Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Nem lesz lakópark?

darvas 2010.04.12. 12:19

Lesz lakópark a Berezdtetőn? Nem lesz lakópark a Berezd tetőn? Lehet lakópark a Berezd-tetőn? Mi lesz veled berezd-tető? Azt  sem tudom hogyan kell frankón leírni Cserépfalu legszebb helyét. Azt viszont biztosan tudom, hogy házak épülhetnek oda.

Cserépiek újságja első oldal:

A Látogatópark projekt utolsó hiánypótlásain is túl vagyunk, már nagyon közel vagyunk a finanszírozási szerződés megkötéséhez, amennyiben ezt aláírják a felek, a kivitelezés szinte azonnal megkezdődhet. Másik örömhír, hogy a Berezdtetőre tervezendő lakópark miatti Rendezési Terv módosítása a végére ért. Amennyiben Önkormányzatunk az ÁRT módosítását rendelettel is elfogadja, abban az esetben az akadályok elhárulnak a Beruházó elől, és megvásárolhatja az Önkormányzatunktól ezt a területet. Ha ez így összejön, abból remény szerint biztosítható a Látogatópark összes önereje, és 23-24 mFt befektetéssel 230-240 mft értékű vagyonunk keletkezhet. Kósik Polgi, Forrás

Két nagyon fontos eseményről olvastam az újságban. A Látogatópark európai uniós pályázaton nyert pénzből és önrészből finanszírozza az önkormányzat, első hallásra jól hangzik a projekt:

Látogatópark

Még, még képek a látogatóparkról. Katt.

Cserépfalu és hat mikrotérségi település mintegy 470 millió forintot nyert EU-s pályázaton, Bükki Kőkultúra, Bükk Déli Kapuja címen. Ennek a fejlesztésnek a zászlóshajó projektje a Cserépfaluban 2010-től épülő Látogatópark, (Hór-völgy elején) ahol Fogadóépület, Kiállítás, Subalyuk-Múzeum, étterem, büfé, kerékpárkölcsönző, bográcsozóhelyek, játszótér, parkoló, ajándékbolt, mészkemence lesz kiépítve. A projekt része egy gumikerekes Dottó kisvonat is. Forrás

Mi a probléma?

Az önrész.

A látogatópark projektbe be kell szállni a falunak mintegy 23-24 millió Ft-tal, amit önkormányzati tulajdon eladásából próbálnak előteremteni. Már eladták a volt iskolát, - és amiért írom ezeket a karaktereket - most tervezik eladni a Berezdtető egy részét. A két adásvételből jönne össze az önrész, és indulhatna az építkezés.

A Berezdtető a falu felől nézve a kilátó mögött, és az építménytől jobbra helyezkedik el, a képen Kósik polgi mutatja Csete György alkotását  a sokadalomnak.

Térképen:


Berezd tető nagyobb térképen való megjelenítése

Így néz ki a településrendezési terv: A terv tetején, középtájon a kilátó, klikkre nagyobb verzióban is nézhető, tölthető:

Nem klasszikus többemeletes lakóparkot, hanem új falurészt tervezett ide a tervező, kb. ötven nemmagas, kilátótól alacsonyabb házikó épülne. A házak front oldalai, nem a Bükk-hegység felé néznének. Kósik polgi azt mondta, hogy sövényeket is ültetnek az épületek mögé, hogy a kilátót látogató sokadalom élményeibe ne kavarjanak bele a házikók. 

A szőlőig beépülne:

cserepfalu: Kilátó mögött szőlőültetvény

A beépített terület egészen a váraljai útig le fog nyúlni, a kilátónál parkoló is épülne. Az Egri Építész Iroda tájékoztatott, hogy max. négy és fél méteres magasságú házak magasodnak, földszint-tetőtér típusú "parasztházak" épülhetnek.

Információm szerint egy debreceni székhelyű cég vásárolná meg a területet, közművesítenének, felépítenék a házakat, majd eladnák jövőbeli tulajdonosoknak. Kb 100-150 emberke is lakhatna ezen a falurészen.

A befektető nevét nem írom le, mert nem tudtam képviselőjükkel beszélni, fogalmam sincs hogy leírhatom-e egyáltalán. Se a debreceni székhelyükön, se a nyíregyházi telephelyükön nincs közzétéve telefonos elérhetőségük, weblapjuk sincs. A cégadatbázis szerint három ügyvezetője van a cégnek, elméleti óraadó az egyik, állatorvosként dolgozik a második, a harmadik ügyvezetőt nem találtam meg. A cég jegyzett tőkéje 3 millió Ft (2007.12.20), főtevékenysége lakó és nem lakó épület építése. Nem tudom van-e köztartozásuk, tapasztalatuk, csináltak-e már ekkora projektet? 

Kósik polgit fölhívtam telefonon, védte a beruházást. Elmondta, hogy a falu jövőjével kell foglalkoznia, munkahelyek létesülnek majd, szükség van a Látogatópark projektre, de a szükséges önrészt másból nem tudja a falu finanszírozni. Elmondtam, hogy a Berezdtető a csodálatos Cserépfalu egyik legszebb része és óriási hibának tartom, hogy a tervek szerint házak épülnének a területre. Polgi azt mondta, hogy a faluból nem látszódnak a házak, csak a focipályáról lehet majd rálátni a területre. Nemcsak ez a probléma, egy kommentelőtől idézek:

Az a hely szerves része az itteni turistalátványosságoknak. Senkit nem fog érdekelni többé, ha körülötte házak és telkek lesznek. Nem tudok jobb hasonlattal élni, mint hogy az a terület Cserépnek olyan, mint Budapestnek a Citadella. Kirándulóhely, turista látványosság, szerelmesek találkahelye, kutyasétáltatós hely és meditációs központ. Ilyen helyre nem építkezik az ember, mert nem lehet.

