Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Miért érdemes beépíteni a Berezdtetőt?

darvas 2010.05.25. 11:23

Kósik Polgi Pista szórólapja következik:

Nyílt levél Cserépfalu lakosságához! 

Tisztelt Cserépiek és Üdülőtulajdonosok! 

Az utóbbi időben erős tiltakozás alakult ki a Berezdtető eladása ellen a Berezdtetőt Féltők Társasága részéről. 

Ebben a levélben szeretnék válaszolni a felmerült kérdésekre. Jöjjenek a TÉNYEK:

  • A területen kialakítandó kb: 54 db telek ( szántó, gyep!) eladási ára valóban 350 Ft/m2+ ÁFA= 437,50 Ft/m2. Ez a terület a vagyonkataszterben 22 Ft/m2 áron van rögzítve. A különbség 16 x-os!
  • Ebben az időszakban vásároltuk meg a Hór-völgye elején a Látogatópark 7460 m2 területét 250.000 Ft-ért, azaz: 33,5 Ft/m2 áron. Ehhez viszonyítva is 10,4 x-es az eladási árunk!
  • A 350 Ft/m2 ár a gyep, legelő, szántó ára , az összes többi költség (ÁRT módosítás, telekrendezés, járulékok, közművek stb.) a leendő beruházás költsége, mire ezekből a területekből telek lesz, egy telek költsége a 3-4 millió forintot is elérheti. Az előszerződésből ez egyértelműen kitűnik, vajon nem értik, vagy nem akarják megérteni a Tisztelt Társaság vezetői?
  • Már a 2003-ban elfogadott Általános Rendezési Terv is befektetési területként kezeli a Berezdtető területét.
  • 2007 óta szinte minden testületi ülésen, helyi újságban beszámoltam a projekt állásásról, sajnálatos hogy ezidáig senki nem érdekelődött a terület hasznosításáról.
  • Az új ÁRT szabályosan ki lett téve, meghirdetve a törvényes időn is túl. Nem elegáns , főleg nem állandó Cserépi lakosoknak utólag, goromba stílusban támadni.

 

Miért is érdemes beépíteni a Berezdtetőt? Miért kell a Lakópark?

  • Mert a Berezdi sétány funkciója cseppet sem sérül, sőt, növekszik, hiszen az új, népi stílusú házak között sétálva új látnivalót fedez fel a turista.
  • Mert a Lakópark a falunkból nem is látszik, a temetőbe pedig nem a látképért megyünk. Az is kérdéses, egyáltalán rosszabb lenne-e a panoráma a beépített házakkal, vagy talán jobb, mint a galagonya rengeteg?
  • Mert a Berezdtető eladásából várható kb.: 16.000.000 Ft más pályázatra, beruházásra fordítható. Berezdtető eladásából önerő a Látogatóparkhoz – Látogatópark megépül, egyre több turista – ingatlankereslet növekedése a faluban is!
  • Mert a Berezdtető vízelvezetése szabályozva lesz.
  • Gyereklétszám növekedése esélyt ad az iskolánk fennmaradásához, fejlesztéséhez.
  • Mert szolgáltatások jobb kihasználtsága lesz (boltok, sörözők, fodrász, stb.) többet költenek a faluban.
  • Mert a lakosságnak plusz jövedelemszerzési lehetősége lesz (házak gondozása, több helyi termék eladása (tojás, csiga, szőttes, lekvár, bor, stb.).
  • Mert a Kilátó gépjárművel is megközelíthető lesz.
  • Mert a „Kisamerika” barlanglakásokhoz parkoló építhető, oda lehet vinni a közműveket, a barlanglakások szálláshellyé fejleszthetőek.
  • Mert a Berezdi sétányt a „Kisamerikától” a Millenniumi Kilátón át a Nótaarénáig ki tudjuk világítani. Éjszakai séta lehetősége!
  • Építéskor helyi vállalkozások helyzetbe hozása, nagy iparűzési adó bevétel – újabb lehetőség pályázatokra.
  • Mert meg kell becsülni a külső befektető tőkét, mert minden falu szeretné, ha külső tőkéből fejlődne faluja. Ugye ezért mi is irigyeljük Felsőtárkányt, Noszvajt, Ostorost, vagy Egerszalókot?
  • Mert az itt gyökeret verő családokban olyan humán tőke is lehet, mely további befektetést, új munkahelyeket jelenthet.
  • Mert nagyobb esély lesz a Szállásalja út kiépítésére, tehermentesítve a fél Belső sort.

 

Mi lesz ha NEM ÉPÜL Lakópark?

  • Cserépfalu létszáma 1000 fő alá csökken, csökkenő normatívák, működési ellehetetlenülés.
  • A Befektető az eddigi költségeit felárral követeli vissza, pénzünk nincs – csődbiztos vezetheti a falut.
  • Veszélybe kerülhet a LÁTOGATÓPARK megépítése, melyre mi is már sokat költöttünk, és a velünk Konzorciumban lévő települések eddigi költségeit is tőlünk követelik.
  • Ha a megnyert Európai Uniós támogatást nem vesszük igénybe, belátható időn belül nem pályázhatunk, Cserépfalunak erkölcsileg vége.

 
 

TISZTELT LAKOSSÁG! 

Cserépfalu Önkormányzata építette ki Cserépfalu turizmusát, így a Berezd turizmusát is.

