Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Borutakon Cserépfalu

darvas 2008.04.16. 13:42

Az európai borutak oldalán Cserépfalu:
 
A falu határában található Subalyuk-sziklabarlangban találták meg a Neander-völgyi ember Közép-Európa egyik legrégibb ismert nyomait. A települést először 1196-ban említik Cheryp néven. Ekkortájt Crispinus fia Egyed birtoka volt a község. A XIII. században Katapán egri püspök szerezte meg, és a XV. század második feléig az ő birtokában is maradt a település. A XV. század közepétől az 1248–1350 között épített Cserép-várhoz tartozott. A XVI. században a Báthory család birtokába került. 1596-ban, Eger eleste után a közeli Cserép-vár őrsége megfutamodott, így a török harc nélkül szállta meg azt. Maga a falu 1554-ben lett a törököké. 1687-ben a császár csapatok ostrommal szabadították fel a várat. A falut az egri püspök szerette volna visszaszerezni, de kísérlete kudarcot vallott. A Hór völgyét határoló hegycsúcsok közül az egyiken még láthatók az Ódor-vár csekély kőfalmaradványai és a hajdani sáncok nyomai.

A falu lakossága egész történelme folyamán szőlő-, gyümölcstermesztéssel, mészégetéssel foglalkozott. Házainak többsége korábban barlanglakás volt, az udvarokat, a lakó- és gazdasági helyiségeket riolittufába vájták. Néhány jellegzetes tufába faragott portát még ma is láthatunk a falu szélén.

Címkék: bor pince hordó borkészítés

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr51428275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wineroads.eu 2008.04.30. 18:24:36









Minden érdekeltet ez úton értesítünk, hogy az egész ország területére kiterjedő nyomozásba kezdtünk.
 
A nyomravezető magas jutalomban részesül!
 
Nagyszabású hajtóvadászatot indítottunk azon ismeretlen személyek ellen, akik még nem hallottak a legújabb szenzációról.
 
Ön is azok között van, akiket keresünk?
 
A napokban indult útjára, és híre futótűzként terjed az emberek között. Idáig 32 országból több ezren keresték fel, Magyarországon is már több, mint 50 településen látták Európa első borturisztikai információs portálját.
 
www.wineroads.eu
 
Nem hallott róla? Akkor Ön a mi emberünk!
 
Vegyen részt a hajtóvadászatban és nyerje meg a kétszemélyes zalakarosi wellness hétvégét!
 
Mit kell ehhez tennie?
 
1. Küldje tovább ezt a "nyomkövetővel ellátott" körözési felhívást minél több ismerősének,
2. Látogasson el weboldalunkra és íratkozzon fel hírlevelünkre.
 
Kerítse kézre azokat, akik még nem hallották!
 
A nyereményjáték időtartama: 2008. április 1. - 2008. május 30.
Sorsolás: 2008. június 2.
 
A nyertest a hírlevélre feliratkozottak között sorsoljuk ki, és e-mailben értesítjük. A "nyomozásban" a DS-Network Kft., és az UniWeb Plusz Kft. dolgozói és azok hozzátartozói nem vehetnek részt.
A nyertest a nyereményel kapcsolatosan nem terheli személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, azonban a nyeremény átvételével összefüggésben esetlegesen felmerülő egyéb költségek és kiadások (pl. nyeremény átadásának helyszínére történő utazási költség stb.) őt terhelik.
A nyeremény készpénzre nem váltható át, és másra át nem ruházható. Amennyiben a nyeremény átvételére jogosult nyertes, illetve pótnyertes a nyereményt az erre fennálló határidőn belül nem veszi át, úgy annak értékét a Szervező a vonatkozó jogszabályokban előírt módon az állami költségvetésbe játékadó címen fizeti be.
A játék feltételeinek mindenben megfelelő nyertesek, a nyereményről szóló értesítés kézhezvételtől számítottan legkésőbb a sorsolást követő 90 napon belül jogosultak a nyeremény átvételére. A Szervező a fenti határidőn belül tudja biztosítani a nyeremény átvételének lehetőségét a játék feltételeinek mindenben megfelelő nyertes számára. Ugyanakkor a nyertes köteles a Szervezővel együttműködni abban, hogy a nyeremény átadása a fentiekben írt vonatkozó határidőn belül megtörténjen.A Nyertes tudomásul veszi továbbá, hogy a nyeremény átadásáról kép-, hang- és filmfelvétel készülhet, egyben hozzájárul ezen felvételek akár teljes egészének, akár részleteinek későbbi DS-Network Kft. bármely reklám-promóciójához történő felhasználásához idő-, és alkalombeli korlátozás, valamint külön díjazás nélkül.
süti beállítások módosítása