Mi van most.
Az előírást betartotta az önkormányzat, meghirdette a lakosság előtt a terveket, kivárta a törvényileg biztosított határidőt. Senki sem tiltakozott. Senki. Minden szükséges engedély rendelkezésre áll a "lakópark" projekthez. Jövő hétfőn az önkormányzat elfogadja a végleges tervet, rendeletet hoz, akkor bizony a beruházó meg fogja vásárolni a kilátó mögötti-melletti telket.

Mi lenne ha a kilátó melletti mögötti 2-300 méteres részt kihagyná az önkormányzat az buliból és csak a többi területre engedélyeznék az eladást? Az is több lenne a semminél.

Tiszteletbeli polgár minőségemben sem szeretném, hogy a kilátó mögött házak épüljenek, fogjunk össze, próbáljunk alternatívát ajánlani, hogyan lehetne a látogatópark projekthez összeszedni az önrészt. 

Kósik polgival nem normális hangulatú telefonbeszélgetést folytattam. Rosszul éreztem magam. Messziről jött emberként, idegenként nem menő ha az ember ugrál. Csak és kizárólag hangosan gondolkodom. Megkérdeztem pár embert, mielőtt kiposztoltam ezt az írást. 

cserepfalu: 2009
A szerző kisfiával csodálatos levegőt szív a Berezdtetőn. A felvételt a csajom készítette, fantasztikus családi kirándulásaink mappában tároltuk az expót.

Április 19-én 17 órakor napirendre veszi a testület a Berezdtetős beépítés ügyét. Jó munkát képviselő testület!

Kedves cserépiek, blogolvasók, rss-re feliratkozók, facebook rajongók. Írjatok valamit.

Címkék: hór völgy lakópark berezdtető látogatópark

35 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr301914232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cser 2010.04.13. 15:27:13

Teljesen jogos a felháborodás.

A falu m inden szempontból leg értékesebb területe került eladásra. Azért írom múlt időben, mert az eladás már kb 1 éve megtörtént, nevetséges áron. A falu lakossága nem tudott a tervről, csak az eladást követően szivárogtak ki róla információk.

A falu leg értékesebb része. Na nem azért mert ott esetleg ásványkincsek vannak, vagy római kori arany elásva, hanem azért, mert túrisztikai szempontból a leg értékesebb. A blogon volt, hogy a széphelyek weboldalra is felkerült. Na a jövőben nem fog, sőtt különös gyorsasággal fogják onnan leszedni a kilátóról készült képet. Állítólag a kertvégek lesznek a kilátónál. Még jobb. Oda teszi az ember a komposztnak valót, a rossz raklapot miegymást. Bár ezek nem fognak, de erről később írok.

Bennem több pontban is megkérdőjeleződik, hogy milyen lakópark is lesz ott.
1/ Ha valakik annyira Cserépfalura akarnak jönni lakni, ennek most sincs semmi akadálya, sőtt rengeteg eladatlan ház van a faluban. Miért nem veszik meg azokat vagy építenek újat.
2/ Ha valami nagyon jómódú embereknek készül ez a lakópark és nyaralókat fognak ott venni, akkor azok nem vásárolják meg a kész egyen házakat, hanem építenek maguknak egy kacslábon forgót.
3/ Véleményem szerint ez a legelképzelhetőbb. Olcsó szocpolos lakások épülnek és máshonnan hoznak ide "igen jó képességű" embereket lakni. A cég hozzájutott bagóért a területhez, felépíti a silány minőségű házakat és még támogatást is kaphat rá EU-s pénzből ha esetleg van mellette egy cigányságot, leszakadt réteget segítő támogató egyesület, mint például Szomolyán. Ez már több helyen is megtörtént ebben az országban, különösen az alföldön. A települések vezetői vagy tudtak róla, hogy kik fognak oda költözni, vagy nem, de amikor szembesültek vele, hogy jönn Rostás, Rézműves és népes családja, akkor már késő volt és nem tudtak semmi tenni ellene, mivel a területet már eladták az építtető cégnek. Lásd Hajdúsámson-Sámsonkert, Hajdúhadház, stb.

Emberek, véleményetek szerint melyik a leg valószínűbb a háromból.

Véleményem szerint igen gondos, lelkiismeretes faluvezetés egy ilyen igen lényeges kérdésben kikéri a falu lakosságának a véleményét és nem sunyi módon valósítja meg.

Lehet, hogy nagyon nagy szükség van a Hór-völgy elején létesülő komplekszumra, de kérdem én. Minden áron? Ha ennek, hogy meglegyen az önrész az az ára, hogy a faluba link, semmire kellő emberek költöznek, ott meglopják a lakosságot, viselkedésükkel felháborítanak mindenkit és nagyságrendekkel több segélyt kell kifizetni mint jelenleg, akkor majd sírhatunk meg sopánkodhatunk. Onnan kezdve nincs visszaút. A döntést meghozó személyek gondatlanságból (mert remélem, hogy nem szándékosan) nem voltak kellően körültekintőek, ezt akkor már késő lesz bánni.

Nagyon, nagyon remélem, hogy nem így lesz, de azért gondolkodjunk.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.13. 15:49:57

Nincs még eladva a terület. Nincs.
Kérem, ne cigányozzon kedves kommentelő, a hármas pont teljesen hitelteleníti a beírást. Tovább nem is olvastam.

Az elkövetkezőkben minden ilyen jellegű hozzászólást törlök. Köszi.

