Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Kérdésre vár a válasz

darvas 2010.04.20. 08:31

Lesz lakóterület a Berezdtetőn? Nem lesz lakóterület a Berezd tetőn? Lehet lakóterület a Berezd-tetőn? Mi lesz veled berezd-tető? Azt sem tudom hogyan kell frankón leírni Cserépfalu legszebb helyét. Azt viszont biztosan tudom, hogy házak épülhetnek oda.

Hatodik menet

Az önkormányzat tegnapi ülésén az alábbi kérdéseket jegyzőkönyveztettük. A kérdésekre E-mailben kapunk választ a falugyűlés időpontja előtt, természetesen az utolsó karakterig közölni fogjuk.
Néhány kérdés értelmezéséhez szükséges lenne az önkormányzat és a beruházó 2007-ben kötött előszerződésének ismerete. Kértem, hogy közölhessem. Közérdekű adatról van szó.:

  • Felhatalmazhatta-e az önkormányzat a polgármestert az előszerződés megkötésére?
  • Mit tartalmaz a felhatalmazás? Határozat száma, időpontja, elfogadás aránya. Jegyzői ellenjegyzés, ügyvédi ellenjegyzés pedig a vételi jog földhivatali bejegyzéséhez? A bejegyzés megtörtént–e?
  • Az előszerződést látta a felhatalmazó testület?
  • A befektető milyen garanciákat vállal az előzetes tárgyalásoknak megfelelő beruházás lefolytatására? (A létrejövő szerződést látta-e valaki, azt mikor kívánják napirendre tűzni, a határidőket hogyan számolják?)
  • Eladhatja a befektető a megvásárolt területet, akár az adásvétel másnapján? (A szerződésben ki kell kötni, hogy azonos célra azonos feltételekkel adhatja tovább és az önkormányzatnak elővásárlási joga van)
  • Miért nem tartotta szükségesnek az önkormányzat a versenyeztetést?
  • Rendelkezésre állnak statikai és földtani vizsgálatok, azok eredménye dokumentációi? Védett természeti értékeink (kis-Amerika, barlanglakások veszélybe kerülhetnek-e?
  • Van-e hatástanulmány a völgy további működésére nézve, szennyeződésének elkerülésére, vízének megőrzésére?
  • Természetvédelmi engedélyek rendelkezésre állnak? Különös tekintettel a védett növényekre, állatokra?
  • A terület madárélőhelyeket tartalmaz, mint madárvédelmi helyet, a Natura 2000 minősítette-e, véleményezte-e az eladás és az építkezés tervét? Szerződés:
  • Összevonta az önkormányzat a telkeket és egységes belterületé nyilvánította-e?
  • A 097/9 ingatlanon kijelölte az önkormányzat a 3000 nm-es kilátó és környéki területet, azt külön helyrajzi számon nyilvántartásba vetette, és ez a terület valóban nem része az adásvételnek?
  • Az előszerződés 2.3.4-es pontban vállaltak teljesültek-e?
  • Külterületi ingatlan áron kialkudott összeget, (350 ft/nm,) lehet-e újratárgyalni, ha közben belterületté nyilvánítják?
  • A foglaló rendelkezésre áll az előszerződésben szereplő bankszámlaszámon?
  • A 11-es pont szerint az eladó általi elállás esetén a dupla foglalón felül a teljes vételár 15%át is meg kell fizetni, ez jóváhagyható-e? Véleményünk szerint a 15%-os kötbér jogellenes. Kárt igényelhet, de kötbért nem.
  • Ki lehet-e kötni a szerződésben olyat, ha a vevő eláll, akkor az eddig igazolhatóan megfizetett összeg 50%-áig kijelölhet a jelzett területen ingatlanrészt, amit kötelező az eladót értékesítésre? Veszélybe kerülhet-e a kilátó környéke?
  • A falura nézve súlyosan és egyoldalúan hátrányos szerződés többoldalú megtámadására lehet-e számítani, különösen a Berezdalján ingatlannal rendelkezők részéről, a természetbarátok és a kulturális értékeket őrzők részéről?

Tartozom tehát az előszerződéssel, mindenki tudja, hogy mi van benne, de eddig nem közölhettük. Pista te jössz.

Vanak kérdéseid? Írd a kommentbe, küldöm tovább a megválaszoló hivatalba.

