Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Vidám volt a Tető

cser 2010.05.10. 13:55

Mint a cím is mondja "Vidám volt a tető".

A múlt szombaton megrendezésre került berezdtetői szalonnasütés igen jól sikerült. Szerencsére az idő is kegyeibe vette a kis társaságot. Itt jegyezném meg, hogy ez a kis társaság nem is volt olyan kicsi, mivel akár egy bő közepes lagzinak is megfelelt volna. Egyes népszámlálások szerint 78 fő vett részt az eseményen.

cserepfalu: 100 0927

Bevallom őszintén, mikor még csak útban voltam felfelé a tetőre, akkor arra gondoltam, hogy 6-an, 7-en fogunk sütögetni és jót beszélgetni. Mikor felértem, azt vettem észre, hogy kisebbfajta tömeg van a kilátó körül. Az láható volt, hogy nem osztálykirándulás van, mert igen sok ismerős arcot láttam és idősebb embereket is, aki már több éve kinőttek az iskolapadból.

Olyan volt ez mint egy majális. Jelen volt minden korosztály, a pár hónapos babától kezdve a bottal járó idős nénikékig. Külön szeretném megköszönni azoknak az idős emberereknek a jelenlétüket, akik koruk és esetleges egészségi problémájuk ellenére is feljöttek, hogy meghallgassanak minket, és jól érezzék megukat.

Szombaton valami történt. Közösség formálódott, ahol az emberek beszélgettek, elmondták véleményüket és meghallgatták másokét, adtak a másik szavára. Olyan egyszerű és emberi dolgot tettek, tettünk, ami ős idők óta bennünk van,  - csak jelenleg mindenhol kiakarják ezt ölni az emberekből, más felsőbb érdekek miatt. Azt tettük, hogy kommunikáltunk, beszéltünk egymással. A település vezetőinek is ezt javasolnám. Ne irányítani, akaratot ráerőltetni akarjanak, hanem elsősorban meghallgatni és annak függvényében dönteni próbáljanak.

Sok olyan személy jelent meg ezen a rendezvényen, akit nem is gondoltam volna  hogy eljön, és ez kellemes csalódást okozott.
cserepfalu: 100 0916 

A rendezvény azzal a céllal lett meghírdetve, hogy akit érdekel, vagy még nem tud róla, az tájékoztatást kapjon a Berezdtető tervezett sorsáról, másrészt, hogy ezen a csodás helyen kellemesen és jól érezzük magunkat. Szerintem ez sikerült.

A kilátó környékén az emberek beszélgettek, ismerkedtek, a gyerekek szaladgáltak és játszottak, az idősebbek üldögéltek, beszélgettek valamint szemlélték  a fiatalokat, akik tenni akarnak mindenki jövőjéért. Nem volt politika, nem volt indulat, de harag sem.  Csak szeret és béke. Nem voltak nagy szavak, hamis igéretek, csak őszinte, tárgyilagos beszéd.

Véleményem szerint ezt a rendezvényt rendszeresen meg kellene ismételni, mert összehozza a falu lakóit és az ide látogató embereket, az időseket és fiatalokat. Közösséget formál, mely összetart, erőt, békét ad. Még akkor is, ha már nem kell a Berezdtető megmentéséért harcolni.

cserepfalu: 100 0968

Köszönöm mindenkinek aki eljött vagy el akart jönni, csak nem tudott. Nagyon sajnálom, hogy a falu vezetői, képviselői közül senki nem jelent meg. Hiszen nem haragszik rájuk senki, nem bántja őket senki de itt elmondhatták volna a saját álláspontjukat, véleményüket. Mert gondolom az nekik is van. Ide azért jöttünk, hogy jól érezzük magunkat. Szerintem a képviselők is jól érezték volna magukat. Nem vagyunk ellenségek.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek.

Ezen sorok írása közben az alábbi vers jutott az eszembe (ki tudja miért)

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
Nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország,
messzeringó gyermekkorom világa. Belőle nőttem én,
mint fatőrzsből gyönge ága s remélem, testem is majd
e földbe süpped el. Itthon vagyok."  

...

Baráti üdvözlettel: Szabó Ferenc

Huszonöt fénykép iTT

Címkék: berezdtető

7 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr391989710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NyergesLovas 2010.05.10. 21:20:54

DE SZÉP! Ez igen Feri! Erről van szó! Ezt érezni kellett,ott kellett lenni....
Sajnálhatja aki kimaradt, de szerintem lesz még... és ott belehet pótolni ezt a gyönyörű érzést!

derespálma 2010.05.11. 19:34:51

Feri bácsi, a szívemből beszéltél, a lényeget mondtad el! Köszönet.

pistola 2010.05.11. 23:08:46

Szép volt Feri! Nagyon nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott. Főleg, hogy a közös munkánk gyümölcsének tudom be a sikert. Az egyik legjobb haveromnak volt a lagzija Pesten, muszály volt ott lennem. A lelkiismeretemet az nyugtatja, hogy aktivistaként továbbra is az ügy szolgálatában állok. Alig várom a következő szórólapozást. És Tamással minden lehetőséget megragadunk, hogy az utcán tartsuk a témát, folyamatosan beszélgetünk az ügyről a polgártársakkal.
Az ilyen piknikekből/majálisokból rendszert kell csinálni, ez nem is kérdés. Ahogy írod, majd ha már nem lesz kérdés a Berezdtető ügye, akkor is. Majd kitalálunk alkalmakat.
És nagyon örülök annak is, hogy a Berezdtető, mint helyszín, ilyen jól bevált. Ezért is kell még azt a területet kicsit továbbfejleszteni padokkal, pár asztallal, tűzrakó hellyel. Őszintén mondom ebben az országban szerintem csak nagyon kevés település mondhat magáénak egy ilyen elképesztően szép találkahelyet. Az a repceföld a hegyek előterében! No komment.

Ja, boldog névnapot Feri bácsi!

aattiss 2010.05.18. 20:23:06

Egy észrevétel egyolyan embertől, aki az elmúlt pár év sorántöbb száz kilómétert megtéve többször megfordult a faluban, illetve azok rendezvényein családostól:
A fejlődést nem szabad gátolni, mert akkor egy halott falu lesz, tele idős emberrel, kiknek gyermekei messzire költözve máshol építenek családi fészket. A falu életét mindig az ott lakók határozzák meg. OTT LAKÓK. (nem csak gazdasági érdekből ott nyilvántartottak) Ahhoz, hogy a fiatalok (akik előbbre viszik a falu gazdasági és társadalmi életét) ott maradjanak a faluban és családot alapítsanak, ahhoz szükség van az új házakra, ahol a jövő generációit kinevelik, a falu infrastruktúráját ezáltal fejlesztik. Ezáltal munkahelyek teremtődnek, azaz fejlődik a falu gazdagsága.
Kérdezem: Mire lesz büszke a cserépfalusi ember, ha egy elöregedett, szürke, unalmas, megkopott faluban él, de megélni nem tud. Házat, lakást csak akkor keresnek az emberek, ha megéri úgy anyagilag, mint esztétikailag és társadalmilag. (Egy mai fiatal megosztott telken lévő 100 éves felvizesedett házba nem költöikbe a családjával.) Az viszont való igaz, hogy a falu akaratát a falu gyűlésen kell eldönteni. Oda viszont minden cserépfalui lakosnak el kell menni!!!!! Egyébként meg az ÁLTALUK megszavazott, megbízott önkormányzati testület dönt a falu dolgairól, fejlődéséről, amit a falunak el kell fogadnia.
Megjegyzés: Ha valahová meghívnak egy politika mentes vendégeskedésre, s velem hozatják az enni-, inni- "sütnivalómat", és felajánlásba kérik a tüzifát, akkor ott én milyen VENDÉG vagyok? Illetve mivel más környező falubeliek is kaptak meghívást, ezáltal, hogy lehet megkérni és felhasználni az ott megjelent vendégeket arra, hogy döntsenek Cserépfalu sorsáról. (utalás a facebookon 2010.05.06-án megjelent SZALONNASÜTÉSI meghívóra)
A cserépfalui embereket miért egy olyan ember próbálja érzelmileg döntésükben befolyásolni, aki még csak nem is cserépfalui lakos. Kizárólag anyagi érdekei fűzik a faluhoz, s Egerből irányítja a faluban lévő vállalkozásait.

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.05.18. 22:56:45

@aattiss: A fácsés meghívó ügyhöz: Nem dönteni hívták oda az érdeklődőket, hanem dumálni sütögetni. A döntést a Képviselő-testület fogja meghozni. Demokráciában élünk. Szabadok vagyunk!

A falut ne álltalánosítsd le 100 éves épületekből álló falucskának. Számold össze hány ház épült, újullt meg az elmúlt években. Aki szerint nem fejlődik a falu az hasonlít arra az állatra aki homokba dugja a fejét.

a bejegyzésed végi személyeskedés még egyszer elő ne forduljon! csak azért maradt meg a kommentárod, mert sokat írtál.
üdv

NyergesLovas 2010.05.19. 00:02:04

@aattiss: Üdv! Felébredtél! Tetszik amit írsz, van véleményed! A demokrácia erről szól, vannak vélemények és ellenvélemények. Ezekről beszélgetni kell, kommunikálni, információt cserélni!
Én 14-15 éve élek ebben a csodálatos faluban, életvitel szerűen! Itt lakom és itt élem a mindennapjaimat. Az ilyen földrajzi adottságokkal rendelkező településeknek a kitörésre, fejlődésre szerintem egyetlen esélye van az pedig az eredetiségének, kultúrájának, szépségének, egyszerűségének, " faluságának " összefoglalva Turisztikai értékének a fenntartása, ápolása! Pont ezt kell tennünk, nem csak magunk miatt hanem gyermekeink, unokáink és az utódaink miatt! A világ felgyorsult, az emberek követik, keresik a munkahelyüket., költöznek egyik városból a másikba, ahol munka van. Balgaság lenne azt gondolnunk, hogy Cserépfalu fel tudná venni a versenyt munkahely teremtés szempontjából , gazdaságilag, logisztikailag előnyösebb helyzetben lévő városokkal , településekkel, és áradna ide a munkahely reményében a tömeg. Gyermekeink az ált.isk. elvégzése után kirepülnek, elmennek a városokba tanulni / Közép isk, felsőoktatás / Ebben a túlhajszolt, anyagias világban, ha meg akarnak élni, családot eltartani , menni kell a munka után. Ha kell / A példa azt mutatja / akár külföldre is. Tudomásom szerint a világ minden táján található Cserépi.:D
Éppen ezért az a feladat ,hogy gyermekeinket, a turistákat, a pihenni vágyókat, a város zajától /ahol dolgoznak /, az urbanikus világból menekülni akarókat ide csábítsuk, visszavárjuk.A kályha melegétől tudni kell elmenni és oda visszatérni.
Koncentráljunk erre a feladatra , hozzunk létre rekreációs központot, maradjon ez a falu egy falu. Szolgáljuk ki az ide érkezőket, minél magasabb színvonalon / Egyéni érdekek mellőzésével / , és ehhez kell munkaerő, teremt munkahelyet, csak össze kell fogni és ÉSSZERŰ keretek közé kell szorítani, maximálisan a falu érdekeit képviselve.
Én úgy gondolom, hogy az itt " nyilvántartott " nem itt lakó emberek valamiért ide jöttek, itt vettek házakat, nem építettek, megvették az általad " felvizesedettnek "említett házakat , felújították, rendbetették. Erre volt igényük, keresik, ápolják a múltat. Itt adót fizetnek, próbálnak beilleszkedni a falu életébe és próbálják a tudásukkal, máshonnan hozott tapasztalataikkal a falu életét segíteni.
A Cserépi ember / kérdésedre válaszolva / legyen büszke arra, hogy megpróbálja megőrizni értékeit, akár ezeknek az embereknek a segítségével is, és belső értékeinek a kisugárzásával minél több " idegent " csábítson ide.
Valószínű ezekért az értékekért jártál te is többször itt, tértél vissza. Bár sokat utaztál ide visszatérsz és munkát adsz annak az embernek aki a te ittlétedet, pihenésedet, szórakozásodat segíti. Ilyen egyszerű!
Említed, hogy a falu lakossága által megválasztott testület döntését a falunak el kell fogadnia. Ez így nem teljesen pontos! / Demokrácia / A falunak lehet vélemény, sőt kell is hogy legyen! Ahhoz, hogy legyen , tudatni , ismertetni kell a falut a falu ügyeiről, dolgairól a testület döntéseiről. Itt 3 éve nem volt falugyűlés, közmeghallgatás!!! Nincs fórum, nem érdekli a vezetést , hogy mit akarnak az emberek / a kép ezt mutatja / vagy mi a véleményük. Jelzem a törvény kötelezővé teszi az évenkénti min. 1, közmeghallgatást , ha érdekel valakit, ha nem. Kötelező! Akkor most itt mi van?
Azt is megjegyezném, hogy a falu vezetése a falu érdekeit kell, hogy maximálisan előtérbe helyezze, azt képviselje, vagyonát kezelje.
A közvagyon a mai társadalmi helyzetben egy nagyon érzékeny pont. Látjuk a TV-ben, olvassuk az újságban... stb. A közvagyon felett gondoskodó embereknek nagyon nagy a felelősségük. A jó és a rossz döntéseikért felelősséggel tartoznak és azért számon is kérhetők, számon is kell őket kérni!!
Ebben a kérdésben nincs rossz vagy jóhiszeműség, felelősség teljes gondoskodás van! El kell tudni számolni a törvénynek megfelelően!
Megjegyzésedre reagálva, falusiasan batyusbulinak nevezik azt amikor mindenki hozza a magáét, házibulinak pedig azt amikor meghívnak valahová, van házigazda és ő lát vendégül. Amúgy ez egy civil kezdeményezés volt, ahol te valószínűleg semmilyen VENDÉG nem voltál , mert nem voltál ott. Ha ott lettél volna szívesen hallgattuk volna a véleményed, vagy valakiét aki úgy érezte volna, hogy ki áll , vállalja nevét , arcát , véleményét...... esküszöm szerették volna az ott lévők, békében, tisztességben ,már csak azért is mert a nézeteit, érveit nyilvánosan szemtől szemben felvállalhatta volna.
A Cserépi embereket nagyon nehéz befolyásolni, kemény, elhatározott, racionálisan gondolkodó emberek. A Cserépi embereket tájékoztatni kell, ki állni eléjük, elmagyarázni pontról pontra mindent, nem köntörfalazni, szakmai nyelv mögé bújni. Nagyon , nagyon reálisan tudnak dönteni! Vagy befolyásolhatónak gondolod őket? Soraidból ez derül ki, ismerd meg jobban őket is és a " nem is cserépfalusi lakost " és úgy alkosd meg a diszkrimináló véleményed!
Utolsó mondatodat nem is értem! Most akkor jó , hogy " valakit ide fűznek az anyagi érdekei " vagy nem jó? Fejlődés, tőke vagy nem , vagy mi?

aattiss 2010.05.19. 08:22:05

@darvas: Kedves Darvas!
A100-éves házak nem általánosításként jöttek szóba ha nem csak 1 jelzésként miszerint az élet nem csak a régi dolgok megőrzéséről szól ha nem az ujjak építésével is . Arról 1 szó sem esett hogy a falu nem fejlődik . Sőt a fejlődés érdekében volt az egész megjegyzés .
Köszönöm a figyelmeztetést a későbbiekben figyelni fogok rá
süti beállítások módosítása