Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Fekete lyuk és részecskepermet

darvas 2008.09.10. 14:34

Bréking nyúz a CERN központból, csak ma, csak itt. Bojtár Lajos - Cserépfaluból elszármazott agy -  a helyszínről kommentálja az "istenrészecske" keresést:
 

Egy kicsit már késésben vagyok, rohanás az autóhoz irány a vezérlőterem. Ezen a héten nem vagyok ügyeletes, de ma úgyis mindenki ott lesz, látni akarják élőben ahogy a proton nyaláb megteszi az első kört az 27 kilométeres LHC-ben. Nem tévedtem, a CCC (Cern Contol Center) környékén mindenhol közvetítő kocsik, riporterek szokatlanul nagy számban. A média egy ideje tele van a CERN-ről szóló cikkekel, riportokkal. Nagy nap ez a mai a CERN történetében, tíz év erőfeszítésére teszi fel a koronát. A vezérlőteremben vagyok, tapsvihar, a nyaláb megtette az első egy nyolcad kört az LHC-ben.

Kamerák, riporterek, az összes nagyfőnök, a régebbi és mostani igazgatók, köztük egy Nobel díjas. Mindenki itt van, lehetünk vagy 200-an a teremben. Az első kört 8 lépésben teszi meg a nyaláb, 1/8 kör után megállítják egy kolimátor nevű szerkezettel, korrigálják a paramétereket aztán jöhet a következő nyolcad kör.

Minden nyolcad után egy tapsvihar, ez így megy egy órán keresztül amig a nyaláb megteszi az első kört. Az igazgató elmond egy beszédet mindenkinek megköszöni az elmúlt években végzett munkát, mindenki örül. Van is miért. Valószínűleg az LHC a legnagyobb és legbonyolultabb szerkezet amit ember valaha is alkotott. Nem megyek bele a részletekbe a neten van elég anyag a kiváncsiaknak. Az LHC működik, világvége elmaradt, mindenki hazamehet. Nem egészen. Először is ez inkább a kezdete egy újabb fázisnak mintsem egy befejezett munka. A nyaláb megtette az első kört, de azt még fel is kell gyorsítani, végül is ezért gyorsító a gyorsító.

Még hónapok múlva fogunk oda eljutni hogy a végleges energiát elérje az LHC. Aztán ott van ez a nyaláb. Nyalábnak nyaláb, de kb. 10000-szer kevesebb proton van benne, mint a tervezett érték, no nem azért mert ennyire bénák vagyunk, hanem mert így volt megtervezve. Először működjön alacsony intenzitással, aztán ha minden úgy megy ahogy kell, lehet növelni az intenzitást. Ez nem véletlenül van így, az LHC nyaláb a teljes intenzitásnál a legmagasabb energián ( 7 TeV vagy 7000000000000 elektron Volt ) annyi energiát tartalmaz mint 70 kg dinamit, szóval érthető az óvatosság.

Na akkor mi is van ezzel a világvége dologgal? Néhány elvetemült fizikai elmélet szerint elképzelhető, hogy az LHC-ban ütköző részecskék annyira meggörbítik a téridőt, hogy fekete lyuk jön létre ami majd magába szippant minden körülötte lévő anyagot, vagyis az egész földet.

Ma semmiképp, mivel még hónapokra vagyunk attól hogy elérjük a tervezett energiát és intenzitást. Akkor majd néhány hónap múlva? Akkor sem. A legtöbb elmélet szerint semmi ilyesmi nem történik, csak a legelvetemültebbek jeleznek előre valami nagyon ici-pici esélyt erre.

Ha csak az elméletekre lehetne alapozni, én is aggódnék. Szerencsére tapasztalatból tudjuk hogy ez nem történhet meg. A kozmikus sugárzásban sokkal nagyobb energiájú részecskék is előfordulnak mint amit az LHC fog produkálni, akár milliószor nagyobbak is, és ezek évmiliárdok óta bombázzák a földünket és még mindig itt vagyunk. Szóval aggodalomra semmi ok.