Címkék: beruházás képviselőtestület berezdtető berezdtető projekt berez

21 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr661936355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NyergesLovas 2010.04.20. 15:11:05

Tisztelt Péter! Örülök a tegnap esti eredménynek! Ez a beadvány amit irtatok elég ütősre sikerült és ez jó, de sajnos szerintem magában hordozza a kettősséget, ami a tények hiányos ismeretén alapul. A felolvasott 18 pontból több elavult azután, hogy a tervező hölgy ismertette a meglévő szakhatósági engedélyeket ( remélem a valós dokumentumok igazolásai megvannak ).
Az a problémám, és ezért is kértem a döntés elodázását, hogy tudjuk meg a pontos adatokat, ismerjük meg a szerződések valós tartalmát és egyeztessünk mindenkivel akit érdekel ez a téma, kérjük szakemberek segitségét, tervezők, jogászok véleményét, mert akkor nem eshetünk saját hibáinkba.Együtt erősebbek vagyunk és nem fogjuk látni a Polgármesterünk gúnyos lekicsinylő mosolyát, amely a tegnap esti felolvasásodat végikisérte.
Mindezek mellett nagyra becsülöm az ez irányba tett törekvéseidet, kérlek folytassuk tovább ezt feladatot, hogy megfelelő és megfontolt döntések szülessenek.
Érdekelne a tervezőnővel folytatott külön vitád eredménye.Előre is kösz!!!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.20. 15:46:47

@NyergesLovas tök jó lenne, ha mind a 18 kérdést frankón megválaszolnának, kiegészítve a ti kérdéseitekkel. Avuljon el az összes! Megnyugodnánk, borozgatnánk, piros nyalókák hullnának az égből, elállna az eső, és a mindig aranyos kiskutyák sem fáznának.

A gúnyos mosoly mögött ott az érzelem! Az kell ide érzelem és szív, ezt is nagyon kedvelem Cserépben!

A tervezőnő nyikltkozott korábban a blognak, azt sérelmezte, hogy nem mutatkoztam be az ülés előtt, faragatlan, udvariatlan emberkének gondol. Megbeszéltük az állami főépítész fenntartásait. Elvárta volna tőlem ha kérdéseimet az ülés előtt felteszem, akkor "nem kérdeztem volna dilettáns módon" Vállalok minden kérdést, azt is felolvastam volna, hogy mi a garancia arra, hogy nem fejjel lefelé lesznek a házak, ha egy falubéli ezt kéri tőlem. Bármit lehet kérdezni, bármit lehet mondani. Szabadság van. Béke. Lásd az újabb bejegyzést.

Muka Duka 2010.04.20. 18:20:24

Minden szakhatósági eljárási jegyzőkönyveket ismertetni kell a lakossággal!
Valóban jártak a helyszinen ( remélem nem asztal mellett döntenek) a mi kis békés nyugodt Falunk sorsáról!
Most is az a kérdés MINDEN ÁRON bekell építeni a Berezd tetőt?

Szubsztancia 2010.04.21. 09:08:04

Nem tudom, hogy mi az oka, hogy hirtelen ennyi kétely merült fel a falu választott képviselő testülete és 15 éve a falujáért élő és tenni akaró polgármestere döntéseivel kapcsolatban. Úgy ismerem a képviselőket is, hogy minden lényeges döntés előtt minden kérdést alaposan megrágnak, megvitatnak, soha nem tennének elhamarkodott lépéseket és FŐLEG NEM DÖNTENÉNEK A FALU ÉRDEKÉVEL ELLENTÉTESEN. Minden képviselő lokálpatrióta, józan gondolkodású ember.
A kilátót 10 éve a polgármester álmodta oda, ahol most van, akkor is nem kis ellenállásba ütközve, a lakosság részéről ilyen minősíthetetlen megnyilvánulásokkal szemben, hogy olyan, mint egy "végbélkúp", vagy a "polgármester .....-ra hasonlít", stb.
Nem gondolják talán, hogy ezt a mára már a falu Citadellájának nevezett zarándokhelyet Ő és a testülete szándékosan tönkre akarná tenni?
A tervek szerint nem zavarja a kilátó látképét, sőt a falut megközelítve szép látványt fog majd nyújtani a sok szép új, de népi stílusú ház. (Nem mediterrán jellegű, tájba nem illő építmény......)
A lassan öregedő, fogyó falunknak nem árt egy kis frissítés, fellendülés, munkahelyteremtés, több gyerek, különböző lakossági szolgáltatásokra való többlet igény. 16 éve azt sem tudták az emberek, hogy Cserépfalu létezik egyáltalán, ma pedig a polgármester kitartó munkája következtében országszerte ismert és elismert kirándulóhely, amely fejlődésre szorul. A látogatópark is egy további kitörés lehetősége....
Minden ide látogató, csak gratulál a falu vezetőinek ezért a munkáért, nem értem ezt az ellenséges ellenállást főleg az ide betelepültek részéről??