LaszloW 2010.04.13. 18:25:51

Hm, ez érdekes. Még Pesten is sok új építésű bérház meg iroda stb. kiadatlan eladatlan a jelenlegi helyzetben. sokszor hallani, hogy a kivitelező/nagyvállalkozó felszívódik vagy csődbe megy mielőtt a beruházás befejeződne.
a fenti cikkből nem úgy néz ki, hogy az adott kivitelező elég garanciával bír arra, hogy miután övé a föld vagy valami pénz egy része akkor nem tűnik el valahova.
Azzal együtt azért el tudok képzelni valami olyan megoldást ami gondolom a falunak is jó.

cser 2010.04.13. 21:45:58

Volt már rá példa kishazánkban és az építőiparban nagyon jól bevált gyakorlat, hogy vevő megveszi a telket egy önkormányzattól és szerződést kötnek, hogy oda mi és milyen módon fog épülni, ott mi fog működni.
Ezt követően a cég csődöt jelent, eladja a tulajdonában lévő ingatlant és az új tulajdonos azt csinál ott amit akar, hiszen ő nem kötött semmilyen szerződést az önkormányzattal.

Jelen vevő esetében ez sem kizárt (bár nem akarok vádaskodni mert Darvas kizár) mert a tőrzstőke szinte semmi, tevékenység bemutatását, reklámozást szolgáló eszköz (internet stb.) nincs, korábbi referencia munka nincs. Kérdem én, milyen lakóparkot fog ez a cég építeni?

Amennyiben nincs még eladva a terület, akkor még lehet tenni valamit, de tudtommal ez már megtörtént 2009-ben, legfeljebb a vételár nem lett még kifizetve.

Ha a falu építési telkeket akart volna értékesíteni, hogy lakópark épüljön és ebből bevétele legyen, akkor azt megtehette volna a falu bármelyik szélén, akár a Váraljai út mellett is, de nem kellett volna kilátó melletti részt erre elpocsékolni és megkockáztatni, hogy visszafordíthatatlan dolog történjen. A kilátó mellé asztalokat, padokat, esőházat stb. kellett volna építeni, hogy az ide látogató emberek megtudjanak ott pihenni és minnél szebbnek lássák kis falunkat.

Muka Duka 2010.04.14. 05:53:10

Már a harácsolás elérte Cserépfalut!

A spekuláció,pézszerzési vágy,semmibe veszi az ott lakó emberek nyugalmát!
Kinek is az érdeke?
A kilátó melleti földterületet miért kell beépiteni?
Miért engedi ez akis falu,hogy megváltoztassák a több mint 760-éves mivoltát!
Miért nem maradhat meg ez az egyedülálló kis falu a maga valóságában?
Azért mert a harácsolás elérte Cserépfalut!!!!

Lukács-Ács 2010.04.14. 07:36:51

Sziasztok Cserépiek!

Én 280 km-re élek a falutól,de régebben Cserépfaluban éltem.Egy gyönyörű falu! A maga csendességével,vendégszerető emberekkel az egyedüli tájjal,kilátással,friss levegőjével,jó borokkal.Minden évben elmegyek Cserépbe és Én is felmegyek a családommal a kilátóra.Gyerekkoromból ismerem a polgármestert,de csak reménykedni tudok,hogy valóban Cserépfalu érdekében teszi azt amit tesz a képviselőkkel eggyütt.Ha nem akkor szerintem egy nagyon buta és átgondolatlan döntést hoztak ami lehet,hogy rövidtávon nyereséges lessz,de szerintem hosszútávon NEM.A falu elveszti az értékének egy részét hiszen az a föld darab amit eladnak már nem lessz a falué.De egy átgondolt jó szerződéssel azért sok mindent el lehet érni ami még a falu javára is válhat akár hosszú távon is.Ezért kéne az ott élő emberekkel is megvitatni ezt a nagyon fontos döntést.Szerintem így kellene,kellett volna tenni mielőtt döntést hoznak egy a falut és lakosságát érintő fontos ügyben.
Tisztelettel:Lukács Sándor Norbert

Derda Mate 2010.04.14. 09:18:50

Sziasztok,

Nekem Apai agrol elnek nagyszüleim Cserepfaluba. Sokat vagyok ott, szeretem a környeket. Edes apam ott nött fel, mainapig szerelmes a tajba a faluba. Az ott elö embereknek ez a környezet ez a levegö a fak, a szellö mind megszokott, es ez igy van rendjen miota Cserepfalu Cserepfalu. A mai rohano vilagban EN azt vettem eszre hogy az emberek nyugalomra jo levegöre vagynak ha kimozdulnak a csaladdal kirandulni. Hova is menne az ember ha nem Cserepfaluba es környekere ?! Falusi turizmus jellemzi a kisfalut, a termeszet lagy ölen fekszik, tele borospincekkel, lovastanyaval. Ezek azok a dolgok a mai vilagban szerintem, amiket az odalatogatok erteleknek. Ha ezeket a dolgokat egy ilyen jellegü beruhazas atveszi akkor az nagyon nem tesz jot a falunak EN szerintem...

Ugyan akkor amit a cikkbe olvastam, hogy több munkahely lehetöseg stb. ez mind igaz es van is benne valami. De ha az ember hosszutavra szeretne tervezni akkor szerintem a turizmus az ami fellenditheti a falut. A turizmust viszont elkell terjeszteni es olyan mint egy nepmese szajrol szajra terjed. En ugy latom eddig jol halad a falu turizmus szempontjabol, hiszen talalkoztam mar Nemetekkel Franciakkal, Belgakkal, söt meg Kanadaiakkal is. Ezek az emberek hazamennek es meselnek az elmenyröl amit ott abba a faluba ateltek. A tajat, az emberek szeretetet azt hogy mindegy ki ismer kit, az emberek köszönnek egymmasnak. Ez egy apro gesztus de olykor egy apro gesztus az ami megfogja az embert. Ez nekem termeszetes de sok embert vittem oda barataimat a környekröl es ök csodalkoztak, hogy miert köszönnek nekik ?? Nem is ismernek senkit. Ez nem szamit az emberiesseg mainapig benne el az ottani emebrekben es ez igy van jol. Visszaterve a turistakhoz ezeket mind hazaviszik es elmondjak a barataiknak akik azt mondjak ok, akkor en is ellatogatok ide.

Ha megepül a falu föle a lakopark, akkor en ugy erzem ezaz egesz ahogy van a falu megszünik. Lesz valami ami kilog ebböl az egeszböl.

Minden esetre valami olyan egyezmenyre kellene jutni ami a falunak, a falubelieknek es az oda epeteni akaroknak is jo.

Az hogy csödbe mennem meg meg a legroszabb eset. Ha mar ez igy sikerült akkor inkabb latnek ott ujepitesü paraszthazakat mint egy összeturt földkupacot tele szemettel, famaradvanyokal es sorolhatnam meg.

Remelem sikerül egy olyan döntest hozni a polgarmesternek ami a falu erdeket szolgalja.

Minden jot a Cserepieknek es a magyaroknak!
Üdv.

Mate

NyergesLovas 2010.04.14. 10:58:23

Cserépiek! Örömmel olvasom a hozzászólásokat mellyel zömében egyet is értek, nagy szükség van a turistacentrumra, de nem minden áron! Ne csak a mában, a holnapban is gondolkodjunk! Szerintem megalapozatlan döntés volt az EU-s pályázatban forráshiányosan részt vállalni, úgy hogy több település is függ tőlünk, illetve az előírt önrész meglététől.Sajnos a kommunikáció hiánya, a nyilvánosság kihagyása rossz irányba viszi ezt az ügyet is. Tudomásom szerint 3-4 éve nem volt a faluban falugyűlés, ahol a lakosságot tájékoztatni lehetett, kellett!! volna a tervekkel, a falu ügyeivel. Ennek az eredményét látom itt a falon is, sajnos a helyiek, az itt helyben élők érdektelenek, vagy tájékozatlanok, vagy valami okból?!!! mély hallgatásba burkolóznak!
Ébresztő falubeliek!!!
Mint olvasom a ápr.19.-én tartandó önkormányzati ülés nyilvános, tessenek jönni , hozzászólni, érvelni!

cser 2010.04.14. 12:39:08

NyergesLovasnak teljesen igaza van. A faluban valóban nem volt az utóbbi pár évben olyan falugyűlés, ahol a lakosok érdemben tájékoztatva lettek volna a tervekről. (legalábbis előre a lakosok jó része nem tudott róla) Mindig csat utólag értesült az ember, hogy ekkor meg ekkor az önkormányzat döntött erről, arról.

Érdekes, hogy a falu jelenlegi lakói nem túl aktívak ezen ügyben a megnyilvánulásban. Érdekes, hogy csak az esetleg már nem itt élők látják csak a bajt.

A lakópark szerintem nem igazán nagy kiugrás munkahelyteremtés területén. Az építtető valószínűleg nem a falu munkanélküli lakosságát fogja toborozni az építkezéshez. Legfeljebb 4-5 ember kaphat ott segédmunkási beosztást, de szerintem ez sem biztos, mivel az építő brigádok komplett létszámmal vonulnak fel mostanában. 1-2 éjjeli őri állást tudok még ott elképzelni, melyre a faluból hívnának embert, de ennél többet nem. Ezek a munkahelyek is csak addig tartanának, amíg a lakópark el nem készül, utána az ott alkalmazott emberek mehetnek isten hírével.
Ez nem egy olyan munkahely teremtés, melyre érdemes építeni vagy azt híresztelni.

Ha lakópark, hát lakópark, de miért ott?

A falunak inkább az idegenforgalomban vannak nagy lehetőségei. Nem kellene ezt a falut pillanatnyi előnyökért olyanná tenni, hogy később ne legyen rá illő a jelenleg mások által használt sok szép jelző.

Az április 19.-én tartandó ülésre javaslom, hogy minél többen menjünk el és öntsünk tiszta vizet a pohárba. A falu vezetése utána ne tudjon egymásra ujjal mutogatni. Lássuk kinek mi az álláspontja. Már csak azt lenne jó tudni, hogy hány órakor lesz.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.14. 12:50:11

@cser 17 órakor lesz

@Nyergeslovas a lovasudvar blogos aloldalához infókat, képeket tessék elküldeni a blognak, (cserepfalu[kukac]gmail.com) a vendégházak oldalon csak egy telefonszám van!

@MukaDuka harácsolás, spekuláció szavakat nem engedek beírkálni, törölni fogom a következő hasonló vádaskodós bejegyzést.

Ha a kilátó mögötti kilenc telekről le lehetne beszélni a beruházót, már jelentene valamit. Önrész előteremtésére van valakinek ötlete?

Muka Duka 2010.04.14. 13:33:53

Lehet kicsit nem ideillő szavakat használtam! Bocsi!!!
De nagyon elszomorit,hogy a kis falu méltóságát megváltoztatni kivánják!
A kilátó melleti területen fészkelő és ottélő madarakkal ki foglalkozik?
Átgondolták a tisztelt illetékesek,mi lessz ha itt az épitkezés elkezdődik!
Zaj,forgalom,kopácsolás!-Hova tünik a csend nyugalom,ami jelenleg még van.
Remélem a képviselő testület is átgondolja!