Sokszor kérdezik, hogy mire jó ez az egész? Borzasztó drága és látszólag semmi hasznosat nem csinál. Ezt a kérdést nem ma kell megválaszolni, hanem 10, 50 vagy 100 év múlva. Amikor több mint 100 évvel ezelőtt valakik rézkampón rángatózó békacombokkal kisérleteztek. még nem lehetett tudni, hogy ez vezet el az elektromosság felfedezéséhez. Ha akkor azzal törődtek volna, hogy ez mire jó ma talán nem lenne TV, mobiltelefon és nem járt volna ember a holdon. Egyébként a ezt a lapot sem olvashatná a kedves olvasó mivel a World Wide Webet is a CERN-ben találták föl. Egy mellékterméknek nem is rossz.

Bojtár Lajos,
Villamos üzemmérnök a CERN-ben.

előzmény:

Csörög a telefon, reggel nyolc óra van, 2008. Szeptember 10. Felveszem, a feleségem húga Erika szól bele.

- "Szia Erika vagyok. Ma mindenki a CERN-ről beszél, meg a világvégéről, az X Rádióban is rólatok van szó, küldtem nekik egy SMS-t, hogy ne aggódjanak jó kezekben van az LHC, te is ott dolgozol. Fel akarnak hívni telefonon, mondanál nekik néhány szót ?"
Húúú de utálok szerepelni, fut át az agyamon .
- "Persze, hívjanak csak..." - válaszoltam. Néhány perc múlva már élő adásban válaszolgatok az X riporterének.

 
Az első protonok kilövésével megkezdte működését a genfi Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztető gyűrű (LHC - Large Hadron Collide...
Az első protonok kilövésével megkezdte működését a genfi Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztető gyűrű (LHC - Large Hadron Collide...
"Öt...négy...három...kettő...egy..." - és elindult az első fénynyaláb. Ma reggel fél kilenckor bekapcsolták a CERN LHC gyorsítóját. A világvégére azonban még várnunk kell.
Az első protonok kilövésével megkezdte működését a genfi Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) szupergyorsítója, az úgynevezett nagy hadronütköztető gyűrű (LHC - Large Hadron Collide....
A kutatók reményei szerint a történelmi jelentőségű  kísérleti "ősrobbanás", amelyet a genfi székhelyű Európai Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) új szupergyorsítójában hoznak létre, több...
Ma kezdi meg működését a CERN hatalmas részecskegyorsítója. Az első protonnyaláb délelőtt fél 10-től az interneten - a CERN honlapján - élőben lesz követhető

 

Címkék: világvége ősrobbanás cern higgs bozon bojtár lajos istenrészecske

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr78656987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTR 2008.09.10. 18:28:28

Bravo! Gratulálok a poszt írójának, biztos ő is hozzátette a magáét a szerkezethez.
Persze nem egészen értem, mire jó ez az egész ;) de igazán nagyszabásúnak hangzik, és külön öröm volt olvasni a fenti, exkluzív írást.

DieHappy · http://local.blog.hu 2008.09.10. 18:48:38

Lajos! Jo munkat csinaltatok, tudom hogy nem kis reszed volt benne.

mikepatton 2008.09.10. 18:57:11

Nagyszerű dolog ez, és hogy magyar is van ott, még nagyszerűbbé teszi... Nem vagyok fizikus, laikusként szívesen olvasgatom a hasonló témájú cikkeket, de szerintem fantasztikus nap ez a mai!

vvvv 2008.09.10. 18:59:12

remélem azért mégis lesz egy nagy fekete lyuk, és mind meghalunk. Az emberiség úgyis ki fogja végezni magát előbb-utóbb, legyen inkább előbb. váááááááá

Luos 2008.09.10. 19:13:09

Érdekes, de olvastam volna még pár infót erről a cuccról :) (nem ilyen nehéz cuccokat, csak ugy köznyelvileg, azon felül hogy ilyenekből lesznek a félreértések általában :) )

verkli 2008.09.10. 19:48:47

Gratulálok Lajos, klassz munkád van, kicsit irigyellek is. A pénzről pedig csak annyit, hogy az ALAPKUTATÁS a legfontosabb dolgok egyike, sokkal többet kéne rá költeni. A fejlett társadalmaknak egyébként is rengeteg feleslegük van, a későbbi megélhetésünk záloga, hogy olyan területeket is fejlesszünk, amelyeknek a napi életben való felhasználása egyenlőre kétséges.
Egyébként meg szeretnék többet tudni a világról, nekem már ennyi is megindokolja a költségeket.