NyergesLovas 2010.04.21. 11:07:15

Hál' istennek végre reagált valaki, aki a lakópark mellett teszi le a voksát!
Még mindig tartom magam azon véleményemhez, hogy a legfőbb probléma a tájékoztatás hiánya! Nem a lakóparkkal van a hiba hanem a kijelölt területtel. Nagy öröm , hogy valakik üzleti lehetősséget látnak és beruháznak ebbe a gyönyörű környezetbe. De legyünk realisták, mint a beruházó képviselője említette, ebben a gazdasági helyzetben nagy bátorságnak tűnik ez a beruházás / legyen az ő gondjuk, ő pénzük.../ , de kérdem én, milyen munkahelyet teremt ez az építkezés? Minden vállalkozó hozza a saját brigádjait, esetleg néhány helyi elmehet alkalmi kubikusnak, nagyszerű.... Ki fog ott lakást venni , aki ismeri nagyjából a mai ingatlan árakat / Virágné képviselő tudja, hogy mibe kerül " 1m3 aszfalt".../ az tudja, hogy 350-400.000 Ft alatt nem lesz a négyzetméteri ár! Egy lakás kb: 40millióFT!! Városokban nincs rá kereslet.
Ki jön ide? Vagy jön a leendő munkahely reményében?....... Azt kizártnak tekintem , hogy néhány helyi, 1-2 gazdag pihenni vágyón kívül ,a fiatalok áramlanának be,ilyen áron. Akinek van pénze az épít saját igényeinek megfelelő nyaralót.
Azt megkérdőjelezvén, hogy "16 éve azt sem tudták az emberek ,hogy Cserépfalu létezik" , köszönjük Pista!.... A testület és a polgármester a lakosságot képviseli, szolgálja hiszen a nép választottjai! A polgármester reprezentálja a testülete a falut, téves eszme azt gondolni, hogy ő egy személyben felel a jó és a rossz döntésekért! A polgármester van az élvonalban, nyilván az ő neve szerepel mindenhol, de ezt ne keverjük a személyikultusz intézményével!
Senki nem kérdőjelezi meg a testület lokálpatriotizmusát, jó szándékát.Talán ebben a nagy horderejű kérdésben felkereshették volna a választóikat, vagy fogadó órán tájékoztathatták volna a lakosságot, mert úgy tűnik a felemlegetett
hirdetőtáblás tájékoztatás kevésnek bizonyult.....
A látogatópark projekt jól hangzik, de nem ebben a konstrukcióban! Az ismert feltételekkel VÁLLALHATATLAN!!! A falu anyagi helyzete nem teszi lehetővé ezt a remek ötletet! A konzorcium többi tagja 20-25 millióig gondolkodott, mi 280mill-ig. Emberek! bele fogunk bukni, ha már nem tartunk ott.... És a két projekt itt kacsolódik össze, mert a pályázathoz kell önrész... , de miből? Hitel?Mire? Miből tudja a falu a törlesztést fizetni? Területek eladása? Kinek? Értékek elherdálása? Legszebb területek / mert a vevőknek mindig a legszebb, legolcsóbb, legértékesebb kell/ értékesítése? ( Én is szeretnék egy szebb autót , de most nem megy ... nincs rá pénzem!) Nálunk gazdagabb falvak kontrollálták magukat és olyat vállaltak , amit teljesíteni tudnak / jobb esetben az a gúnyos mosoly most az ő arcukon van..../
FALUGYŰLÉS!!! MÉG NEM KÉSŐ!!!!
Át kell értékelni, hogy most bukunk "kicsit" vagy belemegyünk a meggondolatlan vállalkozásokba és több tíz évre megpecsételjük a falu sorsát!
" Lassan öregedő, fogyó falunknak " vannak napi gondjait és azt sem tudja megoldani az önkormányzat a gazdasági helyzete miatt / és nem azért , mert a testület nem a falu érdekét nézi / , mert üres a kassza.
Az a mondás jár a fejemben megállás nélkül, ami arról a bizonyos sokat akaró madárról meg az ő farkáról szól.......