NyergesLovas 2010.04.14. 16:09:47

Tisztelt Darvas! Az utolsó kérdésre az önrésszel kapcsolatban csak azt tudnám válaszolni,kissé cinikusan,: bortúra!!!!
Ez sokkal összetettebb kérdés attól, hogy pár hónap alatt elő lehessen teremteni az önrészt, ilyen kis költségvetésü önkorményzat esetén. Sokkal megfontoltabb, körültekintőbb döntésekkel meg lehetett volna előzni a kialakult hatalmas gondot.
Gondolom, ha ilyen negativ reakciókat vált ki a terület értékesitése, a testület teljes felelősséggel vállalja majdani döntését, akár utólagos számonkérési lehetősséggel!!! Mert a mai gazdasági helyzetben szakmai szemmel, meggondolatlan beruházásnak tünhet a lakópark, - de ez legyen a beruházó gondja- viszont ha olyan nagy lehetősség rejlik Cserépfaluban lakóparkot épiteni, akkor az önkormányzat valószinüleg rendelkezik egy másik alternativával is épitési területre vonatkozólag!
Egyébként a Nyerges Lovasudvar reklámanyagát 2éve leadtam a polgármesternek 5000Ft társaságában, azóta várom a lehetősséget a falu weblapján való megjelenésre...., de most megpróbálom ujra!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.14. 16:15:26

Jajj csak az öt rugós rész ne lett volna. Beszéld meg azt a Polgival, de ne itt. Nem releváns egyoldalú információ.
Nekem küldd a blogba kiteszem, az önkormányzat official oldala más téma.

Muka Duka 2010.04.14. 17:48:53

Nem okoskodni akarok,de ha felépülnek a kilátó mögötti területen a házak.
Téli ködös időben a kéményekből kiáramló füst,nem e telepszik rá a lent lakókra(Falura)?

pistola 2010.04.14. 17:55:21

Na, végre van időm kommentelni.
Sajnos nem tudok higgadt maradni, ha erről a témáról van szó, de próbálok szalonképes maradni.
A gondolatom első részét már Darvas barátom idézte a posztban, úgyhogy folytatom a további észrevételeimmel.
- Elnézve a tervet, annyi élettapasztalatom már rég van, hogy ne higyjem el egy beruházónak/befektetőnek, hogy ez a terv így fog megvalósulni, ahogy a grafikán látszik. És pontosan azért, mert ha ez a projekt így valósul meg, akkor elveszti azt az értékét, amiért építík és amivel valószínűleg promótálni fogják az eladást. A csodálatos panorámát. (itt szúrom közbe, hogy kizártnak tartom, hogy roma betelepítésről lenne szó, ellenkezőleg, drága telkekről beszélünk, szerintem) NEM HISZEM EL, hogy a házak nem úgy lesznek pozícionálva, hogy a lehető legtöbbet kapják a látványból, azaz a telkek kilátó felőli végére. Tudja minden felnőtt magyar ember, hogy működik ez! Ki tud bármit is tenni, ha már a házak megépültek?? EZ MINDIG ÍGY MEGY, mindenhol Magyarországon!! Az meg egyenesen nevetséges, hogy arra kötelezzenek egy telektulajdonost, hogy nagy fával, vagy sövénnyel takarja el a kilátását. Ezt csak valami nagyon együgyü ember hiheti el, hogy "jó, akkor így lesz". Bocs az együgyü jelzőért!
- Bár csak szóbeszéd kering az eladási árról, de én 15-20 millió Ft összegről hallottam. Nagyon remélem, hogy azt senki nem gondolja komolyan, hogy azt az egész területet kb. 15-20 millióért akarja eladni!! Mert ez nagyon emlékeztetne a híres rendszerváltás utáni privatizációs korszak "nagy húzásaira", aminél azért már sokkal előrébb kellene tartanunk. Az az összeg még ahhoz is kevés, hogy 1 db normális/átlagos házat a faluban felhúzzál.
- A falu jövőjére kell gondolni? Hát persze, de ne így! Ki kell találni jobb projekteket, ne olyat, ami csak a szezonban (kb. 5 hónap) adna megélhetést (némi bérecskét) kb. 5, max 10 embernek. Itt most a Látogatóparkra gondolok, amire a pénz annyira kell. Szálláshely lesz ott egyáltalán? Mert anélkül aztán semmit se fog érni az egész, ezt most megmondom. Ki fog cserépből kilómétereket kigyalogolni, hogy biciklit béreljen??? Biciklit a falu központjában kellene tudni bérelni. Vagy hogy bográcsozzon?? A borpajta tökéletes bográcsozóhely, ahol ráadásul még borospincék is vannak. Illetőleg az emberek ott bográcsoznak, ahol megszálltak, annak a vendégháznak az udvarán. Nem beszélve arról, hogy a térségbe irányuló idegenforgalom pontosan a falvak varázsáért jön. A parasztházakért, a borospincékért, az emberekkel való találkozásért. A hegyek csak non plusz ultra. Mellesleg a kilátás a faluból sokkal szebb a hegyek felé, mintha a hegy lábánál nézek felfelé.
Sajnálom, ha a megálmodóit ezzel megsértem, nincs szándékomban, de én úgy látom, hogy ez az egész Látogatópark csak egy hangzatos dolog, amiért szerintem feláldozni egy már meglévő, és " jól működő" turistalátványosságot nagyon nagyon nagy hiba volna. Attól félek hogy, az a nagy "230-240 mft értékű vagyon" nem fog annyit érni. Nem lesz kihasználva. Ha megépül, remélem nem lesz igazam, nem akarom az ördögöt a falra festeni. Én úgy vélem, hogy sokkal hasznosabb lett volna, ha a faluban már meglévő, vagy építendő dolgokra pályáztak volna. Pl. a műv.ház felújítása, a faluközpont szebbé tételére, játszótérre a pástgödörnél, egy nívósabb motel és étterem a faluban, ahol pénzesebb célközönséget is ki tudunk szolgálni, és még megannyi ötletet lehetne kitalálni.
Én Szász Péter vagyok, még csak 1 éve vagyok Cserépi lakos, de már 28 éve ide jártam szinte minden 7végén és a nyaraimat is mindig itt töltöttem 1981 óta. Én igazán csak a jót akarom a településnek. És ezért hétfőn ott is leszek a gyűlésen, már ha beengednek. Kérem, hogy a lehető legtöbben jelenjünk meg! És amúgy meg az ilyen fontos kérdésekben igenis illene falugyűlést tartani, mondjuk a műv.házban, így lenne teljesértékű a demokrácia.
Üdv,
p

pistola 2010.04.14. 18:05:40

Eszembe jutott még egy gondolat. Bár egyáltalán nem érdekel, hogy a jövőbeni telektulajdonosok mit fognak gondolni, de feltételezem, hogy nem fognak örülni annak, hogy a házaik közvetlen szomszédságában folyamatosan túristák mászkálnak. Bár ha fellépül a dolog, lehet nem kell ettől tartaniuk...