Mi építettük ki az illegális szemétlerakó bányából a

  • Berezdi sétányt (2 ütem) 1996-2004
  • Millenniumi Kilátót 2000-ben
  • „Kisamerika” barlanglakásokat (rekultiválva lettek 2004-ben)
  • Kőporlyukból Nótaarénát varázsoltunk 2007-ben

 

Cserépfalu Önkormányzatának még fontosabb, mint bárki másnak a Berezdtető, az egész Berezd és Cserépfalu sorsa. De nekünk sokkal összetettebb kérdésekkel is foglalkozni kell, mint a kirándulóknak, üdülőtulajdonosoknak. Úgy gondoljuk, eddig is, és ezentúl is tudtuk, és tudjuk falunk valós érdekeit szolgálni a hosszútávú megmaradás érdekében.

Cserépfalu jövője érdekében várunk mindenkit a 2010. május 26-án (szerda) 18 órától a Hór-völgye Művelődési Házban megtartandó közmeghallgatásra, „falugyűlésre”. 
 

Cserépfalu, 2010. május 25. 

                                          Cserépfalu Képviselőtestülete nevében

                                                Kósik István polgármester

 

Letölthető verzió ITT

6 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr262029721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pistola 2010.05.25. 20:56:07

Ennyi ferdítést, ez hihetetlen!
A BFT-nek már megvannak a konkrét válaszai a fenti levélre, holnap a falugyűlésen felolvassuk.

"A területen kialakítandó kb: 54 db telek (szántó, gyep!) eladási ára valóban 350 Ft/m2+ ÁFA= 437,50 Ft/m2. Ez a terület a vagyonkataszterben 22 Ft/m2 áron van rögzítve. A különbség 16 x-os!"
- Ja, régen meg 10 Ft volt a kenyér! A piac szabja meg az árakat, kérem szépen!
A 350 Ft/m2 ár egy kiemelt területen bagó, bagó, bagó!!! Közben meg a faluban 1200 Ft körül van a négyzetméterár, BÁRHOL, BÁRKINEK!

Remegek a idegtől...

NyergesLovas 2010.05.25. 22:58:15

@pistola: Relax! Idegeskedjen az akinek van miért idegeskednie.

NyergesLovas 2010.05.25. 22:59:17

Emberek! Én arra kérnék mindenkit / magamat is beleértve / , hogy higgadjunk le! Ezt a vitát hideg fejjel, megfontoltan, észérvekkel kell mindkét oldalnak megvívnia!
Nagy a tét, a FALU jövője!
Ne engedjétek magatokat érzelmi útra terelni, maradjunk a realitások talaján. A düh nem jó tanácsadó, tudom nagyon nehéz tényeket ütköztetni fikciókkal, de menni fog.
Itt kérek mindenkit, mind két oldalt, hogy a holnapi, várhatóan érzelemmel teli közmeghallgatáson kulturált módon vitatkozzunk!
Ezt a BFT nevében megígérhetem és tisztelettel kérem a falu vezetését a közmeghallgatás korrekt levezetésére, a törvényesség betartására.

pistola 2010.05.25. 23:45:08

@NyergesLovas:
A korrektség már akkor megbukott, amikor kitalálták, hogy csak a 3. pontban lesz szó a Berezdtető eladásáról és a 4.-ben lesz csak lehetőségünk megszólalni.
Előtte költségvetési beszámoló stb., mintha az utóbbi években bármikor is szükségét érezték volna tájékoztatni a lakosságot a költségvetésről, vagy az önkormányzat munkájáról!
Az EGÉSZ FALU PONTOSAN TUDJA, hogy ez a gyűlés a Berezdtető eladása ügyében kerekedett vita miatt jött létre, nem mellesleg azért mert az ellenzők ragaszkodtak ehhez.
Tisztelettel kérem a közmeghallgatás levezetőjét, hogy ahhoz, hogy érdemben tudjunk "tárgyalni", hagyjon elég időt erre a témára és ne késő estére hagyjuk, mikor már a polgártársaink nagy része nem tud úgy a témára koncentrálni, mert fáradt és menne haza.
p

NyergesLovas 2010.05.26. 18:11:53

Fülledt az idő! Jön a vihar!

Lacos23 2010.05.27. 01:24:03

Üdv minden olvasónak!
Csak egy pár észrevételt szeretnék hozzáfűzni a polgármester úr és a képviselőtest nyílt leveléhez.

1. Csak a Berezdtető áll az önkormányzat tulajdonában? más beépítésre alkalmas terület nem áll rendelkezésre, aminek eladásából pénzhez juthat a település?
2. Az elmúlt nyolc évben nem emlékszem, hogy pályázott volna a falu bármire is amiből pénz állt volna a házhoz, amiből lehetett volna fejleszteni.
3. A kilátónak nem az a lényege, hogy megközelíthető legyen gépjárművel.
4. A "kisamerika" barlanglakások szálláshellyé alakítása életveszélyes lenne.
5. A sétány kivilágítását jó ötletnek tartom, eddig miért nem? Esetleg hosszabb útvonalat lehetne kialakítani.
6. Ha jól tudom az iparűzési adót el akarják törölni, arra talán nem kellene alapozni.
Pontokba szedve ennyit tudtam hozzászólni. Szeretném megemlíteni még, hogy számos "bevándorló" ismerősőm van, akik régi típusú parasztházakat vásároltak Cserépfaluban, azokat újítják fel, szépítgetik. Nem hiszem, hogy egy kívül eső területen vásárolnának telket, esetleg már felépített lakóházat, ami ki tudja milyen stílusban épül.
Ha pedig odáig eljut a falu, hogy csődbiztost kell az élére állítani, az azt jelenti, hogy a képviselőtestület és a polgármester nem rendelkezik kellő hozzáértéssel és felelősséggel ahhoz, hogy irányítsa a települést.
Sajnos a közmeghallgatáson nem tudtam jelen lenni, de remélem sokan olvassák a blogot.
süti beállítások módosítása