2008.09.10. 20:46:01

Pump Up The Volume lajos! nyejjen az jukk!

www.youtube.com/watch?v=eGPhUr-T6UM

foxi 2008.09.10. 21:09:41

az arabok felhőkarcolókat építenek, hogy megmutassák amerikának ők is tudnak ilyet, bár 100 évet késtek, de ez nem számít, pénz van,

amit az olaj tesz a középkori morális szinten élő iszlám hittel, az maga a feket lyuk, az emberiség fekete lyuka,

van értelem az olajon túl is? van, gyorsítónak hívják,
van Isten? lesz, majd ha full energiára kapcsolják,

kedves medve állatka, tiéd a jövő....hajrá!!

Attosz 2008.09.10. 21:27:02

Azt elfelejtik mindig emliteni, hogy az idoutazast es a teleportalast is tesztelik majd a rendszerben...

Kniight 2008.09.10. 21:45:42

Atosz, ennyire utálod szegényt, hogy a címét direktbe kiteszed, és kapjon sok spamet?

anya 2008.09.10. 21:53:36

Igen , a mai nap egy felemelő érzés és nagy teljesítmény. Én nagyra értékelem azokat az embereket, akik ezen dolgoztak és dolgoznak. Sokan nem tudják, de ezek az emberek nem a középiskola végén találták ki, hogy fizikusok lesznek, hanem már az első lépéseiktól kezdve erre készültek, felfedezni a világot, mi mért van. Igen , én ezt tudom, mert az én fiam is ott van és a mai napnak részese volt.....Lajosnak Külön Gratulálok..Büszke vagyok Rátok !!!

Lajos-e 2008.09.10. 22:13:00

"Amikor több mint 100 évvel ezelőtt valakik rézkampón rángatózó békacombokkal kisérleteztek. még nem lehetett tudni, hogy ez vezet el az elektromosság felfedezéséhez."

Azert az kicsit olcsobbnak tunik mint ez. Itt mar jobban elgondolkodik az ember, hogy megeri-e.

"Egyébként meg szeretnék többet tudni a világról, nekem már ennyi is megindokolja a költségeket."
Gratulalok. Inkabb olvass konyveket.

taki 2008.09.10. 22:37:10

Az ilyen óriásprojektek leggyengébb láncszeme mindíg egy tisztaságmániás, sertepeltélő, sikamikáló takarítónó.

Molnár Zsolt 2008.09.10. 22:39:14

Lajos-e

Gratulaok. Legy szives mutass egy altalad irt fizika konyvet (vagy barmilyet), szivesen elolvasom. Es mennyibol hoztad ki?

fifikus_fizikus 2008.09.10. 22:45:30

Hosszabb-rövidebb cikkek, leírások, riportok, fotók az LHC-ről az alábbi webcímen letölthetők:

fizika.ttk.unideb.hu/~raics/public/080910LHC

müszi 2008.09.10. 23:17:48

nem kellene istent (teremtőt)játszani! ne játsszunk a tűzzel!

eax_ 2008.09.10. 23:45:54

muszi:
Milyen istent? Milyen tuzzel? Gondolkodj mar!

müszi 2008.09.10. 23:50:45

eax! ha ilyent kérdezel ,fogalmad nincs mi játszódik a gyorsitóban. a tüz= a nap hőmérsékletének a sokszorosa. az isten (teremtő) = az ember aki az ősrobbanást akarja reprodukálni.
nézz utána!

eax_ 2008.09.11. 00:02:20

Ahahah. En. Igen.
Akkor definiald kerlek ket, 7 TeV-al egymassal szemben szaguldo protonsugarnal a "homerseklet" fogalmat (aztan majd arrol is elbajcseveghetunk, hogy hogy jott ki a nap homersekletenek (melyik reszenek?) sokszorosara), majd szorosan utana kifejtheted, hogy pontosan melyik kiserlet pontosan melyik reszevel pontosan mi a bajod (a "jaaajhat istent jatszani nemjo, meghat az egesz lhc az ordog muve, a multkor a templomban is megmondtak" nem minosul "pontos" valasznak).

müszi 2008.09.11. 00:13:36

eax! akkor okoskodjál ha a gatyád le fog égni a seggedről. de akkor már késő.a tőled és tőlem is okosabb tudósok sem tudják ma ,hogy mi lesz az eredmény. emlékezz az atombomba debütálására.azt kiszámolták hogy megy végbe a maghasadás,de a tudósok is elképedtek amikor a valóságban látták a robbanást.csernobilról nem beszélek.üdv:

eax_ 2008.09.11. 00:33:38

Jaigen, azt kifelejtettem, hogy a mellebeszeles sem minosul "pontos" valasznak, tehat tovabbra is kivancsiak lennenk, hogy pontosan melyik kiserlet pontosan melyik reszevel pontosan mi a bajod (johet teljes kockazatelemzes is, ha ekkora az arcod, akkor minimum, hogy mar az is van valahol a fiok melyen).

A khmm... "mondandod" tobbi reszere reagalva:
- az atombomba nem ugy keszult, hogy veletlenul egymas melle tettek 2 kupac plutoniumot, aztan valaki belerugott egy nagyot az egyikbe, es bumm, igy lett a csokapik. A helyzet az, hogy evekig terveztek, szimulaltak, teszteltek a cuccot az elso robbantas elott, tehat _pontosan_ tudtak, hogy mi lesz belole... persze sokkal nagyobb hatast gyakorol az emberre, ha a sajat szemevel latja.
- Csernobilt meg tenyleg nem ertem, hogy keverted ide, kb. annyi koze van az LHC-hez, mint a Bataszeki alagut beomlasanak, de a hulyeseg tovabbi terjedesenek megakadalyozasa erdekeben ezt erdemes olvasgatni: www.paksiatomeromu.hu/tortenelem/balesetek3.htm

neurotikk! (törölt) 2008.09.11. 01:31:53

muszi
Te aztan nagyon jolertesult vagy.
Ket nagy sebesseggel egymasnak szaguldo relative kis tomegu ionnyalab utkozese mar az osrobbanas lesz? Apam! Es majd csinal egy masik foldet is, hisz ez mar maga a teremtes?! Melyik felekezet hirdeti ezt, ok jutottak legkozelebb a dolgok felreertesehez es a felreertes magabiztos terjesztesehez.
Legalabb gondolkodnal, de ha mar nem akkor legalabb hallgatnal es ne akarnal lebeszelni rola masokat, hogy ne foglalkozzanak megismeressel. Talan miert nem megy mindenki szavakat mormolni valamihez amit csak mesekbol ismer, hogy gondoskodjon rolunk es szuntesse meg ezt a tudomanyos marhaskodast? Maradjunk hulyek es mormoljunk kitalalt frazisokat mind ahelyett hogy meg akarnank ismerni dolgokat?
Az hogy olyan jelensegeket probalnak egy szabalyozott, jol korulhatarolt terreszben letrehozni ami sokszor lejatszodhat korulottunk, a naprendszerben meg tobbszor, csak nem tudjuk elore hol es mikor, az hol jon a teremteshez? Ebbol csak kovetkeztetni lehet olyan nagy energiaju esemenyekre amelyek sokkal nagyobb skalan az osrobbanas utan tortentek, de nem ezekbol jott letre. Plusz te olvass utana az ISMERT tudasunk alapjan mi a minimum feltetele egy fekete lyuk letrejottenek. Ne gyere igazolatlan elmeletekkel, kitalaciokbol van mar eleg az emberi tarsadalmakban, intezmenyesebbek is mint a tudomanyosak.
Igen, nem tudjak pontosan mit fognak talalni, de jo elkepzeleseik vannak, nem csak lonek a sotetbe, ugyebar.
Gondolkozz ne csak olvass.

xy 2008.09.11. 02:43:34

Hát Lajosom, CERN ide, CERN oda, ahogy látom, magyarból meg technikatörténetből biztos nem nyersz Nobelt...
Egyébként én is megkérdezném, hogy mire jó ez. Attól, hogy megtudjuk majd, hogy egy ma még eleminek tartott részecske valójában 2374 alkotórészből épül fel, nem hiszem, hogy segítené a technikai fejlődést, haszontalan elméleti tudás.

