán, utánvét kérem a fent megjelölt címre. (Megfelelő részt kérjük aláhúzni!)
Aláírás, dátum:
Voltál már cserépfalui konyhán?
2007.10.28. 17:23
Címkék: étkezési szokások
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr87211018
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Kommentálók kérték