dombi roni 2010.04.14. 19:48:51

Pistola gondolataival nagyon egyetértek. A Cserépfaluba látogató pihenni, emberi kapcsolatokra, közvetlenségre, jó borozgatásokra érkező vándor szerintem is klasszisokkal jobban érzi magát egy boros pincében, mint egy Látogatópark kínálta lehetőségek között, amit valószínűleg majdnem mindenki megtalál a lakóhelyén. A falu gyönyörű környezete és az ott lakók mentalitása nagymértékben hozzájárul a hely vonzerejéhez, amire hosszú távon lehet és kell is építeni. Azt pedig egyáltalán nem gondolom, hogy a kitudja honnan érkező és méreg drágán kilátás nélküli sorházat vásárló jó módú polgárt bárki arra kötelezheti, hogy a kertje köré bokrokat sövényt és fákat telepítsen elvéve ezzel a panorámát, ami gondolom az egyik döntő érv egy ilyen ház vásárlásakor. Valóban elgondolkodtató az is, hogy kik ezek a jövőbeni vásárlók és honnan jönnek, akik nem egy szép a helyi jellegzetességeket magán hordozó házba vágynak, hanem sorházba. Egyenlőre egy nagyon drága zsákbamacska ez az egész projekt és végzetesen rosszul is végződhet.

Lukács-Ács 2010.04.14. 20:57:52

Az még senkinek nem jutott az eszébe,hogy a kilátó alatt vannak a régi barlang ,,lakások" melyeknek környezetét egy kicsit rendbe kellett volna tenni akár még pályázat útján is,hiszen a környéken egyedüli látványosság lett volna.Melyből turisztikai látványosságot is lehetett volna kialakítani.Cserépfalunak is vannak előnyös lehetőségei csak ki kellene használlni őket.De ezzel a projektel szerintem ezt is el lehet felejteni.Mért építették a kilátót?Azért,hogy az emberek felmenjenek és gyönyörködjenek a szép tájban,csendben ,jó levegőben.Szerintem mindenképpen kellett volna hagyni területet a kilátó és az épülő lakópark között.Persze nem 40 méterre gondoltam.Mindenképpen találni kellene egy jó megoldást ami a falu lakosságának a turistáknak és a tulajdonosnak is megfelelne.De ehhez a cserépfalusi emberek összefogására is szükség lenne,hiszen a saját környezetükről van szó.Azért azt nem kell elfelejteni hogy adófizető álampolgárok laknak a településen akik sok mindent megtettek azért,hogy ilyen szép környezetük legyen.Mi ér többet 1500 ott lakó vagy 50-70 idegen akik talán nem is fogják ott tölteni az év 365 napját,tehát nem is fogja őket annyira érdekelni a falu sorsa,nem érzik magukénak a falut,a közösséget.Elidegenedik a falu lakossága mert a fiatalok elköltöznek éppen az ilyen dolgok miatt.Nem kell mindent eladni főleg nem a földet ami már több mint 700 éve a cserépieké.Ki kell adni bérbe.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.14. 22:08:18

@Gatter ha törlöd az első bekezdésből a személyeskedést, mehet a hozzászólás. Kösz.

pistola 2010.04.15. 00:26:44

Be kell valljam van némi lelkiismeretfurdalásom a Látogatóparkot (nem a lakóparkról beszélek most) ért támadásom miatt. Azt továbbra is úgy gondolom, hogy nincs értelme olyan messzire építeni a falutól - hiszen falusi turizmusról beszélünk, nem pedig falu melletti turizmusról, - de amúgy a tervek nagyon szépek, megkapóak. Ha esetleg azt meg lehetne valósítani a falu határain belül valahol, pl. a Berezdi pincesor előtti szántóföldön, a Bem utcai házak mögött, akkor az szerintem hatalmasat ütne. Összehasonlíthatatlanul nagyobbat, mint a jelenleg tervezett helyén, félúton Bükkzsérc felé.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.15. 08:14:02

@pisolta moderálok

Nem a félút Bükkzsérc felé a lényeg, hanem a Hór-völgy bejárata. Mert ott lenne a park. Mi van most? Kimennek kirándulni az emberkék bepöfögnek a Hór völgy első nagy kőfalához, összevissza leteszik az autókat csöpög belőlük az olaj, kiveszik a szendvicskéket eldobják a szalvétát, pisilnek a bokorba párat, és mennek túrázni. Visszaérnek az oszláról megisszák az utolsó pet palackot eldobják az összes szeméttel, kicsöpögött már fél deci olaj ésatöbbi.
Mi lehetne most: Megérkezik a család beparkol a látogatóparkba, bemegy a házba tisztába teszi a gyereket kulturáltan, isznak egy kávét kulturáltan, vesznek pár térképet prospektust, meghallgatják egy jó csajtól, hogy merre érdemes kirándulni, mire kell figyelni, és elmennek túrázni. Visszatérnek megint tisztába teszik a gyereket, megpihennek a teraszon fotelekben, megnézik a suba-lyuk múzeumot, nyomnak ásványvizet, esetleg megebédelnek, vacsiznak, majd szépen hazamennek. Lényeg hogy nagyon jó konyha legyen, bogácsról is át tudná rántani az embereket, ha nagyon jól főznek. Nem tudom van-e kajálda betervezve amúgy,
Pistola koma tessék tájékozódni és megírni mi lesz ott van blogjelszóparancsod tessék aktivizálódni!

pistola 2010.04.15. 15:05:21

@darvas: jól van, ez így nem hangzik rosszul, bevallom, ámbár továbbra is úgy gondolom, hogy faluban lévő dolgokat kellene először rendbe tenni, modernizálni, szebbé tenni. De ahogy ezt most lemodellezted az meggyőző, szükség lehet arra a parkra is.