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.21. 11:16:03

A Látogatóparkot külön kellen venni a berezdtetős beruházástól. Ne kavardojon össze a kettő.
Várom a falugyűlés időpontját, talán még akkor este kellett volna kinézni egy pontos időpontot, hogy a beruházó az építész is rögtön egyeztessen. Mindegy.
A hórvölgyi látogatópark megvalósíthatósági tanulmányát közöljük hamarosan, és arról is tudunk majd beszélni. Csak ne mossuk össze a kettőt.
Fejlődés nagyon kell. Senki sem vitatja.

Muka Duka 2010.04.21. 11:37:36

A látogatópark megépitéséhez, nem igazán a Berezdtetői terület elherdálása a legjobb megoldás!
Hiszen a Falu legszebben fekvő területe!
Remélem minden Falubéli magáénak tekinti!!!

Szubsztancia 2010.04.21. 12:44:40

Peti!
Szalagcímed a hozzászólásomhoz a becsületsértés határait súrolja!!!!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.21. 12:47:53

@Szubsztancia kösz a reklámot!

csacska-macska 2010.04.22. 08:09:54

Véleményem szerint rész-információk birtokában NE ÍTÉLKEZZÜNK elhamarkodottan,NE keltsünk pánikot!!!!
Várjuk meg a beígért jegyzőkönyvet - az ülésről, ill. a falugyűlést!
Ezek után lesz hiteles minden hozzászólás...!!!

NyergesLovas 2010.04.22. 11:53:32

Megvan az előszerződés másolata akit érdekel keressen!

NyergesLovas 2010.04.22. 11:53:32

@csacska-macska: Épp erről beszélünk, ezért harcolunk! Péter a tegnapi moderált bejegyzés lassan időszerűvé válik!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.22. 11:56:24

@NyergesLovas a blog csak akkor közli az előszerződést ha erre engedélyt kap, mint minden olyan dokumentumot, amit itt lehet olvasgatni.

NyergesLovas 2010.04.22. 12:04:46

A postaládámba egy segítő kész jóakaró bedobott egy előszerződés MÁSOLATOT!!!!
Nem tudom, hogy valós vagy nem, de ha igen.... Felháborító!!! Ezért is nagyon fontos lenne az eredetivel összehasonlítani!

Szubsztancia ! Az idegen betelepülőkről csak annyit, most akartok a faluba idegeneket betelepíteni egy lakóparkba, szerinted azoknak nem lesz véleményük! Tudod a beteg embernek a kórházba szoktak adni friss vért, / ADJ VÉRT, MÁSOK ÉLETÉT MENTHETED MEG VELE!!!/ az álló vizet dúsítják oxigénnel.....
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a falu beteg , csak idéznélek:" lassan elöregedő..." . A friss gondolatok nem biztos, hogy a falu érdekeit sértik, sőt szerintem
felébresztik ! Vagy ez az amit nem szeretnétek....!!!!!

iigee · http://iigeephotoblog.blogspot.com/ 2010.04.22. 15:37:36

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény:
19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

Commentár nélküli komment

Muka Duka 2010.04.22. 15:56:42

Tisztelt Cserépfalubéliek!
Nincs itt mit kommentálni,NEM ADJUK A BEREZD TETŐI földterületet!!!!
A kilátó környékét rendbe hozva (padok,út) megmarad eredeti állapotába!
Nem elherdálni e értékes területet!!!

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.04.22. 16:25:32

@Szubsztancia nem engedtem ki az előző hozzászólásod, kérlek ne vádolj senkit, semmiért, ez nem az a blog

pistola 2010.04.22. 17:03:42

@Szubsztancia:
- A polgármester úrnak köszönjük, amit tett a faluért. Büszke is lehet rá. Ezért nem szeretnénk, ha most (feltételezve) akaratlanul csorbát szenvedne, amit felépített.
- Az a tény, hogy többnyire a betelepült "idegenek" szólaltak fel a testületi ülésen, még korántsem jelenti azt, hogy mi kizárólag ellenezzük a projektet. Rengeteg ember fel van háborodva, beszéltem velük. Majd a falugyűlésen ki fog derülni.
- Én viszont azt nem tudom felfogni, hogy miért nem értik meg a beruházás támogatói, hogy mi NEM A BERUHÁZÁS EGÉSZÉT ellenezzük, HANEM CSAK annak egy kis hányadát képező részét, annak a 8-10 teleknek/háznak a felépítését, amit közvetlenül a kilátó mellé/mögé terveztek??? Az 54-ből ennyit engedni igazán nem lenne nagy dolog, ahhoz hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.
Amúgy meg egy lakóházat úgy is el lehet adni/meg lehet hirdetni, hogy "gyönyörű panoráma Bogács és Noszvaj felé, valamint 1 perces séta a híres kilátói sétány, ahonnan páratlan a kilátás a Bükk hegység felé."
- Számomra teljesen szürreális, hogy egyáltalán azon vitatkozunk, hogy beépíthető a kilátó környéke vagy sem.