Beela 2008.09.11. 01:31:53
Ismert tudásunk alapján fekete lyuk vagy van, vagy nincs, bár valószínűbb, hogy van, de hogy aztán ott mi és hogyan, arról főleg semmi biztosat nem tudunk (eddig azt feltételezték, hogy mindent elnyel, pár éve már azt, hogy kibocsát ezt-azt, ha viszont kibocsát elektromágneses sugárzást (röntgensugárzást), ahogy most feltételezik, akkor hogy nyelné el a fényt? Stb.). Ami biztos, az mind feltételezés. És ahhoz ez a szerkezet kicsi, hogy erről pl. bármi képet kapjunk, mert pont a lényeget nem lehet leképezni: az óriási sűrűségű tömeget.

Shapeshifter 2008.09.11. 05:14:35

A "haszontalan elméleti tudás"-ról mindig egy Titchmarsh-idézet jut eszembe:

"Talán nincs semmi gyakorlati haszna annak, ha tudjuk, hogy a pi irracionális szám. De ha mégsem tudnánk, akkor alighanem elviselhetetlen érzés lenne nem tudnunk."

kx 2008.09.11. 07:28:25

volt evfolyamtarsam a cern egy masik gyurujenel irta a diplomamunkajat. rengeteg diplomazo es doktorans dolgozott egyszerre egy bazi nagy fortran programon, ami a reszecskek palyajat azonositotta + elemezte. egy komolyabb kiserletnel a program futasi ideje tobb honap volt. szerintetek mennyi az eselye annak, hogy egy bug miatt felfedeznek vmit, ami nem is letezik?
masik kerdes: szerintetek mikor kapja meg a nobel-dijat az intezet vezetoje az lhc-n osszehozott eredmenyeiert? mert megjapja, tok mindegy mi a kiserletek eredmenye...