Muka Duka 2010.04.15. 16:55:14

Egy valami biztosan megmarad Cserépfaluba,eredetibe a Fülemüle hangja!

Cserépi 2010.04.15. 18:44:37

Tisztelt Testület, és Cserépiek! Belegondoltatok abba hogy ha a Berezd tető eladódik, s építés megkezdődik mennyi utca veszélyben lesz. Elkezdődik a nagy gépek munkája, s a Váraljai út tönkre fog menni.Ezen kívül ha a növényzetet kiszedik a mészkő fölött nem nagy a földréteg , és így egy nagyobb esőzésnél az a sok föld mind a faluban ill.a Rákóczi út, Kácsi út, Berezdalja út, Váraljai út- on fog kikötni. Nem beszélve arról, hogy mennyi védett növény ki irtásra kerül. BELEGONDOLTATOK CSERÉPIEK.

cser 2010.04.15. 21:36:04

Javasolnám, hogy amennyiben teljesen elkerülhetetlen a lakópark megépítése, abban az esetben a nagy munkagépek teherautók forgalmát nem kellene a faluközpontig a Kossuth úton bevezetni és onnan a Váraljai útra, hanem a falu előtti hídnál a szántóföld mellett kellene elvezetni őket a Váraljai útig. Így is igen rossz állapotban van a főutca, nem kellene azt tovább rontani a túlsúlyos teherautók megnövekedett forgalmával. (gondolom a kivitelező a végén nem javíttatná meg úgysem ezt az utat, csak a helyi lakosok bosszantkodhatnának miatt). Szerintem ez már nem egy olyan eget rengető nagy döntés, mégis sok ember nyerne vele (ha mást nem hát egy féltengelyt).

pistola 2010.04.16. 07:13:52

Kérem az összes hozzászólót, hogy lehetőség szerint jelenjen meg a hétfői ülésen. Nagyon fontos lenne. Lejárt az az idő, hogy egy weboldalon, névtelenül fejezzük ki sajnálatunkat és nemtetszésünket. Kezdés 17 órakor. Köszönöm!
Ott majd úgyis választ kapunk a kérdéseinkre. Reményeim szerint.

GergelySzabi 2010.04.16. 11:39:46

Egy Tulajdonos megjegyzése:

Bár nem a falu szülötte, de 6 éves korom óta a falu időszakos lakosa, ma már tulajdonos is vagyok, mégpedig pont itt a Galagonyásban, így a fejlesztés kellős közepébe csöppentem. Ilyen minőségemben nem csak szükséges szólnom, de kötelességem is.

A Beruházások kellenek a falunak senki nem vittathatja...Nem tudom mi történt, van-e hatástanulmány, készült 3 dimenziós kép a várható arculatváltozásról. A szomszédaim csak mondták, valami készül, én is láttam a kimérést, sejtettem lesz valami...örültem is meg nem is... a Lényeg:

1. A falu felelősen döntsön a páratlan környék rendezéséről, mert az természet sebei és az emberek lelkei nehezen gyógyulnak, most pedig erről van szó.
2. A falu és lakói járjanak jól a beruházással, nagyon remélem hogy az a 250-300 millió a falu zsében lesz, nem a befektetőjében, hiszen lenne mit tenni: útfelújítás, műemlékvédelem, turisztikai fejlesztések...kell a pénz
3. A Jelenlegi tulajdonosok és jogaik figyelembe vétele, a tulajdonnal járó haszon és kötelesség sérthetetlenségének megőrzése.

Bár a tervdokumentációt már elfogadták, azt a Közgyűlés emeli majd törvényi erőre, tehát nem késő csiszolni az elképzelésen, szerintem:

1. Nem jó ötlet a Kilátót így körbeépíteni. A beruházó készítsen 3D-s képet, mit látunk majd, és milyen alternatívákat ajánl.
2. Bár a szalagtelkes településstruktúra itt tradícionális, egy lakópark lehetne szellősebb, növelném az építési telkek minimális nagyságát 700ról 1000m2-re, 35 ház is lehet gazdaságos.
3. Több zöld területet a tervbe! Elvileg lakó-pihenő parknak épül, de a jelenlegi beépítés mellett az emberek egymással fognak szemezni nem a természetet csodálni.
4. A 20KW-os vezeték hatásáról készült egészségügyi tanulmány? Csak egy biztonsági előírást láttam, Lehetne földvezeték is...
5. Vásárlási opciót a falu fiataljainak és biztos munkahelyet! A közgyűlés törvénybe írja elő ha végül zöld utat as a beruházásnak, hogy mennyi helybelit és mennyi ideig kötelező foglalkoztatnia a Beruházónak.

puszedlili 2010.04.16. 15:43:17

Sajnos az elmúlt 2-3 hónapban kiestem a blog életéből! Sajnálom és fel vagyok háborodva a hírek hallatán!!!! Ez botrányos!!! !!!
Hétfőn ott leszek az ülésen, ha egyáltalán beengednek minket?!

pistola 2010.04.16. 19:07:32

@GergelySzabi:
Jól beszélsz! Csak a 250-300 milliót értetted félre. Az NEM a vételára a területnek, hanem a Hór-völgye elején épülő Látogatópark értéke lesz, ha megépül. Pályázati pénzből. Az önrészt akarják finanszírozni a Berezd-tető eladásával.