Szeretnék majd külön közleményben válaszolni azoknak az embereknek, akik jött-mentnek és idegennek tituláltak az ülés utáni napokban. Most nem, mert félek Darvas barátom azonnal kimoderálna, de a falugyűlésen nem fogom elmulasztani. Itt hamar visszajut ám az ember fülébe az ilyesmi...

pistola 2010.04.22. 17:06:33

@Szubsztancia:
Értem én a mediterrán házra utaló megjegyzést! :) És bizonyos szempontból igazat is adok. Én faházat szerettem volna amúgy, de nem lehetett.
Másrészről viszont a falu házainak 70-80 %-a ugyanúgy nem illik a tájképbe. Sőt van egy rakás, ami még annyira sem mint az enyém. Úgyhogy ezen nem érdemes vitát nyitni.

derespálma 2010.04.27. 11:39:22

Kedves uraim, hölgyeim, honfitársaim és falubéliim! Öntsünk tiszta bort a pohárba: a cserépfalui lakosság köztulajdonában álló Berezdtető ősi földjének eladása történelmi szégyene lesz a falunak és főleg vezetőinek - ezzel összefüggésben utóbbiakat hadd emlékeztessem pártunk és kormányunk jelszavára:
a magyar föld nem eladó!

A Berezdtetőre tervezett lakópark és újfalu pedig komplett baromság, és amennyiben megvalósul, az nem a falu fejlődését, hanem a lepusztulását fogja okozni - erről később. Fontosabb tapasztalat ennél, hogy az emberiség évezredek óta nem hegytetőkre, hanem völgyekbe, dombhajlatokba építkezik - hegytetőre akkor megy, ha várat épít tatár, török és más hordák ellen védekezésül.
Cserépfalut azonban ne védelmezze senkitől egy hárommillió forintos törzstőkéjű kft., amelynek egyik tulajdonosa sem a mi földünkön él!

Ha ezt a baromságot falunk hagyja megvalósulni, két eset lehetséges:

1. A fizetőképes kereslet a hegyre megy, ez lakásonként 3 fővel számolva minimum 150 ember. Ők nem fognak lemászkálni a sziklás utakon kenyérért, disznósajtért és sósropiért - a hegyen nyitnak boltot, ott kezd el fodrászkodni valaki, ott rendezik be kényelmes életüket. A falu eddig is nehezen eladható házai mélyen lepusztulnak, mint a Bethlen utca sarkán álló, jobb sorsra érdemes egykori parasztház vagy a falu műemlékeként is gazul elhanyagolt, Berezdalja úti, 19. századi gyönyörű kis ház.
Az urak a hegyről fognak diktálni a parasztoknak a faluban, efelől senkinek
kétsége ne legyen! Az élet a hegyre költözik, a faluba a halál.

2. Nem a fizetőképes kereslet megy a hegyre, hanem a fizetőképtelen, és akkor valószínűleg nem hármasával. Erre utal az is, hogy a házak állítólag nem a panoráma felé épülnek, hanem annak háttal, telepszerűen, sövénnyel elzárva. Ez derék. De akkor kik is mennek oda lakni?

De lehet, hogy nem épül oda semmi. A ma még a falu tulajdonát képező, történelmi és környezeti értéket jelentő földterületet a szerződéskötés másnapján eladják más derék magyar uraknak, akik majd az európai piacnyitás napján, 2013. körül magas haszonnal értékesítik azt derék külföldieknek. A haszon nem a bunkó magyar paraszté, hanem a derék magyar úré lesz. A föld meg a ma még kárhoztatott, derék külföldi kapitalistáé, vagy a derék, egyszerű európai vagy azon kívüli állampolgáré.

Egyszóval: el a kezekkel Cserépfalutól! A magyar föld nem eladó, a köztulajdon nem privatizálható. Nemzetére ront, ki mást akar.

dombi roni 2010.04.28. 13:40:12

Éjszakai blogger, nálad a pont!
Vajon a Tisztelt képviselőtestület melyik verzióra szavazott?
süti beállítások módosítása