Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Geotóp Nap és/vagy Less Nándor Emléknap

darvas 2010.09.29. 10:44

Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan Cserépben (és idén már az ország 9 más pontján) is megrendezésre kerül a Geotóp Nap jövő szombaton október kilencedikén. A Less túra kiegészítő programjaként is felfogható.  

Geotóp Nap

Mi az a geotóp?

A geotóp az olyan élettelen természeti képződményeket bemutató helyszínek összefoglaló neve, amelyek a földtörténet egy-egy korábbi időszakából fennmaradt nyomokat tárják a szemünk elé. Tanulmányozásuk által bepillantást nyerhetünk évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe. A geotópok rendkívül sokfélék: felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges feltárásai, tájelemek, források, ásvány-, vagy kövület formájában találkozhatsz velük.

A Geotóp-túráról

A túra útvonala közel 12 km, amely az „Ördögtorony” tanösvényen halad végig. Útközben találkozhatsz barlangokkal, víznyelőkkel, kaptárkövekkel, szurdokvölgyekkel. Megismerheted a 18-20 millió éves tűzhányókról, a földtörténeti középidő tengereiről és korallzátonyairól tanúskodó geotópokat.

A túraútvonal bejárható egyénileg, illetve meghatározott időpontokban földtudományi túravezetők kalauzolásával. Akik vezető nélkül indulnak el, azokat négy állomáson földtudomány szakos hallgatók segítik, hogy a helyszínen fedezhessék fel a Bükkalja és a Déli-Bükk legelterjedtebb kőzeteit, látványos felszínformáit!

Vezetett túrák:

Ördögtorony-túra (9:00-kor indul) Óriásvulkánok nyomai a Bükkalján. Kő, amely úszik a vízen? Tényleg kaptárak a kaptárkövek? Víznyelők, barlangok.

Túravezetők: Szilágyi Zsuzsanna, Nagy Richárd Indulás/érkezés: Cserépfalu, Általános Iskola

Táv: 12 km, Időtartam: kb. 5 óra, Útvonal: Végigvezet az Ördögtorony-tanösvény teljes útvonalán

Rövid túra (14:00 és 15:00-kor indul) Miből épültek a Bükkaljai pincék? Kőből faragott pincekatonák? Súrolószer a hegyoldalból?

Túravezetők: Szilágyi Zsuzsanna, Nagy Richárd, Indulás/érkezés: Cserépfalu, Általános Iskola

Táv: 2 km, Időtartam: kb. 1 óra, Útvonal: Milleneumi kilátó érintésével a Kőporlyuk vulkáni tufafeltárásig, majd vissza.

Hór-völgy túra (10.45-kor indul) Tengeri sünök a Hór völgyében, ősember nyomai a Suba-lyuk barlangban, a jégkorszakok hatása a kőzetekre, sziklatornyok, sziklafalak, Ódor-vár.

Túravezető: Dr. Dobos Anna, Indulás/érkezés: Hór-völgy bejáratnál

Táv: 8 km, Időtartam:5 óra, Útvonal: Hór-völgy bejárata, Suba-lyuk barlang, Bervai mészkő alapszelvénye, Oszla-rét, Ódorvár

Állomáshelyek:

1.    Kőporlyuk: kétszintes mesterséges tufabarlang

2.    Ördögtorony: a bükkaljai kaptárkövek egyik legszebb példánya

3.    Víznyelő: a karsztterületek jellegzetes formakincse, amely a felszíni vizeket, vízfolyásokat a föld mélyébe vezeti

4.    Suba-lyuk: a magyar ősemberkutatás kiemelkedő helyszíne, gazdag leletanyaga a cserépfalui Suba-lyuk Múzeumban megtekinthető.

Olvass, és tölts le további információkat:  WORD kiadvány

cserepfalu: Geotóp Nap 2010

Címkék: geotóp nap

Szólj hozzá!


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr122330771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása