Kommentálók kérték

  • KoroknaiS: Építettem egy [url=http://www.cserepkalyhas.com]cserépkályhát[/url] a falu környékén és szántam eg... (2011.09.18. 14:49) ezaSzöveg
  • erdészildi: Lemaradtak a góllövők : Kiss Zoltán 3 gól , Váradi Tamás 1 gól. (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • erdészildi: A főedző már tudja : 1 góllal győztünk , 4:3 ide! Fordulatos meccsen, előbb az ellenfél, vezetett ... (2011.09.03. 22:47) Szögletzászló
  • Pipi0188: @t.face: Miért a jegyző urat kérdezed, amikor ott ropta a falu két "tiszteletre méltó" képviselőj... (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • pistola: Én meg azt hittem lagzi volt tegnap (szombat) éjjel. :) (2011.08.22. 18:30) Indexen a hangosítás
  • Utolsó 20

Tumblr

Nincs megjeleníthető elem

Blogtévé

Nincs megjeleníthető elem

Testvérblog - Csobánkafórum

Nincs megjeleníthető elem

Szívós Jancsi

1972-2009

Írd be az E-mail címed, hogy azonnal értesülj Cserépfalu eseményeiről!


Tetszett amit Cserépfaluról olvastál? Iratkozz fel rss értesítőnkre!

Ennyien már megtették:

Cserépfalu on Facebook

Szerzői Jogok

Creative Commons Licenc

Bemutatkoztunk

pistola 2010.11.25. 16:55

Pénteken, november 19-én délután 5 órai kezdettel megtartotta első nyilvános, bemutatkozó ülését a Társulás Cserépfalu Jövőjéért Egyesület.

A barátságos hangulatúra sikeredett találkozóra a falu művelődési házában került sor.

Örömmel tapasztaltam, hogy szinte teltház volt - majdnem az összes széken ültek. Vagyis több érdeklődő jelent meg, mint a Kőkultúra-park ügyében tartott nyilvános meghallgatáson.

Az ülést Szkárosi Endre barátságos szavai nyitották meg, aki felvázolta a találkozó menetét, és azokat a témákat, amelyekről - az előzetes értesítő szerint is - beszélgetni fogunk.

Ezek után Szász Tibor, az Egyesület elnöke szólalt fel. Beszédében tömören bemutatta a hallgatóságnak az Egyesületet, az elnökségi tagokat, beszélt az Egyesület rövid- és hosszútávú céljairól, feladatairól. Elmondta, hogy az Egyesület tevékenyen részt kíván venni a falu gazdasági, társadalmi és kulturális életének alakításában -  természetesen a mindenkori önkormányzattal együttműködve. Kiemelte, hogy az Egyesület egyáltalán NEM ellenzékként kíván működni, hanem minden támogatható elgondolást pártolni akar. Határozottan kíván viszont fellépni minden, Cserépfalu jövőjét, természeti és lakókörnyezetét veszélyeztető törekvéssel szemben. Az utóbbi évek (szerencsére) slágertémájáról, a fenntartható fejlődésről is szó esett. Ennek sok érdekes oldala, részlete van, a lényeg mégis az, hogy olyan formában kell megőriznünk és fejlesztenünk a környezetünket, hogy annak meglevő értékeit unokáink, sőt unokáink unokái is élvezhessék majd, ha eljő az ő idejük. Tibor beszédében többször is hangsúlyozta azonban, hogy az Egyesület jövője azon is múlik, hogy a cserépi embereknek milyen mértékben lesz kedvük és hajlandóságuk résztvenni a munkában, mennyire fogják magukénak érezni ezt a szerveződést. Bizakodásra ad okot, hogy volt olyan is a hallgatóság soraiból, aki azonnal felpattant, hogy mikor és milyen feltételekkel lehet belépni az Egyesületbe, mert Ő máris belépne.

Tibor után ismét Endre vette át a szót, és bemutatta az akkor betoppanó meghívott vendégünket, Tatár Csabát, a Kőkultúra-projekt egyik vezető menedzserét, debreceni vállalkozót.

Közben nekem dolgom akadt, úgyhogy elhagytam a helyszínt és csak egy bő óra múlva értem vissza.

Hírforrásaim azonban úgy nyilatkoztak, nem sokat vesztettem - az egyébként rokonszenvesen és higgadtan viselkedő vendég inkább általánosságban beszélt, és a szervezők által írásban előzetesen feltett kérdéseket lényegében nem válaszolta meg.

Természetesen a helyszínen is merültek fel kérdések, sőt, olykor hevesebb vita is kialakult - itt például Sidó Béla és Kósik ‘Polgi’ István szóbeli pengeváltását (“Hór-völgye géniusza...”), Csendes János humoros, de kemény kérdését emlegetik. (Ezzel kapcsolatban Szkárosi Endre elmondta, hogy egyáltalán nem kell félni a nyílt, akár heves vitáktól, ezeknek itt természetes helyük van, az ilyenfajta egyesületi összejövetelek nyilvánosak, de nem hivatalosak, a folyamatos eszmecsere alkalmi műhelyeiként működnek.) Figyelmet keltett Kósik Lajos hozzászólása is, aki végre tudatta a projektmenedzsmenttel és azzal, aki még nem tudná, hogy a tervezett épület környezeti és építészeti szempontból eléggé csapnivaló.

Összességében annyi mindenesetre kiderült, hogy a projektről való tájékoztatás, a vele kapcsolatos kommunikáció rendkívül hiányos volt, lényegében a projektmenedzsmentet is meglepte, hogy a faluban nem övezi osztatlan lelkesedés a Polgi-projektet. Ez pedig minden résztvevő felet kínos, olykor megalázó helyzetbe hozhat.

Ezt kívülálló, alkalmi megfigyelőként Kollár Lajos is megemlítette. Ő volt az egyike annak a két mezőszemerei úriembernek, akik a következő napirendi téma meghívott előadói voltak: az ismert hegymászó és Bukta Imre képzőművész, helyi képviselő - Egyesületünk meghívására - a Mezőszemerei Civil Egyesülettel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a cserépiekkel. Rendkívül rokonszenves benyomást keltettek a hallgatóságban, érzékeny és olykor bölcs szavaikból látszott, hogy nem idén kezdték faluvédő tevékenységüket. Beszámoltak különböző, olykor felháborító kálváriáikról, a mienkénél sokkal szegényebb és a fejlődéstől elvágottabb Mezőszemere életéről, ugyanakkor a mártír-allűröktől teljesen mentesen, humorral voltak képesek beszélni a jövőről is. Kérdéseivel, észrevételeivel a közönség is bekapcsolódott, igazán kellemes hangulatú beszélgetés kerekedett ki a dologból.

Mindezek után az egri székhelyű Kaptárkő Egyesületet képviselő Havasi Norbert mutatta be társadalmi szervezetük tevékenységét - az előrehaladott időre való tekintettel rokonszenves tömörséggel. Kifejezte együttműködési készségüket is a frissen alakult cserépi egyesülettel.

Az ülés bezárása után, egyben utolsó napirendi pontként kötetlen beszélgetés és barátkozás közepette majszolgattuk a finomabbnál finomabb pogácsákat és zsíros kenyereket, természetesen kiváló helyi borok társaságában.

Én kifejezetten jó érzéssel távoztam azzal a reménnyel, hogy folytatás következik.

Szász Péter, BBC World, Cserépfalu

3 komment


Cserépfalui szállások nagyobb térképen való megjelenítése

A bejegyzés trackback címe:

https://cserepfalu.blog.hu/api/trackback/id/tr702472926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hazatérő 2010.11.29. 12:46:05

Az est hasznos és érdekes volt. Örülök, hogy részt vettem. Két megjegyzésem van:
1. Hiányolom a konkrét elképzeléseket az egyesület tevékenységével kapcsolatban. Hogy mire gondolok ? Pl. Szász professzor úr említette, hogy milyen gazos, szemetes a Mész patak medre. Kapjunk ásóra-gereblyére, fogjunk szemeteszsákot és tisztítsuk meg a Mész-patak környékét ! Mikor, hol találkozunk, ki jön, regisztráljon ! De van más tennivaló is a faluban, amit könnyen-gyorsan, sok munkáskézzel és lelkesedéssel, pénz nélkül is meg lehet csinálni. Újítsuk fel, fessük át az ördög-tornyi tanösvény tábláit, lócáit, gazoljuk ki az ösvény környékét, a korlátokat újítsuk fel a Kis-Amerikától a Nóta-arénáig stb. Tisztítsuk meg a Hór-patak medrét is a faluban, csináljunk kis sétautat a patak mentén. Táblázzunk ki más sétautakat is a falu körül (van egy pár ötletem).Általában igaz, hogy gazos-koszos, elhanyagolt a falu. Ráadásul, ahogy a mezőszemereiek is megjegyezték, egy ilyen akció megszervezése a legegyszerűbb egy induló egyesületnek.
2. Meglepett, hogy a szervezők mennyire nem voltak felkészülve arra, hogy esetleg mások is be szeretnének lépni. Miért nem voltak kinyomtatott belépési ívek, a tagdíjat is be lehetett volna szedni egyből, egyáltalán: miért érte ez Önöket meglepetésként ? Azóta sem tudom, hogy hogyan lehet belépni, én nem ismerem személyesen a szervezőket - csak egy gyüttment vagyok - , de szivesen belépnék ! Van egy honlap ? Egy telefonszám ? Legalább egy név és cím ?

pistola 2010.11.29. 14:13:54

@hazatérő:
Örülünk nagyon a komoly érdeklődésnek, nemsokára tiszta és nyilvános lesz az út a belépéshez is. Még csak most kezdődik az egész, legyünk egy kis türelemmel a szervezők felé.
Jók és könnyen kivitelezhetők az ötletei, köszönjük!
Üdvözlettel,
Szász Péter

darvas · http://dtp.tumblr.com 2010.12.05. 21:30:28

Endre elhagyta valamelyik pincesoron a jelszóparancsát, ezért ctrl-c ctrl-v segítséggel, itt a napok óta életlen komment.

Kedves Hazatérő!
Köszönjük észrevételeit. Első nyilvános gyűlésünket nem tagtoborzónak szántuk, és nem is akartuk az érdeklődőket rögtön egy belépési nyilatkozattat lerohanni. Szándékunk az volt, hogy a falu nyilvánosságával megismertessük egyesületünk céljait, elképzeléseit, és hogy nyilvánvalóvá tegyük, mely értékeket kívánunk képviselni, és szükség esetén megvédeni. Aki az egyesület céljaival azonosulni tud, és hajlandó azok megvalósításában hosszú távon közreműködni, annak jelentkezését örömmel fogadjuk.
Mivel szervezetünket szeptember végén jegyezték be, még nem volt lehetőségünk minden, egyébként szükséges intézkedést megtenni. Nemrégiben kaptuk meg például adószámunkat, ennek hiányában például pályázni vagy tagdíjat szedni sem állt módunkban. Így honlapunk is csak készülőben van, ímélcímünk azonban pár nap múlva működésbe lép. Addig is, akit ez érdekel, a szkarosi.ronai@gmail.com-on tud jelentkezni, küldünk neki alapszabályt és belépési nyilatkozatot.
Konkrét javaslata is megfontolandó, valóban van mit rendbe hozni a falu környezetében, azonban a Mész-patak tisztítását néhány elszánt ember spontán összefogással is (esetleg az önkormányzat szervező támogatásával) elvégezheti, a falu lakosainak öntevékeny összefogásához nem feltétlenül kell civil szervezetet alapítani. Amit viszont néhány jószándékú ember nem tud háttérmunka, információszerzés, szakmai tájékozódás és szervezeti munka nélkül megcsinálni, abban már valóban társadalmi szervezet tud jobban eljárni.
Ahogyan az idő engedi, szándékunkban áll bejárni és felmérni, hogy például a Berezdtető kulturált látogatását milyen, az Ön által javasolthoz is hasonló tevékenységekkel tudnánk elősegíteni.

Üdvözlettel
Rónai Zsuzsa – Szkárosi Endre
süti beállítások módosítása