GergelySzabi 2010.04.16. 23:30:36

Köszönöm a pontosítást Pistola.
Jobban áttanulmányozva a terveket a következő jutott eszembe:
Galagonyás NatúrPark / esetleg Ökopark.
1. Egy NatúrPark nem csak a jelenlegi egyedi és egységes növény és állatflórának ad életteret, de meggyőződésem emeli majd a befektetés értékét sőt ez ma olyan 'márkanév' amivel újabb forrásokra pályázhatnánk. .
2. Számoljunk a megújuló energiaforrások kiaknázásával. Ne csak építési előírásokra korlátozódjon gondolkodásunk. Passzív házakkal is lehetne kísérletezni, öko-szigeeléssel, vályoggal, víz-újrahasznosítással, napelemmel...
3. Átmenő forgalom kérdése és az úgynevezett "autós hegymászók". Belegondoltunk-e hogy a Kilátó melletti parkoló mivel járhat. Nem lenne e jobb alul elhelyezni azt a parkolót? Onnan aztán lehet az embereket a Natúrparkba lovaskocsin, szamárháton, kisvasúttal fuvarozni csökkentve ezzel a zajszennyezettséget, és munkát adva a cserépieknek.
4. A Kilótó környéke közös tulajdonunk, értékünk, maradjon is az. A jelenleg tervezett házsor helyén épülhetne 1-2 reprezentatív épület, melyet közös örömünkre mindenki élvezhet, látogathat. Legyen olyan amelyre a falu népe méltán büszke, és a kistérség számára is mérvadó lehet.

Zárszóként: Védjük közös értékeinket, de ahogy a múlt is gondoskodott a jövőről, mi akik a jelenben élünk sem felejtkezhetünk meg arról, hogy a jövő generációkra gondolva ne csak óvjuk, fejlesszük és építsük is környezetünket. A fejlődés útjában ne álljunk, jó érzékkel és felelősséggel alakítsuk azt, hogy a mi érdekeinket szolgálja.
Isten legyen velünk!

harpia80 2010.04.17. 13:24:24

Hahó, Cserépiek! Jön a túraszezon, azért kukkantottam ide: a táj, a környék odaadó rajongója vagyok, plusz időnként Bogácson lötybölődő reumás.Bár ily módon illetéktelenül szólok hozzá, de bizony a táj-élmény valamennyiünké, a kilátó meg ritka példája a természetbe simuló, mégis markáns művészi jelnek: más különleges értékről nem is szólva. Egészen el vagyok képedve, nehezen találom a szavakat. Egy még azért jelentősen átgondolandó jó ügyért - ld. ebben is Pistola jogosnak tűnő kétkedéseit - a falu vezetése feláldozná a hegytetőt, a kilátást, a viszonylagos csendet,stb? A laikus is eltöprenghet: ebben a válságos időszakban ki vesz egyenházat egy kis falu tetején? Akinek telik, inkább egy "autentikus", saját környezetével szerves egységet mutató házat újítson fel! Sajnos, elég sok elrettentő telek-spekulációról értesültünk ahhoz, hogy a még oly jó szándékú pénzgyűjtéstől óvjuk a polgármestert. Az a bizonyos kiegészítendő EU-s projekt is számos kérdést vet fel, hát még, hogy a jelentkezési összeghez ki kéne árulni a hegytetőt. Ráadásul nincs garancia a sikerre, a megvalósulásra, az eladhatóságra, stb. Amit Pistola is felvet: hétfőn délután nagyon sokaknak kéne ott lenniük a testületi ülésen, hogy a VALÓDI érintettek tájékozódhassanak. És ha a továbbiakban is maradnak a kérdőjelek: még mindig ott van a HELYI NÉPSZAVAZÁS jogintézménye. Ilyen súlyú ügyben ez nem hisztéria: egy közösség életének gyökeres megváltoz(tat)ásáról van szó!
Javaslom, konzultálják az 1997.évi C.(100-as) törvényt a Választási eljárásól. Azt helyi rendelet szabályozza, hogy a lakosság hány százaléka kezdeményezheti (10-25 százalék között.) Ami a legfontosabb: az aláírási ívet HITELESÍTTETNI kell a helyi Választási Irodával - tehát a jegyzővel, akivel tehát mindenképp előzetesen egyeztetni kell! Látnivalóan senki nem feltételez rossz szándékot, de hát azért ez is lehet a pokolba vivő út....
Reménykedőn, üdvözlettel.

KariKa 2010.04.19. 18:22:27

Sziasztok!

Sajnos nem tudok ott lenni, mihamarabb ÍRJÁTOK MEG MI TÖRTÉNT ma!

dini30 2010.04.19. 23:58:59

huh, nem olvastam végig az összes kommentet, mert szerencsére jó sok van... :)

A családomnak Bükkzsércen van egy kicsi parasztháza, nagyon sokat vagyunk a környéken, pont azért szeretjük, mert az egyik szinte érintetlen hangulatú része az országnak.

Jó ötlet a látogatóközpont, de csak akkor, ha van miért odalátogatni...

Nagyon sajnálnám, ha ez a lakópark megépülne.

Muka Duka 2010.04.20. 07:15:50

A NOX Túl a varázshegyen dal első része a Berezd tetői területre illik!
"Csak a Hold, Csak az éj-,
Sír a táj, alig él.
Csak a hó csak a szél-,
Nem lesz nyár, nincs több fény."
Remélem a könnyek ,öröm könnyek lesznek!
süti beállítások módosítása