neurotikk! (törölt) 2008.09.11. 12:43:41

xy 2008.09.11. 02:43:34

Hogy van az mar tobb mint valoszinu. Persze a vegso tapasztalat hogy lassuk, de az meg sokaig nem lesz jo esetben. Meg akkor is csak jelekbol tudjuk majd mint kozvetlen szabad szemmel, kozvetlenul a beleeso anyag fenysugarzasat latjuk majd, muszerekkel pedig az egyeb sugarzasokat es a gravitacios hatasat merhetjuk. Akar csak ma csak tobb attetellel. Jopar objektum van amit gyakorlatilag csak ezzel lehet magyarazni.
Mellesleg nem ugy kapcsoljak be a LHC-t, hogy na, lassuk mi fog tortenni. Nagyon jo elkepzeleseik vannak arra mit fognak kapni. Vannak elmeletek amelyek mar eddig is tapasztalhato jelensegeket jol leirnak es eddig nem vizsgalhto jelensegeket pedig megjosolnak. Ezeket szeretnek ellenorizni, hogy tudjak, a mar letezo elmelet helyes e a maga nagyobb teljessegeben. Nem egy teljesen ismeretlen dolgot probalnak felfedezni, hanem egy vagy tobb reszelmelet kozul kivalasztani melyik irja le a jelensegek nagyobb halmazat, csak ehhez uj jelensegek kellenek, a letezoket esetleg tobb is pontosan leirja mig a nagyobb energiatartomanyokat majd meglatjuk melyik.
Fekete lyuk miatt azert aggodnak egyesek, mert van egy olyan elmelkedes is - amire semmi bizonyitek - hogy a gravitacio kisebb tavolsagokban erosebben hat. Ha ez igy van akkor a mai ismeretek szerint (ami nagyon jol illeszkedik a kozvetlenul es jol a kozvetve eszlelt jelensegekbe) minimalis 10^16 TeV -nal kisebb energia is eleg lehet a legkisebb lehetseges fekete lyuk letrehozasara. Szelsoseges esetben - a gravitacios hatas extrem mertekben no atomi tavolsagokban - lemehet akar a 7 TeV-ra is, amit most akarnak letrehozni. De ez csak egy, a tapasztalatoktol eleg tavol allo elmelet, egy a sok kozul, eleg szelsoseges. Mikozben novelik az utkozesek energiait (nem rogton maximalissal kezdik) kozben lathatjak is, valoban van e gravitacios hatas novekedes, nem kell teljesen meglepetes ele allni azonnal. Nem igaz, hogy lutriznanak, na kapcsoljuk be, lassuk mi tortenik. Kozel sem. Celzatosan aprankent szoktak ilyenekben elorehalani.
Mellesleg technikai es napi eletben ezer evekig elvoltak anelkul, hogy ismertek volna a mengyelejev tablazatot, vagy hogy erdekelte volna oket, vannak e szabad szemmel nem lathato elolenyek (direkt nem akartak tudni rola), nem beszelve a maghasadasrol meg holmi gamma sugarzas hulyesegrol, meg hogy ket kicsi hidrogenmag osszeolvad heliumma nagy energiakon? .... na es, mondanad akkori fejjel ha jol latom, folosleges foglalkozni azzal, hogy megismerjuk a reszleteket. Csakhogy ezek szerves reszei a mai eletnek, ugy, ahogy sosem kepzeltuk volna. Nem vagyok Verne Gyula, de ha mondjuk a gravitacio jobb megertesehez vezet a kiserlet, az mar segithet tecnikai eszkozokben felhasznalni. Vagy csak akar hatekonyabb modszert talalni a fuzios eromuvek energiaeloallitasara, lohetek itt a levegobe ossze vissza otletekkel, ugyse talalom ki hol lesz ez jo kesobb de amig nem ismerjuk hogy all ossze a vilagunk addig nem is tudhatjuk azt a mukodest a sajat hasznunkra forditani. Megallhatunk a megismeresben ott ahol vagyunk es kesz. Ne probaljunk uj alapfelismereseket felfedezni amikbol uj technikai ujdonsagok johetnek letre, ne torodjunk vele hogy mukodik a vilag, megy es kesz.
Ezt akarod mondani?
Mert akkor mar megallhattunk volna a tuznel is, teljesen folosleges nekunk szamitogep meg antibiotikum, meg miegyeb, amiket nagyon regi 'ertelmetlen' alapkutatasok hoztak letre vegso soron...

Lajos-e 2008.09.11. 13:16:04

"Gratulaok. Legy szives mutass egy altalad irt fizika konyvet (vagy barmilyet), szivesen elolvasom. Es mennyibol hoztad ki?"

??? Ez akkor most hogy jon ide?

"Hát Lajosom, CERN ide, CERN oda, ahogy látom, magyarból meg technikatörténetből biztos nem nyersz Nobelt..."

Egyikre sincs nagy eselyem. De mi van a technikatortenettel?

spajzcetli 2008.09.11. 22:45:49

...jaa!!!... Majd' el felejtettem!
Gratulálok Bojtár Lajos úrnak!...

Molnár Zsolt 2008.09.12. 01:00:25

Lajos-e

Ugy, hogy egy konyvet meg is kell irni valakinek. Azt, amit beleir, valahonnan szedni kell. Pl egy 5000 forintos konyv anyagat egy 4 milliard dollaros reszecskegyorsio szolgaltatja, ez normalis. Sajnos, a konyvek nem a nyomda keltetojeben keletkeznek konyvtojabol.

Lajos-e 2008.09.14. 12:46:01

Gondolom mar mindent tudsz az elmeleti oldalarol, es mar csak a CERN-ben futo kiserletekbol tudsz tanulni. Igy persze vilagos miert eri jo biznisz.
süti beállítások módosítása